Scout: Urcând și tot urcând în cercetășie: formare pentru viitori lideri buni
Cercetășia este o realitate care nu se descrie, nu se explică, ci se trăiește. Așadar, pentru aceasta este nevoie de câțiva cercetași hotărâți, se adaugă puțin spirit de aventură, multă voie bună, iar istoria poate începe.
În această vară au fost două episoade, 100% cercetășești: formarea metodologică pentru viitorii lideri de la temerari și exploratori și formarea, nivelul superior, pentru o viziune integrativă a cercetășiei.
Primul episod, 9-16 iulie 2018, a fost trăit de 26 de participanți din următoarele centre locale: Adjudeni, București (Adormirea Maicii Domnului), Brăila, Buzău, Coman, Pildești. Din gara de la Valea Seacă până la Onești, itinerarul a fost îmbogățit cu teme de formare metodologică, cu activități de colaborare pentru a aplica cele învățate și pentru a pregăti răspunsuri la solicitările practice. Cei patru formatori (Delia-Maria Petrea, Delia Benchea, Loredana Vasilonca și Alois Hîrja) au găsit în participanți persoane dispuse să lucreze, să aprofundeze cele livrate și entuziaste să lucreze și să progreseze. S-au format prietenii, legăturile cu Dumnezeu au devenit mai puternice, au fost promovate experiențele ce favorizează imaginația, creativitatea, dezvoltarea caracterului și a personalități. Unii din participanți nu numai că au revenit la formarea de la nivelul doi, ci au afirmat: "Am trăit experiențe de neuitat și recomandăm astfel de campusuri tuturor".
Episodul doi a început la 6 august 2018. Paisprezece cercetași veniți din Adjudeni, Brăila, Coman, Prăjești și Valea Lupului au pornit din Gara Salinei din Târgu Ocna pentru a "urca pe Trotuș" și pentru a progresa în propria formare. Prima provocarea a fost aceea de a-și găsi identitatea în cadrul unei patrule și de a construi adăposturi pentru noaptea ce avea să urmeze. A doua zi cercetașii au pornit într-o călătorie spre Dofteana. Drumul a fost presărat cu multe obstacole, dar și cu multe clipe frumoase. Întrucât un lider adevărat nu are niciodată pauză, numeroasele momente de formare se întregeau cu misiuni specifice pentru cele trei patrule. În cea de-a treia zi, obiectivul cercetașilor s-a îndreptat spre Dărmănești. Drumul a fost obositor, dar peisajele desprinse din basme au bucurat sufletele participanților. Ziua s-a încheiat cu participarea la sfânta Liturghie, căci legătura cercetașilor cu Dumnezeu este una foarte strânsă. Ziua de joi a fost una foarte importantă, deoarece a fost un prilej de a aplica cele învățate, fiecare plecând într-o călătorie (hike) pe cont propriu. Astfel, pentru 24 de ore cercetașii și-au căutat singuri loc de dormit, ajutând gazda, ca mulțumire, la diferite treburi gospodărești.
Îmbinând meditația cu aventura, pe drum mâna ocrotitoare a Domnului își dovedea prezența prin locurile parcurse și prin minunile divinității presărate pe tot itinerarul până la Ciugheș.
Ajunși la Ciugheș, scoutiștii au rememorat experiențele trăite într-o seară memorabilă și au reluat totodată activitățile. Pe parcursul săptămânii formatorii au abordat teme semnificative precum modalități de a rezolva problemele, (problem solving) spiritualitatea, simbolismul, importanța metodei scout, scouting-ul, animația etc. Prin acestea liderii și ajutorii de lider au făcut pași importanți și utili în dobândirea competențelor și abilităților. Ziua de sâmbătă după mai multe teme și experiențe a culminat cu "vigilia": rugăciunile pregătite de cele trei patrule s-au desfășurat urcând o culme muntoasă și apoi prin contemplarea cerului înstelat.
În fiecare zi au fost activități și dialoguri cu tinerii și copii din diferite localități. Însă duminica a fost una de excepție. După ce au participat la sfânta Liturghie împreună cu întreaga comunitate, cercetașii au prezentând o mică scenetă pentru a aprofunda în stilul lor lecturile de la Liturghie. Apoi au făcut jocuri cercetășești împreună cu unii tineri și copii din localitate.
În ultima seară, după "fiesta" cu multe emoții au trăit un moment special împărtășind aprecieri și impresii unii, altora.
După ultimul raport al patrulelor și al misiunilor, au fost identificații îngerașii, s-a făcut curățenie și toți, în numele Domnului și al Bisericii, la finele sfintei Liturghii au fost trimiși în misiune.
Pentru toți a fost o experiență inedită pe care nu o vor uita curând și din care vor putea împărtăși și celorlalți concretizate în aptitudinile dobândite. Mulțumim tuturor celor care ne-au susținut, dar mai ales formatorilor, pr. Alois Hîrja și Mirela Gabor.
Monalisa Claudia Comorașu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
Scout: Urcând și tot urcând în cercetășie: formare pentru viitori lideri buni
lecturi: 22.