A murit cardinalul Obando Bravo
Cardinalul salezian nicaraguan Miguel Obando Bravo, arhiepiscop emerit de Managua, a murit în primele ore ale duminicii 3 iunie 2018. Avea 92 de ani. S-a născut la 2 februarie 1926 la La Libertad (Chontales), în Dieceza de Juigalpa, și a primit hirotonirea sacerdotală la 10 august 1958. Ales la Biserica titulară de Puzia di Bizacena la 18 ianuarie 1968, a fost numit episcop auxiliar de Matagalpa și a primit hirotonirea episcopală la 31 martie același an. La 16 februarie 1970 a devenit arhiepiscop de Managua. În consistoriul din 25 mai 1985, Ioan Paul al II-lea l-a creat și publicat cardinal al titlului "Sfântul Ioan Evanghelistul a Spinaceto". La 1 aprilie 2005 a renunțat la conducerea pastorală a arhidiecezei. Înmormântarea a avut loc luni, 4 iunie 2018, în catedrala din Managua.
Conferința episcopală a fost cea care a anunțat poporului nicaraguan moartea cardinalului, apărător neînfricat al drepturilor umane, pe care în 2016 adunarea națională l-a proclamat prócer de la paz y la reconciliación. Și cardinalul Leopoldo José Brenes Solórzano, succesorul său la sediul din Managua, l-a amintit imediat la Liturghia celebrată în parohia "Jesús Sacramentado" din Managua.
În întreaga țară cardinalul Obando Bravo - cum confirmă mărturiile unanime de stimă și de afect din aceste ore - este considerat unul dintre artizanii principali ai reconcilierii naționale prin lucrarea sa de mediere în anii Șaizeci între Anastasio Somoza Debayle și luptătorii de gherilă și, în anii Optzeci, între guvernul sandinist al lui Daniel Ortega și grupurile armate contrarevoluționare ale Contras. Pentru acțiunea sa curajoasă pentru pace și pentru cei mai slabi a primit numeroase atestate în toată lumea.
Născut într-o familie de țărani, al doilea din șase copii, a urmat cursurile de la colegiul salezian din Granada și apoi a obținut bacalaureatul în latină și greacă la San Salvador, unde a frecventat și Normala superioară luând licența în matematică, fizică și filozofie. Intrat în Congregația saleziană, a studiat teologia în Guatemala și psihologia vocațiilor în Columbia, în Venezuela și la Roma.
Preot din 1958, a predat matematică și fizică în școlile superioare din Nicaragua și din El Salvador. În afară de asta, a fost prefect de disciplină în seminarul salezian din San Salvador și rector al institutului salezian "Rinaldi", având și diferite funcții în congregația sa.
În 1968, Paul al VI-lea l-a numit episcop auxiliar de Matagalpa, unde a rezervat o deosebită atenție pastorală și socială pentru campesinos. După doi ani a fost numit arhiepiscop de Managua, asumând și un rol de prim plan în episcopat. Președinte al Conferinței Episcopale timp de șase perioade diferite, din 1971 până în 1997, și din nou din 1999, a fost în afară de asta președinte al Secretariatului Episcopal al Americii Centrale și Panamá (SEDAC) din 1976 până în 1980 și președinte al departamentului călugărilor din Consiliul Episcopal Latinoamerican (CELAM) din 1981 până în 1985.
S-a opus mereu cu glas tare nedreptăților și violențelor, și prin scrisori pastorale și pe coloanele ziarului arhidiecezan. A denunțat sistematic corupțiile și încălcările drepturilor umane. Convins că problemele se rezolvă cu dialogul, a fost garant al acordurilor pentru pace și reconciliere care, în mai multe rânduri, au pus capăt violențelor.
Fidel față de motoul său episcopal paulin: "M-am făcut totul pentru toți", cardinalul a amintit că Biserica în țară nu era cu un partid ci cu oamenii, gata să denunțe orice nedreptate. O Biserică total dedicată evanghelizării. Și pentru a o întări în această misiune a și promovat la Managua sinodul diecezan cu obiectivul de a face să pătrundă în societate adevărul despre Cristos și adevărul despre om, grație și contribuției laicilor creștini.
Nu a evitat să aducă problemele din țara sa în atenția lumii, întărit și de numirea de cardinal din 1985: la întoarcerea sa în patrie tot poporul a coborât în stradă pentru a primi în sărbătoare primul cardinal centroamerican. Și în 1987, Ioan Paul al II-lea l-a invitat să scrie textele meditațiilor pentru Via Crucis la Colosseum.
Intervenind la Sinodul special pentru America, la 20 noiembrie 1997, a afirmat că creștinii trebuie să se mobilizeze în prima linie în bătălia pentru cei cărora le este foame și sete de dreptate. Și a invitat la eliminarea violențelor, prejudecăților, inegalităților și discriminărilor la orice nivel, cerând națiunilor să fie mai solidare între ele și tratând și despre problema datoriei externe, care după părerea sa trebuia rezolvată "dintr-o perspectivă etică globală".
(După L'Osservatore Romano, 5 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.