Expoziție biblică permanentă la Centrul "Gaudium et Spes" (Traian, NT)
Sâmbătă, 30 iunie 2018, PS Petru Gherghel a binecuvântat Aula Bibliei de la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian unde, începând cu această dată, există o mică expoziție de Biblii. Au mai participat traducătorii Bibliei publicate la 28 iunie 2013, pr. Irinel Iosub - decan de Roman, pr. Adrian Faraoanu - responsabilul Centrului "Gaudium et Spes", alți preoți și credincioși.
Ideea a venit acum câțiva ani, pornind de la dorința de a pune la dispoziție celor care trec pe la Centrul "Gaudium et Spes" câteva informații despre Biblie. Practic, expoziția amintită oferă posibilitatea, pe de o parte, ca în câteva minute, trecând prin fața exponatelor, să se aibă informațiile esențiale despre ce este Biblia, ce este canonul biblic sau inspirația Sfintei Scripturi sau materialele pe care s-a scris Biblia. Totodată, cele câteva hărți și imagini sugestive îl pot introduce pe vizitator în lumea istorico-geografică din spatele textelor biblice.
Pe de altă parte, cel care trece pe acolo poate vedea deocamdată câteva exemplare din traducerile Bibliei în limba română care s-au făcut de-a lungul timpului. Încă nu avem exemplare din toate aceste traduceri, dar sperăm ca încet-încet să le obținem și să le expunem. Va conta mult sprijinul tuturor.
Pe lângă cele menționate mai sus, se pot vedea în această aulă un facsimil al unui papirus al Evangheliei după Sfântul Ioan - se pare cel mai vechi al acestui text (mulțumiri PS Florentin Crihălmeanu pentru donație) - precum și un exemplar în slavonă al Bibliei de la 1795. Mai sunt și alte Biblii din secolele XVIII, XIX și XX. Evident, nu puteau lipsi versiunile publicate de Editura "Sapientia", mai întâi, și apoi de Departamentul de Cercetare Biblică. Cât privește versiunile publicate de aceasta din urmă, într-un raft pot fi văzute câteva exemplare ale corecturilor făcute înainte de publicarea traducerii din 2013.
De altfel, inaugurarea acestei expoziții vine să marcheze cei cinci ani de când a fost publicată și prezentată în mod oficial prima traducere modernă a Bibliei făcută în Biserica Catolică din România, lucru care s-a întâmplat, așa cum se știe, la 28 iunie 2013.
Mulțumiri PS Petru pentru prezență, pentru cuvintele adresate și, mai ales, pentru susținerea încă de la început a ideii, cât și pentru celebrarea de binecuvântare. Mulțumiri anticipate pentru sprijinul îmbunătățirii fondului de Biblii vechi care, sperăm, vor constitui în timp un adevărat muzeu diecezan al Bibliei.
Pr. Eduard Patrașcu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
Expoziție biblică permanentă la Centrul "Gaudium et Spes" (Traian, NT)
lecturi: 48.