Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rusia-Vatican, ambasadorul Avdeev: "Uniți în apărarea valorilor și a creștinismului"

"Fără umbră de îndoială pot să fie definite bune" relațiile actuale dintre Rusia și Vatican și "aceasta nu este numai opinia mea, ci este opinia președintelui nostru. Vladimir Putin a vorbit despre asta în două întâlniri și într-o conversație telefonică cu papa". Asta a afirmat ambasadorul rus la Sfântul Scaun, Aleksandr Avdeev, într-un interviu la Sputnik news Italia în ajunul reuniunii plenare a ambasadorilor și reprezentanților permanenți ai Rusiei în lume, care este organizată la fiecare doi ani.

Interpelat cu privire la raportul dintre țara sa și Sfântul Scaun, diplomatul pornește de la amintirea călătoriei din vara trecută în Rusia a cardinalului secretar de stat Pietro Parolin, în cadrul căreia l-a întâlnit și pe Putin la Soci: "Cei doi oameni de stat au convenit că relațiile bilaterale sunt efectiv bune, baza lor este solidă pentru că se împărtășesc viziuni asemănătoare cu privire la lumea de astăzi. Înainte de toate - subliniază el -, fie noi rușii fie Vaticanul suntem în acord în găsirea marilor amenințări din secolul al XXI-lea: divizarea continuă și nedreaptă a lumii în bogați și săraci, cursa înarmărilor, încălcarea regimului de neproliferare a armelor nucleare, chimice, bacteriologice și a tehnologiilor rachetelor. Sunt împărtășite și pozițiile cu privire la terorism și extremism: sunt poziții hotărâte așa cum este lupta împotriva ambelor probleme".

"Fie Vaticanul fie noi rușii - afirmă după aceea ambasadorul - ne contrapunem extremismului religios, dar există și noi realități, noi amenințări împărtășite fie de papa fie de Rusia: în primul rând înlocuirea adevăratei culturi cu cultura de masă. Valorile tradiționale ale civilizației noastre creștine sunt private de semnificația lor. Concepte precum conștiința, poruncile sunt pentru civilizația noastră comune fie celor care cred fie celor care nu cred. Trăim într-un sistem unic definit de aceste coordonate etice. Însă astăzi aceste coordonate sunt private de importanța lor și asta preocupă Vaticanul, pe catolici și Biserica noastră. Preocupă faptul că treptat modul de a gândi al persoanelor trece de la un sistem educativ bazat pe literatură și pe școală la unul bazat pe Internet".

De fapt, conform lui Avdeev, între catolici și ortodocși există o "teamă" reală față de "calitatea modului de a gândi" al tinerilor de astăzi: deși "buni și inteligenți", ei "citesc nu ceea ce este scris bine sau ceea ce este considerat un clasic contemporan sau din trecut, ci publicitățile. Pentru aceasta evaluările produselor intelectuale (teatru, cinema, literatură) nu se mai fac în termeni culturali sau artistici, ci comerciali. Toate acestea - asigură reprezentantul rus - preocupă Vaticanul, dar și pe noi pentru că trăim aceeași situație. Capitalizarea economiei duce la capitalizarea inteligenței și la slăbirea valorilor morale. Nu întâmplător papa a propus o inițiativă interesantă pe care am aprobat-o în întregime: întărirea bazei morale a dreptului internațional. Dreptul internațional, și atunci când este în mâna unor figuri ostile, n-ar trebui să fie aplicat niciodată cu cinism și în termeni birocratic demagogici, ci ar trebui să aibă în schimb o bază etică. În acest sens diplomația devine arta de a face să devină posibile lucrurile în cadrul unor valori determinate. Diplomația nu poate să fie imorală. Sau cel puțin diplomația noastră nu este imorală".

Cât privește raportul dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, Aleksandr Avdeea amintește declarația comună semnată de Francisc și Chiril la Havana în 2015: "Un document foarte puternic care încearcă să citească contemporaneitatea", acea analiză împărtășită de cele două Biserici "coincide cu aceea a diplomației rusești", afirmă el. După aceea subliniază că: "Relațiile între cele două Biserici sunt foarte bune. Motivul este, în mod clar, că Vaticanul (așa cum papa a declarat oficial) a întrerupt politica de prozelitism care era făcută în urmă cu 15-20 de ani. Această practică a fost întreruptă și definită păcat. Ambele părți (papa a declarat asta public) colaborează în mod egal și menținând propria unicitate. Acest lucru este important pentru Biserică".

Revelând în colocviu unele detalii personale despre munca sa ("Imediat după venirea mea, în primele mele luni în Vatican eram foarte confuz. Nu înțelegeam unde erau organele de guvern și cele religioase pentru că au toate nume diferite: dicastere, direcții, departamente, consilii religioase. Dar încet-încet totul s-a aranjat"), ambasadorul evidențiază cum relațiile ruso-vaticane continuă și la nivel cultural. "Există și alte activități cu care suntem mândri", spune el, citând corurile ortodoxe care interpretează în bisericile din Vatican și în catedrala la fiecare Crăciun și Paște sau expoziția de capodopere ale iconografiei rusești de la muzeul Rublev organizată în sediul Ordinului de Malta (a cărui reprezentant oficial al Federației Ruse este Avdeev) la Roma sau expoziția dedicată tragediei Bisericii Ortodoxe Ruse în timpul perioadei staliniste inaugurată de cardinalul Ravasi și de mitropolitul Tikhon.

În afară de asta, explică ambasadorul, "cooperăm strâns și la nivel de arhive: Rosarkhiv, arhivele federale rusești, au încheiat în urmă cu trei ani un protocol unic în genul său pentru a colabora cu arhivele secrete vaticane. Nimic asemănător nu s-a întâmplat înainte! Și astăzi studioșii ruși pot veni liber în Vatican și să caute în arhive documentele de care au nevoie. Totul este în consultare liberă. Și arhivarii și studioșii din Vatican pot să meargă în Rusia și să facă același lucru".

(După Vatican Insider, 20 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat