Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 29 august 2018

Călătoria apostolică în Irlanda

Iubiți frați și surori, bună ziua!

La sfârșitul săptămânii trecute am făcut o călătorie în Irlanda pentru a lua parte la Întâlnirea Mondială a Familiilor: sunt sigur că voi ați văzut asta prin televiziune. Prezența mea voia mai ales să întărească familiile creștine în vocația și misiunea lor. Mii de familii - soți, bunici, copii - veniți la Dublin, cu toată varietatea limbilor, culturilor și experiențelor lor, au fost semn elocvent al frumuseții visului lui Dumnezeu pentru întreaga familie umană. Și noi știm asta: visul lui Dumnezeu este unitatea, armonia, pacea, în familii și în lume, rod al fidelității, al iertării și al reconcilierii pe care El ne-a dăruit-o în Cristos. El cheamă familiile să participe la acest vis și să facă din lumea o casă în care nimeni să nu fie singur, nimeni să nu fie ne-voit, nimeni să nu fie exclus. De aceea era foarte potrivită tema acestei Întâlniri Mondial. Se numea așa: "Evanghelia familiei, bucurie pentru lume".

Sunt recunoscător președintelui Irlandei, primului ministru, diferitelor autorități guvernamentale, civile și religioase, și multelor persoane de la orice nivel care au ajutat la pregătirea și realizarea evenimentelor Întâlnirii. Și multe mulțumiri episcopilor, care au lucrat mult. Adresându-mă autorităților, în Castelul din Dublin, am reafirmat că Biserica este familie de familii și că, asemenea unui corp, susține aceste celule ale sale în rolul lor indispensabil pentru dezvoltarea unei societăți fraterne și solidare.

Adevărate "puncte-lumină" ale acestor zile au fost mărturiile de iubire conjugală date de cupluri de toate vârstele. Istoriile lor ne-au amintit că iubirea din căsătorie este un dar special al lui Dumnezeu, care trebuie cultivat în fiecare zi în "biserica familială" care este familia. Câtă nevoie are lumea de o revoluție de iubire, de o revoluție de duioșie, care să ne salveze din actuala cultură a provizoriului! Și această revoluție începe în inima familiei.

În pro-catedrala din Dublin am întâlnit soții angajați în Biserică și atâtea cupluri de soți tineri și mulți copii mici. Apoi am întâlnit câteva familii care înfruntă provocări și dificultăți deosebite. Mulțumesc fraților capucini care mereu sunt aproape de popor, și familiei ecleziale mai ample, experimentează solidaritatea și sprijinul care sunt rod al carității.

Momentul culminant al vizitei mele a fost marea sărbătoare cu familiile, sâmbătă seara, pe stadionul din Dublin, urmată duminică de Liturghia în Phoenix Park. La veghe am ascultat mărturii foarte emoționante ale unor familii care au suferit datorită războaielor, familii reînnoite de iertare, familii pe care iubirea le-a salvat de vârtejul dependențelor, familii care au învățat să folosească bine celulare și tablet și să dea prioritate timpului petrecut împreună. Și s-au evidențiat valoarea comunicării dintre generații și rolul specific care revine bunicilor în consolidarea legăturilor familiale și în transmiterea comorii credinței. Astăzi - este dur să spun asta - dar se pare că bunicii deranjează. În această cultură a rebutului, bunicii se "rebutează", se îndepărtează. Însă bunicii sunt înțelepciunea, sunt amintirea unui popor, amintirea familiilor! Și bunicii trebuie să transmită această amintire nepoților. Tinerii și copiii trebuie să vorbească cu bunicii pentru a duce înainte istoria. Vă rog: nu-i rebutați pe bunici. Să fie aproape de copiii voștri, de nepoți.

Duminică dimineață am făcut pelerinajul la Sanctuarul marian de la Knock, atât de iubit de poporul irlandez. Acolo, în capela construită pe locul unei apariții a Fecioarei, am încredințat ocrotirii sale materne toate familiile, îndeosebi pe cele din Irlanda. Și deși călătoria mea nu cuprindea o vizită în Irlanda de Nord, am adresat un salut cordial poporului său și am încurajat procesul de reconciliere, pacificare, prietenie și cooperare ecumenică.

Această vizită a mea în Irlanda, în afară de marea bucurie, trebuia să ia asupra sa și durerea și amărăciunea datorită suferințelor cauzate în acea țară de diferite forme de abuzuri, și din partea membrilor Bisericii, și faptul că autoritățile ecleziastice în trecut nu au știut întotdeauna să înfrunte în manieră adecvată aceste delicte. Un semn profund a lăsat întâlnirea cu câțiva supraviețuitori - erau opt -; și în mai multe rânduri am cerut iertare Domnului pentru aceste păcate, pentru scandal și pentru sentimentul de trădare provocate. Episcopii irlandezi au întreprins un parcurs serios de purificare și reconciliere cu aceia care au suferit abuzuri, și cu ajutorul autorităților naționale au stabilit o serie de norme severe pentru a garanta siguranța tinerilor. Și după aceea, în întâlnirea mea cu episcopii, i-am încurajat în efortul lor pentru a remedia eșecurile din trecut cu onestitate și curaj, încrezându-se în promisiunile Domnului și bazându-se pe credința profundă a poporului irlandez, pentru a inaugura o perioadă de reînnoire a Bisericii din Irlanda. În Irlanda există credința, există oameni de credință: o credință cu mari rădăcini. Dar știți un lucru? Există puține vocații la preoție. Oare cum de nu reușește această credință? Datorită acestor probleme, scandaluri, atâtea lucruri... Trebuie să ne rugăm pentru ca Domnul să trimită preoți sfinți în Irlanda, să trimită noi vocații. Și vom face asta împreună, rugându-ne un "Bucură-te, Marie" către Sfânta Fecioară de la Knock [Recitarea lui Bucură-te, Marie]. Doamne Isus, trimite-ne preoți sfinți.

Iubiți frați și surori, Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Dublin a fost o experiență profetică, întăritoare, a atâtor familii angajate pe calea evanghelică a căsătoriei și a vieții familiale; familii discipole și misionare, ferment de bunătate, sfințenie, dreptate și pace. Noi uităm atâtea familii - atâtea! - care duc înainte propria familie, pe copii, cu fidelitate, cerându-și iertare atunci când sunt probleme. Uităm pentru că astăzi este la modă în reviste, în ziare, să se vorbească așa: "Acesta a divorțat de asta... Aceea de acela... Și despărțirea...". Dar, vă rog: acesta este un lucru urât. Este adevărat: eu respect pe fiecare, trebuie să-i respectăm pe oameni, însă idealul nu este divorțul, idealul nu este despărțirea, idealul nu este distrugerea familiei. Idealul este familia unită. În felul acesta înainte: acesta este idealul!

Următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor se va ține la Roma în 2021. Să le încredințăm pe toate ocrotirii Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif, pentru ca în casele, parohiile și comunitățile lor să poată fi cu adevărat "bucurie pentru lume".

_________________

Anunțarea

Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației

Sâmbăta viitoare, 1 septembrie, este a patra Zi Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, pe care o celebrăm în unire cu frații și surorile ortodocși și cu adeziunea altor Biserici și comunități creștine.

În Mesajul din acest an doresc să atrag atenția asupra problemei apei, bun primar care trebuie ocrotit și pus la dispoziția tuturor.

Sunt recunoscător pentru diferitele inițiative pe care în diferite locuri Bisericile particulare, Institutele de viață consacrată și asociațiile ecleziale le-au stabilit. Îi invit pe toți să se unească în rugăciune, sâmbătă, pentru casa noastră comună, pentru îngrijirea casei noastre comune.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat