Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio lui Tauran, cardinalul dialogului interreligios

De Andrea Tornielli

S-a stins din viață în Statele Unite cardinalul francez Jean-Louis Tauran, 75 de ani, președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios și trezorier al Sfintei Biserici Romane. Știrea a fost difuzată de Vatican News. Cardinalul, fost "protodiacon", anunțase lumii alegerea papei Francisc la 13 martie 2013.

Tauran se afla în Connecticut pentru a se îngriji de boala de care suferea de mult timp, boala Parkinson, și stătea în comunitatea Surorilor Franciscane al Euharistiei în Arhidieceza de Hartford.

În aprilie 2018, cu mai puțin de trei luni în urmă, cardinalul - în pofida condițiilor de sănătate tot mai precare - a făcut o vizită în Arabia Saudită și cu acea ocazie a amintit: "Ceea ce ne amenință pe noi toți nu este ciocnirea de civilizații, ci ciocnirea de ignoranțe și radicalisme. A ne cunoaște înseamnă a ne recunoaște". "Viitorul - a adăugat el - constă în educație. Creștinii nu trebuie să fie considerați cetățeni de clasa a doua".

Cardinalul s-a născut la Bordeaux în aprilie 1943. După ce a făcut studiile clasice la Liceul "Michel Montaigne" din orașul francez, după doi ani petrecuți în Seminarul mare diecezan a fost trimis la Roma ca student al Seminarului Pontifical Francez și al Universității Pontificale Gregoriana, unde a terminat studiile teologice și filozofice, obținând licența în filozofie și teologie. În anii 1964-1965, a îndeplinit obligațiile serviciului militar, cu titlul de cooperare culturală franceză, predând într-un colegiu catolic din Liban.

Hirotonit preot la 20 septembrie 1969, a fost vicar parohial la "Sfânta Eulalia" în Bordeaux și a început să frecventeze cursurile de drept canonic la Institutul Catolic din Toulouse. Chemat la Roma în 1973, a frecventat Academia Ecleziastică Pontificală, unde se formează personalul diplomatic al Sfântului Scaun, și Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând doctoratul în drept canonic.

Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în martie 197, a fost numit la nunțiatura din Republica Dominicană, apoi a fost transferat în sediul diplomatic al Vaticanului din Liban, unde a rămas până în iulie 1983, când a fost chemat să lucreze la Secretariatul de Stat.

Din anul 1984 până în 1988, a urmărit lucrările Conferinței pentru Securitate și Dezvoltare din Europa, participând, printre altele, în anul 1984 la Conferința de la Stockholm despre dezarmare, în 1985 la Forumul Cultural din Budapesta, în 1986 la Conferința de la Viena, deschisă în acel an. În anul 1988 a fost numit subsecretar al Consiliului pentru Afacerile Publice ale Bisericii (devenit apoi Secțiunea pentru Raporturile cu Statele).

La 1 decembrie 1990, Ioan Paul al II-lea îl numește "ministru de externe" al Sfântului Scaun ridicându-l la rangul de arhiepiscop. În timpul celor 13 ani petrecuți la conducerea Secțiunii pentru Raporturile cu Statele a făcut multe misiuni în străinătate și a condus delegația vaticană în numeroase conferințe internaționale.

Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în consistoriul din 21 octombrie 2003, diacon de "S. Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine". La 24 noiembrie 2003, a fost numit arhivist și bibliotecar al Sfintei Biserici Romane. La 25 iunie 2007, papa Benedict al XVI-lea l-a numit președinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios. La 26 iunie 2013, papa Francisc l-a numit membru al Comisiei Pontificale cu privire la IOR. În anul 2014, papa Francisc l-a numit cardinal trezorier al Sfintei Biserici Romane, așadar cu funcția de a prezida scaunul vacant în caz de moarte (sau de renunțare) a papei.

Om cu umor fin și curial navigat, Tauran a fost un colaborator prețios pentru trei pontifi, în ultima parte a vieții sale, tot mai încercat de boală, s-a dedicat pentru a contrasta ideea "ciocnirii de civilizații" cu islamul invitând să se izoleze fundamentaliștii și violenții.

Într-un interviu din decembrie 2017 a explicat poziția Sfântului Scaun în favoarea dialogului: "Noi credem: în fond, în pofida pozițiilor care uneori pot să pară distante, trebuie promovate spații de dialog sincer. Malgré tout, în pofida a toate, noi suntem foarte convinși că se poate trăi împreună; așa cum demonstrează papa care zilnic continuă să sublinieze importanța respectării reciproce față de credincioșii din alte tradiții. Și numai cu islamul, ci și cu budiștii de exemplu, așa cum a făcut în timpul recentei călătorii din Asia".

După atentatele din Paris din 2015, Tauran a spus: "Extremiștii se transformă cu ușurință în teroriști: se prezintă ca apărători ai dreptății și ai egalității, în realitate încearcă să recruteze soldați ai lui «Allah». Trebuie să fie clar că apărătorii celor oprimați nu sunt teroriștii ci credincioșii, împreună cu bărbații și femeile de bunăvoință care nu practică religia".

"Adesea - a adăugat cardinalul - ignoranța este bază pentru frică. Cea mai mare parte a europenilor n-au întâlnit niciodată un musulman sau n-au deschis Coranul. Este adevărat și contrariul că foarte mulți musulmani n-au deschis niciodată Biblia. Oricum, cea mai mare parte a musulmanilor sunt răniți și umiliți pentru că a fost dăunată religia lor. Auspiciul este ca ura să nu triumfeze, trebuie s-o învingem cu iubirea".

(După Vatican Insider, 6 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat