Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhul Bartolomeu la Roma: "Să mergem împreună și să vorbim lumii chinuite de nedreptăți"

"Relația nu poate face abstracție de voința de comuniune. Și Bisericile noastre tânjesc la comuniunea deplină, în timpurile în care va voi Dumnezeu. Relația și comuniunea ne fac să mergem împreună pentru a vorbi lumii. Și a spune lumii de astăzi, chinuite de nedreptăți teribile, de fundamentalisme religioase, economice, sociale, de o exploatare nesăbuită a resurselor mediului natural în favoarea câtorva și în dauna multora, că încă există speranță". Acesta este unul din pasajele cele mai semnificative din omilia intensă rostită la 23 mai 2018 de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, în timpul vizitei sale la bazilica romană "Cei doisprezece sfinți apostoli".

În cea mai bizantină dintre bisericile romane, încredințată fraților minori conventuali, primatul ortodox a venerat relicvele apostolilor Filip și Iacob păstrate acolo. "Sfinții apostoli sunt primii martori și fiecare dintre noi trebuie să fie primul în mărturia apostolică - a spus Bartolomeu -. Pentru aceasta, am venit din Biserica din Orient ca să ne uimim de Biserica din Occident. Putem trăi acest sentiment ori de câte ori avem posibilitatea de a ne afla cu fratele nostru episcop de Roma, dar și atunci când întâlnim pe fiecare dintre voi".

Tocmai întâlnirea este, conform patriarhului, ceea ce face "relația noastră deplină": "Putem să vorbim, putem să dialogăm fără a ne concentra în atitudini defensive sau, mai rău, de închidere și de suspiciune, dar și fără a elimina nimic din conștiințele și fidelitățile noastre față de Biserica noastră".

Suntem siguri - a remarcat în sfârșit Bartolomeu - că dialogul îmbogățește, ne face să depășim divergențele, ne face să înțelegem gândirea celuilalt și nu elimină nimic din cel care intră în dialog. Pentru această nu putem decât să ne uimim de înaintarea dialogului teologic dintre Bisericile noastre și de relațiile existente".

La încheierea rugăciunii, toți cei prezenți au venerat împreună icoana Sfintei Fecioare Maria grecești păstrată în bazilică. După aceea patriarhul a adus salutul său comunității fraților minori, prezenți cu ministrul general, fratele Marco Tasca, amintind cu recunoștință darul relicvei sfântului Filip (un fragment din stern) primit în timpul călătoriei fraților la 9 mai la Smirna. Un salut adresat și membrilor curiei generale și ai comunităților romane și vicarului de Roma, monseniorul Angelo De Donatis, pe care Bartolomeu l-a felicitat pentru "promovarea" la demnitatea de cardinal.

Patriarhul va rămâne la Roma până sâmbătă 26 mai, pentru a participa la întâlnirea "Dezbatere despre noile politici și stiluri de viață în era digitală" organizată cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Fundației Centesimus Annus, întemeiată de Ioan Paul al II-lea pentru a promova studiul și difuzarea Doctrinei Sociale a Bisericii. Ziua de sâmbătă, care va fi inaugurată de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, în Aula Regia din Palatul Apostolic, liderul ortodox va ține o reflecție despre tema "O agendă creștină pentru binele comun". Dimineața va fi primit împreună cu suita sa de papa Francisc.

(După Vatican Insider, 24 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat