Țara Sfântă, Pizzaballa: "Acordurile din Oslo epuizate, trebuie căutate noi căi de dialog"
O critică adusă deciziei de a transfera ambasada americană la Ierusalim care "a marcat profund viața politică din Orientul Mijlociu", aducând la zero raporturile dintre israelieni și palestinieni. Un apel pentru "situația disperată" în Fâșia Gaza. Apoi auspiciul soluției celor două state care "ar fi cea ideală", în sfârșit o invitație la dialog în vederea întâlnirii ecumenice de la Bari și o anecdotă despre prima sa întâlnire cu Bergoglio la Buenos Aires. Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator al patriarhiei latine de Ierusalim, a răspuns pe larg jurnaliștilor și oaspeților conferinței din 9 iunie 2018 la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" în cadrul întâlnirii "A trăi Țara Sfântă", promovată de asociația "Amici di Saxum Italia".
Prelatul s-a oprit îndelung cu cronicarii răspunzând la întrebările lor. De exemplu cea despre transferarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim care, "n-a modificat situația Bisericii din Orientul Mijlociu", ci "dintr-un punct de vedere politic" în schimb a "adus la zero orice raport dintre israelieni și palestinieni" și a provocat o nouă escalation de violențe.
"Israel este într-o poziție de forță, palestinienii au greutăți interne și pentru a complica scenariul este și situația de conflict din întreaga regiune, așa cum demonstrează și ciocnirile de la Gaza", a spus Pizzaballa, după cum este prezentat de Vatican News. Acolo în Fâșie situația este "disperată", a subliniat episcopul care de 30 de ani este prezent în Țara Sfântă unde "de-a lungul anilor, a cunoscut suișuri și coborâșuri". "Populația trăiește în condiții foarte mizere": dacă pentru israelieni condiția economică de fapt s-a îmbunătățit, pentru palestinieni rămâne în schimb foarte fragilă. "Până când nu va exista o viață ordonată și pașnice pentru toți, Țara Sfântă nu va putea cunoaște o dezvoltare senină", a spus administratorul apostolic de Ierusalim.
"Modelul de negociere din trecut nu mai există", a adăugat el, de aceea trebuie găsite "noi căi și noi canale de dialog". "Care sunt aceste noi modele este greu de spus pentru că nu există nicio intenție de dialog. Soluția două popoare două state ar fi cea ideală, este evident că stimulentul la negociere născut din Acordurile de la Oslo s-a epuizat în tăcerea comunității internaționale și cu UE este complet irelevant".
În orice caz nu revine Bisericii "să ofere soluții politice", a clarificat Pizzaballa. Însă ea poate să dea o proprie contribuție fundamentală păcii. Tocmai acesta este obiectivul Zilei ecumenice de rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu, convocată la Bari de papa Francisc pentru 7 iulie, și care "va fi importantă pentru că unește diferitele suflete creștine din Orientul Mijlociu". "Noi păstorii - a adăugat el - nu trebuie să elaborăm teorii, ci trebuie să spunem un cuvânt clar și de speranță oamenilor noștri".
Despre acordul dintre Israel și Sfântul Scaun cu privire la chestiunile economice și financiare legate de Acordul fundamental între cele două state, prelatul a afirmat că: "Toate punctele au fost de acum discutate și mi se pare că înțeleg că există un climat de voință puternică de a închide". În timp ce despre tema ecumenismului în Țara Sfântă a asigurat că timpul actual este unul foarte frumos: "Nu suntem la pacea liturgică, dar trăim o conviețuire umană foarte pozitivă grație și noilor generații de leadership creștine cu formare nouă".
În sfârșit, la întrebarea despre cum l-a cunoscut pe papa Francisc, arhiepiscopul a revelat că l-a întâlnit pentru prima dată pe Jorge Mario Bergoglio la Buenos Aires unde încă era arhiepiscop. Pizzaballa, în vizită în metropola Buenos Aires, îi ceruse o întâlnire pentru a-l saluta dar a ajuns foarte târziu la întâlnire din cauza traficului. "Eram în panică - a povestit el -. Astfel, odată ajuns în curtea sediului unde avea să aibă loc întâlnirea, am lăsat mașina parcată rău. La poartă era un preot și eu, crezând că era portarul, i-am cerut dacă putea s-o aranjeze el pentru că eram în întârziere la întâlnirea cu cardinalul Bergoglio. Imaginați-vă rușinea mea când acest preot mi-a spus cu gentilețe: «Eu sunt cardinalul!»".
(După Vatican Insider, 10 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.