Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatra Dornei: Hram și lansare de carte

Lucrarea Parohia Romano-Catolică Vatra Dornei, apărută recent la Editura "Presa Bună", scrisă de pr. Ieronim Budulai, a fost lansată sâmbătă, 4 august 2018, la Vatra Dornei, la finalul sfintei Liturghii de hram.

Am ajuns la Vatra Dornei împreună cu pr. Ieronim Budulai în după-amiaza zilei de vineri, 3 august 2018, spre seară, după ce am vizitat câteva obiective, cum ar fi Muzeul Memorial "Al.I. Cuza" de la Ruginoasa, biserica romano-catolică de la Târgu Neamț, filiale ale Parohiei Vatra Dornei în care sunt puțini credincioși: Borca, Broșteni, Crucea...

A doua zi, în Vatra Dornei, am văzut împreună cu părintele Budulai primăria, gara, casa de odihnă a poetului Lucian Blaga, cimitirul catolic - în care a fost adusă vechea biserică, precum și mormântul părintelui Iulius Weber, fost paroh de Vatra Dornei și primar în timpul Primului Război Mondial -, parcul orașului, piața, diferite biserici ortodoxe.

Din curtea bisericii se pot vedea pe turn urmele Primului Război Mondial. Se mai păstrează câteva proiectile care au lovit și avariat turnul bisericii.

Pr. Iosif Răchiteanu, parohul actual al Parohiei Vatra Dornei, a declarat că în comunitate astăzi sunt 250 de persoane. Biserici există la Iacobeni și Dorna Candrenilor, filiale ale parohiei. În total, în întreaga parohie sunt 333 de credincioși.

Parohia a cunoscut cel puțin 14 parohi: Josef Ettmayr (1913-1915), Iulius Weber (1915-1929), Francisc Gascher (1929-1937), Adolf Botkowski (1937-1940), Leopold Nestmann (1949-1951), Leopold Hohenecker (1951-1959), Eduard Kozanowski (1959-1969), Iosif Sabău (1969-1991), Pavel Gabor (1991-1996), Anton Egner (1996-2007), Iosif Doboș (2007-2009), Ieronim Budulai (2009-2012), Ioan Lungu (2012-2015), Iosif Răchiteanu (2015-).

Odinioară a fost biserică de lemn și în Poiana Stampei, dar după repatrierea etnicilor germani și după distrugerile ultimului război, biserica nu a mai putut fi restaurată și a fost demolată pe timpul pr. Pavel Gabor. Pe locul ei astăzi se vede o cruce de beton, în curtea unui cetățean care a cumpărat acel loc.

La Liturghia de hram, care a început la ora 11.00, au participat 19 preoți, dintre care 2 greco-catolici. Hramul Schimbarea la Față a fost anticipat tocmai pentru a putea participa mai mulți preoți și credincioși. Pr. Ieronim Budulai, paroh de Vatra Dornei în perioada 2009-2012, a prezidat Liturghia. Credincioșii catolici din oraș și din împrejurimi au umplut biserica.

Mesajul hramului a fost adus în centrul atenției tuturor: ucenicii au rămas surprinși de fața transfigurată a Mântuitorului, dar aveau să descopere peste puțin timp, în Ghetsemani, pe drumul Calvarului și pe cruce chipul desfigurat al lui Isus: "El era străpuns pentru păcatele noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre... Prin rănile lui noi am fost vindecați" (Is 53,5). Pe deoparte, mulțumire pentru mântuire și pe de altă parte preocupare pentru a scoate urâțenia de pe chipul nostru și a ni-l înfrumuseța. Același mesaj vine și din pictura cu Schimbarea la față din biserică și din grupul statuar din fața acestei picturi: crucea pe care este Mântuitorul răstignit și statuile cu Ioan, Maica Domnului și Maria Magdalena.

Înainte de binecuvântarea finală a fost lansată lucrarea Parohia Romano-Catolică Vatra Dornei. Autorul fost invitat să vorbească despre carte răspunzând la două întrebări: Ce l-a motivat să scrie cartea? Ce cuprinde?

Părintele a subliniat că a dorit să scrie lucrarea ca un omagiu adus credincioșilor din Vatra Dornei cărora le-a fost paroh trei ani (2009-2012) și, de asemenea, pentru a nu se pierde informații importante cu privire la istoria credincioșilor de pe acele meleaguri. Cartea cuprinde un scurt istoric al Bucovinei și ținutul Dornelor, date despre catolicii din Vatra Dornei, Iacobeni, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei (când au venit, bisericile, cimitirele, alte case, credincioșii, preoți parohi), evocări personale (amintiri ale autorului din perioada când a fost paroh de Vatra Dornei). Textul în cele aproape 100 de pagini este însoțit de numeroase fotografii. În prefață autorul subliniază: "Mergând [...] în jos pe valea Bistriței, prima localitate pe care o întâlnești este Iacobeni, străjuit de turlele a trei biserici: ortodoxă, catolică și protestantă. Mai la vale se trece prin mica localitate Argestru și în cele din urmă, acolo unde râul Dorna își varsă apele în Bistrița, se ajunge în orașul-stațiune Vatra-Dornei. Orașul se află la cota 800 m. Este flancat la nord de Munții Suhardului, la sud de munții Călimani, iar la sud-vest de munții Bistriței, cu vârfurile Giumalău și Rarău. În acest oraș și în alte câteva localități vecine, Iacobeni, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, s-au stabilit la sfârșitul secolului al XVIII-lea un grup de catolici germani, austrieci și polonezi. Despre acești catolici aș vrea să scriu în rândurile următoare. Dar înainte de aceasta, vom face o prezentare generală a istoriei Bucovinei și a ținutului Dornelor".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Ieronim Budulai s-a întreținut cu credincioșii care au luat broșura pentru a citi despre biserica și despre înaintașii lor.

Pr. Ieronim Budulai a mai scris și alte lucrări legate de istoria unor comunități catolice, cum ar fi: Vizantea, Ciugheș, Iugani, Huși, având în pregătire lucrări despre comunitățile Cotnari, Tețcani, Balțați...

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 august: Vatra Dornei: Hram și lansare de carte


 

lecturi: 79.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat