Nicaragua: Paramilitarii îl lovesc în biserică pe cardinalul Brenes, pe nunțiu și un episcop
de Salvatore Cernuzio
Scuturați, loviți, răniți, amenințați cu moartea. Insultați cu cuvinte precum "viermi" și "trădători". Este ceea ce s-a întâmplat ieri, în Nicaragua, cardinalului Leopoldo Brenes, arhiepiscop de Managua, auxiliarului său, Monseniorul José Silvio Báez, și nunțiului apostolic Waldemar Stanislaw Sommertag , în bazilica "San Sebastián", la Diriamba, oraș la 41 de km vest de capitală (în departamentul Carazo), obiect al unor puternice ciocniri în ultimele două zile.
Un episod foarte grav care arată clar ascuțirea unei crize care există în țara centro-americană din 19 aprilie 2018 și care până astăzi a provocat 309 morți ca urmare a represiunii violente a forțelor filo-guvernamentale împotriva manifestațiilor civililor (datele sunt de la Asociația din Nicaragua pentru drepturile umane). Cel care a denunțat evenimentul a fost însuși Monseniorul Báez pe contul său Twitter unde a publicat o fotografie a tăieturii pe brațul drept însoțit de postarea: "Asediați de o mulțime care voia să intre în bazilica San Sebastián la Diriamba, am fost rănit, lovit în stomac, mi-au smuls însemnele episcopale și m-au agresat verbal. Mă simt bine, mulțumesc lui Dumnezeu. bazilica a fost eliberată precum și cei care erau acolo".
Brenes și cei doi prelați, însoțiți de alți preoți și de un grup de jurnaliști, au mers la Diriamba cu un microbuz - așa cum făcuseră deja în urmă cu câteva săptămâni la orașul Masay - pentru a duce ajutor și încurajare populației care de două zile și două nopți trăiește în teroare datorită ciocnirilor și violențelor. Mulți se refugiaseră în biserica "Sfântul Bartolomeu", asediată de mai mult zile. Acolo se îndreptau cardinalul și cei doi episcopi înainte de a fi blocați la San Sebastián, unde se refugiase un grup de franciscani "acuzați" că au încercat să-i îngrijească pe răniți.
Poliția și grupurile paramilitare - așa-numitele "Turbas" care se prezintă ca neo-revoluționari - au înconjurat bazilica, puțin după aceea - a relatat cel care era prezent - un grup de oameni cu fața acoperită de o glugă au intrat năvalnic în biserică începând să lovească pe toți cei care erau în fața lor. Inclusiv pe cei trei prelați, scuturați și agresați fizic și verbal cu epitete precum: "Viermi în slujba imperialismului, agenți ai lui Trump, trădători ai patriei". Multor jurnaliști le-au distrus fotocamerele, smartphone și camerele video, unui preot i-a fost furat și celularul. Bazilica a fost în mare parte distrusă.
"Un atac laș" l-a definit cardinalul Brenes care, întors la Managua după asalt, încă rănit și tulburat, a mers împreună cu Báez în catedrală pentru a se reculege în rugăciune. La 30 iunie 2018, cei doi au venit la Roma, cu ocazia consistoriului, și l-au întâlnit în privat pe papa Francisc la "Sfânta Marta" pentru a-l informa cu privire la drama socio-politică pe care o trăiește de multe luni națiunea și pe care însuși Brenes a definit-o "mai rea" decât cea trăită în cele două războaie care au avut loc în trecut. "Atunci au murit peste 50.000 de persoane ucise de persoane înarmate. Un grup înarmat împotriva unui alt grup înarmat. În acest caz, nu", au fost uciși "oameni care mergeau pe stradă fără un pistol sau cineva în spatele unei baricade, eventual cu un aruncător de grenade...", a denunțat cardinalul.
Chiar în ultimul weekend situația s-a precipitat după ce Conferința Episcopală din Nicaragua, la 7 iunie 2018, a încredințat personal președintelui Daniel Ortega o scrisoare pentru a-i propune anticiparea alegerilor în martie anul viitor. De amintit că tot episcopii nicaraguani au asumat, prin voința părților, rolul de mediatori la "Masa pentru dialog și mărturie" ale cărei ședințe, totuși, au fost suspendate de circa două săptămâni ca urmare a escaladării violențelor. Răspunsul președintelui comandant a fost un "nu" disprețuitor, urmat de o serie de insulte împotriva păstorilor.
Începând de la acel episod au avut loc episoade de violență împotriva opozanților și demonstranților. Aproape "o vânătoare", cum scrie cotidianul Avvenire, care s-a concentrat îndeosebi pe orașele Diriamba, Dolores și Jinotepe în regiunea Carazo, unde - și tot Asociația nicaraguană a drepturilor umane denunță asta -, în afară de cei unsprezece morți înregistrați, pare că au fost și execuții extrajudiciare. Fără a uita zecile de demonstranți arestați și transferați în închisoarea bunker El Chipote din Managua, și toți cei care sunt desaparecidos.
Papa Francisc - a confirmat cardinalul Brenes după vizita de la sfârșitul lunii iunie - urmărește cazul Nicaragua cu atenție și preocupare. Deja la începutul lunii mai, la primele semne ale crizei, papa Francisc a luat hârtie și stilou pentru a scrie lui Ortega și a-l stimula să aleagă calea păcii, afirmând că: "Niciodată nu este prea târziu pentru iertare și reconciliere".
Apoi la Angelus din urmă cu două duminici, în timp ce în piața centrală din capitala Managua, Plaza de las Victorias, defilau mii de persoane pentru așa-numitul "Marș al Florilor" în memoria celor douăzeci de copii și adolescenți uciși în timpul protestelor, papa a lansat din nou un apel pentru "iubitul popor din Nicaragua" asigurând că se unește "cu eforturile episcopilor și cu angajarea celor care exercită un rol de mediere și mărturie în procesul de reconciliere națională". Și mai înainte, la 3 iunie 2018, tot în timpul unui Angelus, Francisc, cu referință la Nicaragua, afirma că: "Biserica este mereu pentru dialog"; însă el "cere angajare reală de a respecta libertatea și înainte de toate viața". O angajare care, actualmente, pare să lipsească.
(După Vatican Insider, 10 iulie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.