Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin: Individualismul, utilitarismul și consumismul amenință familia

De Iacopo Scaramuzzi

"Provocările grave" pe care trebuie să le înfrunte familiile în zilele noastre "derivă dintr-o cultură care este individualistă, utilitaristă și consumistă". A spus asta cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, intervenind în Moldova la al doisprezecelea World Congress of Families. Respectându-i pe "toți cei care nu împărtășesc viziunea creștină despre căsătorie și despre familie", cardinalul a exprimat auspiciul ca toți creștinii să fie "curajoși și bucuroși" în proclamarea Evangheliei familiei.

Cel de-al doisprezecelea Congres Mondial al Familiilor se desfășoară în capitala moldoveană, Chișinău, de la 13 la 16 septembrie 2018. Promovat printre alții de International Organization for the Family americană, au participat la el printre alții exponenți ai patriarhiei de Moscova și a tuturor Rusiilor și ai lumii politice ruse. Din Italia, ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a trimis un mesaj de încurajare. Președintele moldovean Igor Dodon a ținut un discurs de deschidere.

"Familia este prima școală în care învățăm semnificația umanității noastre comune", a spus cardinalul după ce a citat cuvintele rostite de papa la recenta Întâlnire Mondială a Familiilor de la Dublin. "În pofida provocărilor adesea zdrobitoare", a continuat Parolin, "multe familii continuă să ofere o mărturie adesea convingătoare a frumuseții iubirii conjugale și a puterii răscumpărătoare a jertfei lui Cristos pe cruce".

"Nevoia de a încuraja și a susține familiile este o realitate care se află în mod deosebit la inima papei Francisc", care în exortația sa apostolică Amoris laetitia "meditează asupra iubirii experimentate în familie și asupra frumuseții căsătoriei", amintește Parolin, care subliniază după aceea cât "este de important, esențial, să se înțeleagă realitățile concrete care amenință instituția căsătoriei astăzi. Vorbind în termeni generali, amenințările grave pe care familiile trebuie să le înfrunte în zilele noastre derivă dintr-o cultură care este individualistă, utilitaristă și consumistă".

În mod deosebit, "cultura individualistă se bucură de prestigiu enorm în lumea mass-mediei, a finanțelor și a politicii, dar la sfârșit izolează instituțiile intermediare cum ar fi familia la o opțiune neesențială" și "această tendință de a pune orice tip de relație la același nivel și de a privilegia câștigul economic față de alte legături sociale are ca rezultat direct o viziune despre morală centrată exclusiv pe interesul egoist. Într-o asemenea cultură, familiile au nevoie adesea de virtute eroică pentru a crește și a înflori, în special atunci când politicile sociale tind tot mai mult să amenințe valoarea familiei și nu privesc la nevoile sale reale. În fața acestei situații noi, ca Biserică, trebuie să reafirmăm încrederea noastră în planul lui Dumnezeu pentru familie". De aici auspiciul lui Parolin ca acest congres moldovean să întărească încrederea în acest plan divin: "Iubirea și rodnicia vieții de familie dă mărturie și cooperează în planul său divin față de întreaga familie umană".

Familia, a mai spus Parolin încheind discursul său, "este o punte spre lumea din jurul nostru. În timp ce îi respectăm pe toți cei care nu împărtășesc viziunea creștină despre căsătorie și despre familie, creștinii trebuie să fie curajoși și bucuroși în proclamarea «Evangheliei familiei» ca izvor de speranță pentru lumea noastră".

În acest sens, "experiența trăită a frumuseții familiei este argumentul cel mai puternic pe care-l avem, pentru că tinde să primească în loc de a exclude, să arate compasiune în loc de a condamna, să atragă în loc să impună. Prin însăși natura sa, familia ne inspiră să ieșim din noi înșine, să simțim compasiune față de cei care sunt răniți în spirit și în suflet pentru că n-au avut niciodată oportunitatea de a experimenta iubirea într-o familie. Acest mod de a mărturisi iubirea lui Dumnezeu este o contribuție prețioasă și vitală pentru a transforma o cultură individualistă, utilitaristă și consumistă într-o «cultură a întâlnirii» la care face apel papa Francisc".

Asta înseamnă "în mod simplu a urma exemplul lui Isus Cristos: "Nu numai văzând ci privind - a spus Parolin citând omilia rostită de pontif la Casa Sfânta Marta la 16 septembrie 2016 - nu numai auzind ci ascultând, nu numai intersectând persoanele ci oprindu-ne cu ele, nu numai spunând «păcat, sărmani oameni!» ci lăsându-ne cuprinși de compasiune; «și apoi a ne apropia, a atinge și a spune: 'Nu plânge' și a da măcar o picătură de viață»".

(După Vatican Insider, 17 septembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat