Rusia 2018. Mons. Lebrun (episcop fost arbitru): Fotbalul? "Ne învață să facem echipă, să fim adversari fără violență"
de M. Chiara Biagioni
"O bucurie". Exultă Mons. Dominique Lebrun, episcop de Rouen. A fost timp de treisprezece ani arbitru al Federației de Fotbal din Franța. Contactat telefonic de agenția SIR, episcopul nu ascunde satisfacția: "A fost o bucurie a vedea echipa franceză, după dificultățile de acum câțiva ani, să reușească să dea din nou ceea ce are mai bun, grație și vârstei tinere a jucătorilor săi. Oricum, n-ar fi fost o dramă și cu atât mai puțin o nedreptate dacă Belgia ar fi învins. A fost un meci echilibrat".
- Ce v-a plăcut mai mult?
Mi-a plăcut mai ales prima repriză în care au fost foarte puține cartonașe galbene. Am văzut că jucătorii pe teren erau bine dispuși față de arbitru. Am fost arbitru, deci îmi revine mereu de aproape să văd când este respect. Desigur, pe la sfârșit a fost un pic de nervozitate și presiune. Jucătorii au fost mai puțin liniștiți și mai puțin respectuoși. Însă a fost un meci deschis până la capăt, de nivel înalt.
- Se pare că Mbappé Kylian, atacantul de la Paris Saint Germain, a spus că vrea să doneze o parte din bonusul pe care jucătorii francezi îl vor primi pentru participarea la mondialul 2018. Ce tip de Franță reiese din această echipă?
Este vizibil că jucătorii naționalei sunt fii din familii migrante. Dar este o realitate de acum dobândită. Nu este de ieri nici de alaltăieri că Franța este o țară compusă din persoane care au venit din afară, din alte țări și din alte popoare. Însă cred că acest element are astăzi mai puțină greutate față de 1998 când a fost foarte subliniat: s-a vorbit în acea epocă despre o Franță "black-blanc-beur", un joc de cuvinte pe care francezii l-au creat după victoria la mondialele din anul 1998 pentru a defini amestecul de rase care caracteriza naționala franceză de fotbal (literalmente, negri, albi și africani). Astăzi această compoziție este realitatea noastră.
- A fost mondialul în care am văzut eșecul marilor echipe, de la Argentina, la Brazilia...
Nu numai al celor mari ci și al echipelor africane. Și este ceea ce mi-a părut rău mai mult. De fapt, în semifinale am fost numai echipele din patru țări europene. Nici țările sud-americane n-au reușit. Dar asta face parte din jocul de fotbal: nu se știe niciodată exact de ce se întâmplă lucrurile.
- Duminică, papa Francisc, iubitor de fotbal, la Angelus, a încercat să-i consoleze pe brazilieni.
Da, da, am auzit. Și eu privesc mereu la cei care pierd. Și de fapt mi-a părut tare rău pentru Belgia, care este o țară mai mică și mai puțin populată față de Franța. Ar fi fost frumos dacă ar fi avut posibilitatea să învingă. Speram chiar să facă o finală cu Anglia pentru a lega prietenie cu acest popor care părăsește Europa.
- Care este mesajul pe care, din punctul dv. de vedere, îl lasă acest Mondial?
Sportul este un joc. Să nu uităm asta niciodată, chiar dacă există profesioniști și miliarde de bani care trec în acest domeniu. Dar este un joc care implică persoane, în toată lumea. Fotbalul este o activitate de joc care îi cere jucătorului pe teren să dea totul. Cere gratuitate. Poate să pară paradoxal să vorbim în acești termeni, într-un moment de transferuri de jucători, în care sunt în circulație miliarde de dolari/euro, însă această gratuitate este înnăscută în sport. Apoi, fotbalul trezește sentimente de apartenență și participare foarte puternice înlăuntrul nostru. Atinge inima, profunzimea și chiar trăirile noastre cele mai intime. Așadar, poate să fie o școală de viață foarte profundă care ne învață și ne întreabă: Ce dăm altora? Cum ne raportăm cu alții? Suntem capabili să facem echipă și să fim adversari fără violență, pentru a construi împreună, fiecare cu propriile talente și capacități, un joc frumos?
(După agenția SIR, 12 iulie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 12.