La Singapore întâlnire cu istoria
Acord între Trump și Kim cu privire la denuclearizarea Coreei de Nord
Întâlnire cu istoria la Singapore pentru denuclearizarea completă a peninsulei coreene și pentru a construi un viitor de pace de-a lungul paralelei 38°.
Acesta a fost obiectivul întâlnirii de marți, 12 iunie 2018, în insula-stat între Donald Trump și Kim Jong-un, prima întâlnire față în față între un președinte al Statelor Unite și un lider nord-coreean de șaptezeci de ani. După atâta de așteptata strângere de mână, care a durat peste zece secunde, cu Trump care a întărit contactul punând scurt și mâna stângă pe brațul drept al lui Kim, președintele și liderul nord-coreean au semnat un document comun.
După semnare, imortalizată de telecamerele din toată lumea, Trump și Kim s-au mutat într-o altă sală din Capella Hotel, pe insula Sentosa, pentru o altă sesiune de colocvii lărgite, la care au luat parte secretarul de stat Mike Pompeo, șeful de cabinet John Kelly, și consilierul cu privire la securitatea națională, John Bolton.
Din partea nord-coreeană erau prezenți în schimb Kim Yong-chol, cel mai apropiat colaborator al lui Kim Jong-un, ministrul de externe, Ri Yong-ho, și Ri Su-yong, președinte al comisiei diplomatice al adunării supreme a poporului regimului de la Pyongyang.
În documentul comun, Trump și Kim s-au angajat să "lucreze spre denuclearizarea completă a peninsulei coreene". Trump - care înainte de întâlnirea cu Kim a avut colocvii telefonice cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și cu primul ministru japonez, Shinzo Abe - a declarat că se va angaja personal pentru a furniza "garanții de securitate" Coreei de Nord. "Rezolvăm situația - a mai spus Trump la conferința de presă după întâlnire -. Trecutul nu trebuie niciodată să scrie viitorul și vom demonstra lumii că adversarii pot să devină prieteni". Ca o confirmare a climatului de destindere, președintele a spus că l-a invitat pe Kim la Casa Albă (invitație acceptată), anunțând că va vizita Pyongyang la momentul oportun.
La rândul său, Kim a spus: "Am decis să lăsăm trecutul în urma noastră, am semnat un document istoric și lumea va vedea o schimbare importantă". "Aș vrea să exprim recunoștință președintelui Trump pentru că a făcut să aibă loc această întâlnire", a adăugat liderul nord-coreean jurnaliștilor. "Nu era ușor să se ajungă la Singapore - a precizat el - existau obstacole dar le-am depășit pentru a fi aici și consider că acest lucru va fi un bine pentru pace". "Abia aștept să lucrez cu dumneavoastră", a replicat Trump, care a anunțat sfârșitul exercițiilor militare comune în regiune cu Coreea de Sud, care se desfășoară în fiecare an. Luna trecută, Pyongyang a anulat colocviile prevăzute cu Seoul tocmai din cauza exercițiilor militare.
Printre punctele principale ale documentului semnat la Sentosa, în afară de denuclearizarea peninsulei coreene, figurează angajarea "de a stabili noi relații bilaterale care să oglindească dorința popoarelor din cele două țări de pace și prosperitate", efortul comun "pentru a construi un regim stabil și durabil de pace în peninsula coreeană", angajarea de a recupera rămășițele pământești ale soldaților americani declarați dispăruți în timpul războiului din Coreea și repatrierea rămășițelor pământești ale celor care deja au fost identificați.
Au fost imediate reacțiile internaționale: "Întâlnirea este o nouă etapă spre pacea în Coreea, în Asia și în lumea întreagă. M-am rugat și i-am binecuvântat pe cei doi lideri. În acele momente mi-au venit în minte anii triști ai războiului din Coreea, astăzi este o nouă speranță", a spus Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon și președinte al comisiei dreptate și pace din Conferința Episcopală Coreeană.
China a primit cu favoare înțelegerea dintre Trump și Kim, exprimând auspiciul ca Washington și Pyongyang să poată lucra împreună pentru denuclearizare. Întâlnirea din Singapore are "o semnificație importantă și pozitivă și a dat curs unei noi istorii", a comentat ministrul de externe chinez, Wang Yi. În afară de asta, invitația adresată părților este de a rezolva nodurile cu privire la securitate prin "colocvii paritare".
Shinzo Abe și primul ministru malaiezian, Mahathir Mohamad, au concordat să lucreze împreună pentru a trata problema programelor nucleare și a rachetelor din Coreea de Nord. "Vom coopera strâns pentru a trimite un mesaj puternic la Pyongyang" a spus Abe, dintre liderii mondiali cei mai sceptici cu privire la deschiderile nord-coreene.
(După L'Osservatore Romano, 13 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 6.