Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Ierusalim, rugăciunea pentru pace în solemnitatea Rusaliilor

Christian Media Center din Ierusalim a realizat un reportaj intitulat: "La Ierusalim, rugăciunea pentru pace în solemnitatea Rusaliilor".

Pelerini și creștini locali au celebrat sărbătoarea Rusaliilor în diferite părți ale Orașului Sfânt. O rugăciune pentru pace și dreptate propusă de Mons. Pizzaballa a marcat începutul vigiliei.

În acest sfârșit de săptămână, la Ierusalim, mii de pelerini s-au alăturat credincioșilor locali în diferitele momente de rugăciune pentru a celebra solemnitatea Rusaliilor.

Un prim moment l-a constituit vigilia de rugăciune pentru pace și dreptate, de sâmbătă seara, 19 mai 2018, din biserica "Saint Étienne". "Ne-am adunat aici pentru a ne ruga pentru pacea Ierusalimului, pentru aceeași pace care a învăluit Cenaclul la Rusalii".

Invitația Mons. Pizzaballa a avut un ecou în toată Țara Sfântă și a convocat diverse autorități ale Bisericii din Ierusalim.

Evenimentul a avut rezonanță chiar și în alte părți ale lumii, implicând un mare număr de participanți.

Mons. Pierbattista Pizzaballa, OFM, administratorul apostolic al Patriarhatului latin din Ierusalim: "Pacea din Cenaclu este aceea pe care Isus o anunță ucenicilor atunci când intră după Învierea Sa. Ei erau speriați, închiși în sine, privind doar spre ei înșiși, frustrați și dezamăgiți. Dar când Isus vine în mijlocul lor, cu el și pacea. Și adaugă: Ieșiți și răspândiți această pace lumii întregi. Acesta este pacea."

"Noi, poate, nu putem schimba deciziile politice, însă ne putem ruga. M-am bucurat foarte mult și nu mă așteptam la un răspuns atât de intens din partea întregii lumi: Conferința Episcopală Europeană, numeroase ordine și institute religioase în lumea întreagă ni s-au alăturat în această zi de post și rugăciune. Acest lucru îmi dă de înțeles că dorința pentru pace nu este doar un slogan, dar este chiar o realitate prezentă în inima a milioane de persoane din lumea întreagă."

Pr. Jean Jacques Pérennès, op, directorul Institutului "École Biblique" din Ierusalim: "Este o situație dificilă pentru această țară și avem cu adevărat nevoie de puterea rugăciunii. Pentru noi a fost o bucurie de a avea prezenți aici toți acești creștini și de a simți puterea rugăciunii atunci când suntem împreună. Este un semn foarte puternic pentru țară și lume".

În Grota Schitului de pe muntele Măslinilor, având o panoramă sugestivă, în cadrul sfintei Liturghii s-a celebrat Vigilia pentru invocarea Duhului Sfânt, Liturghia fiind prezidată de către părintele Francesco Patton, Custodele de Țara Sfântă.

"Sfântul Paul ne spune că unul dintre roadele Duhului Sfânt este chiar pacea", a amintit superiorul franciscanilor.

Pr. Francesco Patton, OFM, custodele de Țara Sfântă: "Dacă ne gândim la ceea ce reprezintă opusul Rusaliilor, și anume Babel, la acel amestec de limbi și de persoane care nu erau capabile să se întâlnească și să converseze, Rusaliile constituie momentul în care diferite culturi, diferite limbi devin capabile de a dialoga și a se împăca".

În Duminica Rusaliilor clopotele au sunat din nou. Prima celebrare a zilei a avut loc în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" ce aparține călugărilor benedictini, la doar câțiva metri de Cenaclu.

Liturghia cu administrarea Mirului a fost prezidată de Mons. Pizzaballa.

La o distanță de 2 km, în Orașul Vechi, în Parohia "San Salvatore", s-a celebrat Liturghia pontificală.

La încheierea diferitelor celebrări cu ocazia solemnității Rusaliilor, după-amiază, într-un cadru solemn, a avut loc rugăciunea Vesperelor chiar în Cenaclu, moment la care au participat și frații Conventului "San Salvatore", ajunși acolo în procesiune. La intrare ei au fost întâmpinați de numeroși pelerini: o imagine a diversității popoarelor din întreaga lume, dar care se unesc în aceeași rugăciune.

Mica sală a Cenaclului s-a umplut de credincioși.

Darul Duhului Sfânt din perioada Pascală este legat de misterul reconcilierii, al iertării și al păcii.

Pr. Francesco Patton, OFM, custodele de Țara Sfântă: "Desigur că toate acestea sunt posibile doar dacă acceptăm darul Duhului Sfânt cu o inimă deschisă. Duhul Sfânt nu acționează în mod magic, dar prin intermediul persoanelor. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a primi darul Duhului Sfânt este acela de a ne însușii aceea atitudine de convertire".

Pentru guardianul Muntelui Sion, titlu sub care mai este Custodele de Țara Sfântă, "O astfel de zi de rugăciune e doar o pregustare a rugăciunii pentru pace".

Mons. Pierbattista Pizzaballa, OFM, administratorul apostolic al Patriarhatului latin din Ierusalim: "Vom continua să ne rugăm pentru Ierusalim și pentru pacea Ierusalimului".

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Custodia de Țara Sfântă OFM a înfiintat din anul 2008 un Centru Media Creștin care se ocupa cu distribuirea evenimentelor, știrilor creștine din Țara Sfântă (Terra Santa News), prezentându-se ca un instrument de comunicare și de legătură între Biserica locală, diferitele comunități și creștinii de pretutindeni, fiind deja difuzat pe 27 canale, site-uri și limbi din lumea întreagă.
Site-ul oficial Christian Media Center este www.cmc-terrasanta.org (disponibil în engleză, italiană, franceză, portugheză, spaniolă și arabă).
Începând cu sfârșitul lunii martie 2018 s-a început un proiect în limba română de distribuire a știrilor și informațiilor creștine din Țara Sfântă (deocamdată doar pe canalul Youtube). În acest proiect este implicat pr. Andrei Bejan, frate franciscan care activează pentru Custodia de Orient și Țara Sfântă (Provincia franciscană OFMConv "Sfântul Iosif" din România), care studiază Sfânta Scriptură în Ierusalim.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat