Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea inedită a lui Paul al VI-lea: așa și-a imaginat demisia sa

De Andrea Tornielli

"Noi, Paul al VI-lea... declarăm, în cazul de infirmitate, care se presupune nevindecabilă, sau de lungă durată... sau în cazul în care alt impediment grav și prelungit... că renunțăm" la "funcția noastră". Scrisoarea foarte secretă asupra căreia au fost făcute multe ipoteze dar pe care nimeni n-a avut-o în mână, este scrisă cu grafia foarte clară a papei Montini. Are data de 2 mai 1965, așadar a fost scrisă la mână de pontiful brescian nu atunci când era bătrân și bolnav, ci la numai doi ani după alegere, fiind încă deschis Conciliul. Reprezintă gestul clarvăzător al unui papă care vrea să pună la adăpost Biserica de la o lungă incapacitatea a sa: o scrisoare de renunțare anticipată, de predat cardinalului decan pentru ca s-o aducă la cunoștința cardinalilor putând să-l declare abdicat pe pontif. Este noutatea cea mai semnificativă din cartea Barca lui Paul (La Barca di Paolo, San Paolo, 240 de pagini), îngrijită de regentul Casei Pontificale, părintele Leonardo Sapienza, autor a numeroase lucrări cu inedite ale papei brescian. Volumul, care apare în zilele următoare în librărie este o minieră de documente, scrisori și bilete ale lui Paul al VI-lea necunoscute până astăzi.

Scrisoarea de demisie - ba chiar scrisorile, pentru că împreună cu aceea cu renunțarea există una de însoțire adresată secretarului de stat - reprezintă desigur ineditul cel mai puternic. Este cunoscut că diferiți pontifi din secolul trecut se gândiseră la renunțare: Pius al XII-lea aflat în pericol de răpire din partea lui Hitler, Ioan al XXIII-lea pentru că era bolnav și apoi Paul al VI-lea. Însă cu Montini avem în sfârșit un document scris. Un document pe care cu siguranță l-a putut citi Ioan Paul al II-lea, care, deși încercat de Parkinson, a decis să nu se retragă. Avea să fie succesorul său Benedict al XVI-lea primul în două mii de ani de istorie a Bisericii care să-și dea demisia pentru că nu se mai simțea în măsură să ducă povara pontificatului.

Textul montinian din cartea părintelui Sapienza este comentat și de Francisc. "Am citit cu uimire aceste scrisori ale lui Paul al VI-lea - scrie Bergoglio - care mi se par o umilă și profetică mărturie de iubire față de Cristos și față de Biserica sa; și o dovadă ulterioară a sfințeniei acestui mare papă... Ceea ce îl interesează pe el sunt nevoile Bisericii și ale lumii. Și un papă împiedicat de o boală gravă n-ar putea să exercite cu eficacitate suficientă slujirea apostolică".

Textul scrisorii principale, "rezervată" și adresată decanului Colegiului Sacru pe hârtie cu antetul stemei papale, se deschide cu un paragraf demn de un părinte al Bisericii: "Noi Paul al șaselea, prin Providența divină episcop de Roma și pontif al Bisericii universale, în prezența Preasfintei Treimi Tată, Fiu și Duh Sfânt, - după ce am invocat numele lui Isus Cristos, Învățătorul nostru, Domnul nostru și Mântuitorul nostru...". Urmează o încredințare în mâinile Mariei și ale sfântului Iosif. Apoi formularea renunțării propriu-zise, cu detaliile. "Declarăm: în caz de infirmitate, care se presupune nevindecabilă, sau de lungă durată, și care ne împiedică să exercităm suficient funcțiunile slujirii noastre apostolice; sau în cazul în care alt impediment grav și prelungit este la fel obstacol, să renunțăm la funcția noastră sacră și canonică, fie ca episcop de Roma, fie drept conducător al aceleiași sfinte Biserici catolice, în mâinile domnului cardinal decan... lăsând lui, împreună măcar cu domnii cardinali care sunt în fruntea dicasterelor din Curia Romană și a cardinalului nostru vicar pentru orașul Roma... facultatea de a accepta și de a face activă demisia noastră, pe care numai binele superior al sfintei Biserici ne-o sugerează". În nota de jos semnătură autografă și dată, "la Sfântul Petru, în duminica Bunului Păstor, a II-a după Paște, la 2 mai 1965, al II-lea al pontificatului nostru".

Este interesant de notat că Paul al VI-lea nu face referință numai la o boală, ci și la altă posibilitate de "alt impediment grav și prelungit". "Părintele Pasquale Macchi, secretarul papei - explică la ziarul La Stampa monseniorul Ettore Malnati - mi-a spus că Paul al VI-lea s-a gândit la ceea ce a fost stabilit de Pius al XII-lea în caz de deportare în timpul războiului: cel care-l va răpi, nu-lo va avea ca prizonier pe papa, ci numai pe cardinalul Pacelli".

Scrisorile inedite ale papei Paul al VI-lea:

(După Vatican Insider, 16 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat