Bârgăuani: Zile dedicate familiei ca pregătire pentru hram
În perioada 18-22 iulie 2018, comunitatea din Bârgăuani s-a bucurat de prezența pr. Felician Tiba, coordonator al pastorației familiei în Dieceza de Iași, care a avut misiunea de a pregăti hramul comunității, sfânta Maria Magdalena, printr-un triduum special dedicat familiei. Tot părintele ne-a însoțit cu predicile sale și în ziua de hram, respectiv a doua zi.
Invitația din partea comunității s-a făcut prin intermediul părintelui paroh, Iosif Gîrleanu.
În tot acest timp pr. Felician ne-a purtat pașii prin primele pagini ale cărții Genezei, unde am învățat că Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa, bărbat și femeie și l-a chemat la viața de familie, punând în el minte și voință, precum și capacitatea de a alege și de a de a iubi. De la Adam și Eva, primii soți, soții de astăzi preiau din partea lui Dumnezeu misiunea de a reface "paradisul pierdut" prin sacramentul căsătoriei, prin iubirea dintre ei, prin deschiderea spre viață, prin muncă și prin lauda adusă lui Sfintei Treimi.
Conducându-ne apoi prin cartea Cântarea Cântărilor, prin evanghelii și scrisorile sfântului apostol Paul, am fost ajutați să înțelegem și mai mult că relația dintre un bărbat și o femeie este voită de către Dumnezeu, că în viața de familie nu ne-am "plătit" să fim soți și părinți, așa încât nu avem nici un drept de dominare asupra celuilalt, ci doar dreptul de a-l iubi respectându-l.
Întrebările pe care ne-a provocat să ni le punem acasă ne-au făcut la rândul lor să conștientizăm că aceste zile chiar erau necesare și aveam nevoie de ele. Era nevoie ca soții să se întrebe dacă se simt fericiți unul cu celălalt, dacă se simt iubiți și în siguranță, dacă sunt o bucurie unul pentru celălalt, dacă dau tot ce pot pentru binele celuilalt, dacă sunt un model pentru copii, dacă știu să spună "Mulțumesc! Te rog frumos! Iartă-mă!".
Ne-a mai provocat părintele să mergem la "cutia cu amintiri", să privim fotografiile de la nuntă, casetele video sau dvd-urile, să ne amintim de acea iubire care ne-a unit atunci și să ne întrebăm ce am făcut din ea, dacă am făcut-o să crească sau din contra, a rămas ascunsă printre paginile albumului de la nuntă, ori în pelicula casetelor video, ori în carcasa dvd-urilor.
"Să nu vă rușinați de gesturi concrete în trăirea iubirii, spunea părintele Felician, să nu vă rușinați să vă rugați împreună, mai degrabă să vă rușinați când copiii vă văd certându-vă sau vorbindu-vă de rău, să vă rușinați de teama pe care v-o provocați reciproc, de dorința de răzbunare reciprocă, de lipsa lui Dumnezeu din acțiunile voastre cotidiene".
Folosindu-se de exemplul sfintei Maria Magdalena care, iubindu-l în mod sincer pe Isus, l-a urmat până sub cruce și chiar la mormântul gol, învrednicindu-se astfel să devină, așa cum o numea papa Francisc "apostola apostolilor", părintele ne-a îndemnat să devenim la rândul nostru "apostolii iubirii", mai ales pentru copii noștri, pentru cei care urmează să intre la rândul lor în viața de familie.
Așa cum a făcut-o și părintele paroh la finalul Liturghie, mulțumim încă o dată părintelui Felician Tiba, care în aceste zile, plin de curaj, a venit să semene...
Nadia Frenț
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
18-22 iulie: Bârgăuani: Zile dedicate familiei ca pregătire pentru hram
lecturi: 6.