Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Comunicațiilor Sociale. Ce s-a realizat în ultimul an în Dieceza de Iași?

Ziua Comunicațiilor Sociale (Ziua Presei în Dieceza de Iași) va fi duminică, 13 mai 2018. Mesajul Sfântului Părinte pentru acest an vorbește despre știrile false și jurnalismul pentru pace. Ziua de duminică (13 mai) este ocazie pentru a reevalua rolul presei, al televizorului și radioului în viața noastră. Contează mult ceea ce citim, ascultăm sau vedem. Este în același timp ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin mijloacele moderne.

Pentru cei care sunt implicați în munca de răspândire a cuvântului prin aceste mijloace Ziua Comunicațiilor Sociale înseamnă analiză și mulțumire. Ce s-a realizat în ultimul an?

Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 52-a), publicat în ajunul celebrării sfântului Francisc de Sales, patronul jurnaliștilor și scriitorilor catolici (24 ianuarie), are titlul: Adevărul vă va face liberi - știrile false și jurnalismul pentru pace. Vorbind despre oferirea adevărului și eliminarea răspândirii informațiilor false, papa îi îndeamnă pe jurnaliști să fie "îngrijitorii știrilor" și să promoveze un jurnalism de pace. De ce se răspândesc așa repede știrile false? Cum putem să le recunoaștem? Cum ne putem apăra de ele? Sunt întrebări la care Sfântul Părinte răspunde în mesajul său, care se încheie cu o rugăciune inspirată din spiritualitatea franciscană.

Ca în fiecare an, cu această ocazie, vă informăm cu privire la activitățile care sunt în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale, în special cele din ultimul an.

Cu privire la presă, în anul 2018, revista Lumina creștinului este distribuită lunar la 13.487 de abonați; Isus, prietenul copiilor la 2.652 de abonați și De la răsărit până la apus la 3.886 de abonați. Continuă proiectul Răspândiți "Presa Bună"! Peste 2.500 de reviste "Lumina creștinului" ajung în fiecare lună în închisori, spitale, cămine de bătrâni, orfelinate și la persoane izolate. La multe persoane au ajuns sau vor ajunge: Almanahul "Presa Bună" (800), Buletinul istoric (250), Calendarul de perete (52.801), Calendarul "Cinci pâini de orz" (9.304), Agenda liturgică (378). Sunt de amintit aici și celelalte publicații creștine din dieceză (peste 20, dintre care 10 aparțin parohiilor).

Dintre cărțile cele mai importante publicate în ultimul timp la Editura "Presa Bună" amintim: Ciugheș. Repere monografice și Vizantea. Repere monografice (ambele de pr. Ieronim Budulai), Traian (NT). Istorie, spiritualitate și bună conviețuire (coord. Dănuț Doboș), Veniți la masa Domnului. Omilii pentru anul A și B și Silva rerum (toate trei de pr. Anton Dancă). În perioada mai 2017 - mai 2018 la Editura "Presa Bună" au fost publicate 14 cărți, două documente și trei mesaje, care se adaugă materialelor apărute la celelalte două edituri din dieceză ("Sapientia" și "Serafica").

Misionarii Verbiți distribuie în parohii o foaie duminicală ce cuprinde lecturile duminicale și un scurt comentariu la acestea. De asemenea, Frații Școlilor Creștine transmit prin email mai multor preoți și credincioși comentarii la psalmi și evanghelie sau scheme pentru lectio divina.

Legat de activitatea din domeniul audio-video, se fac în continuare eforturi pentru a multiplica frecvențele pentru Radio Maria sau pentru a schimba frecvența de la Rotunda din AM în FM. Actualmente acest radio se aude în zona Roman pe frecvența AM 1.485 KH (de la 10 decembrie 2015) și în zona Bacău (89,6 FM, de la 17 octombrie 2014). Audierea programelor se poate face prin telefon, apelând numărul 031/5040405 (tarifarea este pe minute naționale), prin cablu tv, pentru abonații RCS&RDS care au receptor digi (pe frecvența 12687 MHz), prin internet (prin accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro). În studioul de la Bacău centru (începând cu ianuarie 2015) și în cel de la Iași (începând cu 21 noiembrie 2009) se realizează emisiuni. Sunt mai mulți preoți, călugări și laici care au fost solicitați să colaboreze la realizarea de emisiuni.

Printre emisiunile realizate în studioul de la Iași se numără: "Meditația zilei", "Planeta creștină", "Gânduri spirituale", "Verbum Domini", Liturgia orelor ("Laudele" - 07.35 și "Vesperele" - 19.00, începând cu 10 februarie 2016), sub coordonarea pr. Cristian Bîrnat, numit responsabil Radio Maria pentru zona Moldova la 1 septembrie 2017. Alexandra Cojan și Gabriel Măriuț coordonează emisiunile care se realizează în studioul din Bacău.

Continuă transmiterea live pe internet (de la 29 iulie 2012) a programelor liturgice din catedrala din Iași și din bisericile: Bacău "Sfinții Petru și Paul", Bacău "Fericitul Ieremia Valahul", Botoșani, Buruienești, Cacica, Ciugheș, Gherăești, Iași "Sfântul Anton", Nicolae Bălcescu, Pildești, Poiana Micului "Sfântul Ioan Paul al II-lea", Răducăneni, Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Sagna, Săbăoani "Sfântul Mihail", Solonețu Nou, Suceava și Traian (NT). Accesând site-ul ercis.ro, meniul "Servicii", și mai departe pagina "Video", sau introducând în programul de navigare direct adresa www.ercis.ro/video, cei doritori vor putea descoperi pagina cu adresele și orele de transmisie a Liturghiilor. De asemenea, s-a creat un buton special pe prima pagină a site-ului, numit "Biserici în direct", care oferă lista bisericilor de unde se fac transmisii. De la Roman, prin intermediul postului Roman TV, se fac transmisii o dată pe lună din biserica "Isus, Bunul Păstor". La Luizi-Călugăra, prin intermediul radioficării, ajung în casele credincioșilor Liturghii și programe creștine.

Din multe din aceste biserici se preia Liturghia de seară pentru a fi transmisă și la Radio Maria.

Studioul Televiziunii Române din Iași transmite de la 1 aprilie 2013 (de la 31 martie 2012 era în ultima duminică din lună) la fiecare două săptămâni emisiunea "Lumina creștinului", moderată de pr. Cornel Cadar, sâmbăta, la ora 11.00, apoi în două reluări: duminica (ora 12.30) și miercurea următoare (ora 13.30). Invitații încearcă să facă lumină în problemele și frământările actuale ale Bisericii. Înregistrările emisiunilor pot fi urmărite pe internet, pe www.youtube.com/ercisro (până la 30 aprilie erau 90 de emisiuni).

Continuă la Radio Iași (AM 1053 KHz și internet) transmiterea în direct a Liturghiilor din zilele de duminică și sărbători (începând cu 26 martie 2006, în intervalul 08.03-09.00). Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova.

Lansat la 25 iunie 2002, site-ul diecezei (www.ercis.ro), în afară de articole și informații, prezintă gândul zilei, lecturile de la Liturghie, meditații, 701 predici rostite de 113 autori la Liturghiile transmise duminica dimineața la Radio Iași. De asemenea, poate fi găsită o listă cu peste 80 de site-uri ale instituțiilor prezente în Moldova, precum și o listă a blogurilor cu referință la dieceză (aproape 20). Din statistica pentru ultimele 12 luni, site-ul www.ercis.ro a avut în medie 16.809 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.122 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări. De asemenea, site-ul www.pastoratie.ro (lansat la 14 decembrie 2006) adună și pune în comun peste 6.662 de materiale utile pentru munca pastorală. Site-ul www.durcovici.ro (lansat la 24 ianuarie 2014) și pagina www.facebook.com/durcovici sunt dedicate memoriei și cunoașterii vieții episcopului martir Anton Durcovici, beatificat la 17 mai 2014.

Episcopia de Iași, începând cu 1 iunie 2011, are un cont pe facebook (www.facebook.com/ercis.ro), prin care sunt distribuite noile știri publicate pe site-ul diecezei, dar și gânduri, meditații și materiale audio-video creștine. Contul facebook avea 14.500 de urmăritori la 10 aprilie, cu 4.598 mai mulți decât anul trecut. Începând cu sărbătorile de Crăciun 2017, unele Liturghii din duminici și sărbători de poruncă din catedrala din Iași sunt transmise și prin intermediul acestei pagini oficiale Facebook, cu un număr surprinzător de mare de vizualizări în direct și ale înregistrărilor acestor transmisiuni.

Continuă și îmbunătățirea tehnicii transmisiunilor din catedrală. Canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro), unde se pot viziona înregistrările Liturghiilor transmise din catedrala din Iași, ale emisiunilor TV și ale altor materiale video religioase, avea 939.601 vizualizări la 10 aprilie, cu 263.943 mai multe decât anul trecut. Din martie 2018 s-a introdus prin intermediul acestui canal și transmisiunea video în direct a celebrărilor din catedrala din Iași. Aici, începând cu 26 noiembrie 2016, săptămânal sunt publicate predici audio pentru fiecare duminică. Materialul predicilor este preluat din înregistrările sfintelor Liturghii transmise la Radio Iași și prin internet. Există și canalul pe twitter: www.twitter.com/ercisro.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități: intervențiile de la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Pentru anul 2017 activitățile au constat: 10 publicații (Lumina creștinului: 13.917 abonați la finalul de an; Isus, prietenul copiilor: 2.747; De la răsărit până la apus: 3.639; Almanahul "Presa Bună": 1.032; Buletinul istoric: 250; Calendarul de perete: 55.970, Calendarul "Cinci pâini de orz": 8.592; Agenda liturgică: 435; amintiri: 56.265, autocolante: 36.510; Agenda de adrese și telefoane: a fost publicată în 2016); 17 cărți (între 30 și 400 de exemplare); 18 cărți retipărite; 7 materiale tipărite (formulare, broșuri, cărți); 20 de emisiuni transmise la TVR Iași (Lumina creștinului); 61 de Liturghii transmise la Radio Iași; întreținerea și actualizarea site-ului diecezei (www.ercis.ro), a contului facebook (www.facebook.com/ercis.ro), a canalului youtube.com (www.youtube.com/ercisro); comunicate de presă, emisiuni, declarații la tvr, radio și ziare; emisiuni zilnice și săptămânale la Radio Maria; publicații și cărți pe kobo; transmisiuni audio-video din 19 parohii; înregistrări încărcate pe canalul YouTube al Episcopiei de Iași.

Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a mulțumi celor care citesc, se roagă, răspândesc și sprijină site-urile, publicațiile și cărțile religioase, dar și celor care distribuie conținutul creștin prin social media. Într-un mod deosebit, le mulțumim acelora care duminică, 13 mai, vor contribui cu banii lor la colectele care se vor face în Dieceza de Iași pentru susținerea și răspândirea publicațiilor și cărților creștine.

Pr. Cornel Cadar

*

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Doamne, Fiul tău Isus a spus: "Nu te rog să-i scoți din lume, ci să-i păzești de rău. Ei nu sunt din lume, după cum nici eu nu sunt din lume". Ne răsună astăzi în inimă această rugăciune și această dorință a lui Isus. De aceea ne îndreptăm spre tine cerându-ți ajutorul și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei la oamenii de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

* * *

Tema pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale 2018

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale - 13 mai


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat