Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dictatură sau orbire? Căsătoria nu se negociază!

Marți, 5 iunie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxemburg a dat câștig de cauză la doi bărbați, românului Relu-Adrian Coman și americanului Robert Clabourn Hamilton, care au cerut să le fie recunoscut dreptul de "a circula liber" în România. Hotărârea Curții de Justiție contravine credinței creștine, dar și legislației din România care nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex.

Relu Adrian Coman și cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, au dat în judecată statul român în urma refuzului de a recunoaște căsătoria lor oficiată în 2010 la Bruxelles. Odată cu aceasta, autoritățile din România au refuzat să recunoască relația de familie dintre cei doi. Ca atare, în lipsa acestei recunoașteri, Coman-Hamilton nu se putea stabili în România, întrucât dreptul la rezidență se acordă exclusiv membrilor familiei, ceea ce a făcut să se ajungă la hotărârea de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Conform hotărârii date, deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria între persoane de același sex, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda partenerului său de același sex drept de ședere pe teritoriul lor.

Ca urmare, judecătorii din toate țările Uniunii Europene sunt forțați să accepte decizia luată la Luxemburg pentru cazuri cum sunt ale celor doi, privind "libera circulație" pe teritoriul statelor europene. Acestea din urmă sunt constrânse să le acorde aceleași drepturi pe care le au soții. În caz contrar, în cazul nostru, România se va afla sub monitorizarea Comisiei Europene care vede cum respectă legislația Uniunii Europene si care poate declanșa o procedură de sancționare, de infringement, tocmai pentru că nu respectă dreptul la circulație acestui tip de persoane.

Ce urmează?

La finalul anului 2015 și începutului anului 2016, România a adunat în jur de 3 milioane de semnături pentru a declanșa un referendum în urma căruia cuvântul "soți" din definiția familiei din Constituția României, să fie înlocuit cu sintagma "bărbat și femeie".

După ce inițiativa a trecut de Curtea Constituțională și Camera deputaților, a ajuns la Senat, ca fiind cameră decizională, dar aici, undeva, într-un sertar, s-a blocat dorința românilor de a se asigura că nimeni niciodată nu va atenta la fundamentul familiei compusă din bărbat, femeie și copii, încă de la începutul creației.

Între timp, inițiativa Coaliției pentru Familie de a declanșa referendumul, la care a pus umărul în mod consistent și Dieceza Romano-Catolică de Iași, nefiind pusă pe ordinea de zi și transpusă în referendum, așa cum au dorit foarte mulți dintre români, se vede astăzi lovită în plin de această decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Să fi fost ținerea la dulap a proiectului referendumului pentru familie doar o formă de a tergiversa implementarea unei directive europene pe care mai degrabă sau mai târziu trebuia să ne-o asumăm? Dar cum rămâne cu suveranitatea popoarelor? Cum rămâne cu libertatea de conștiință? Cum se poate impune "dictatura minorității" peste "normalitatea majorității"? Oare va trebui să ne pregătim "bagajele" pentru a plăti curajul de a apăra și susține normalitatea, în acest caz familia care trebuie să aibă la bază un bărbat și o femeie? Să fi început deja un alt tip de persecuție, mult mai subtil și cu mijloace mult mai sofisticate, sub masca apărării drepturilor diversităților?

Sunt tot atâtea provocări care începând de astăzi ne vor face să ne întrebăm: Dar, oare, judecătorii care au dat o astfel de decizie, care sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, dacă ar fi avut astfel de "părinți", cum ar mai fi intrat în lume și cum ar fi ajuns la această decizie?

Decizia de astăzi a Curții de Justiție a Uniunii Europene trebuie să ne facă să prețuim și să apărăm și mai mult familia, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru ea, pentru mama și tata pe care ni i-a dat ca dar și pe care îi chemăm cu atâta drag "părinți". Dar și mai mult, trebuie să ne angajeze într-o continuare a pastorației familiei, a diverselor întâlniri pe care le facem în favoarea familiei, la o mai serioasă și aprofundată pregătire pentru căsătorie, precum și la o mai mare subliniere a rolului pe care familia îl are în construirea unei societăți sănătoase și prospere.

Pr. dr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat