Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dominique Wolton: Papa în Franța? A ales să viziteze țări sărace sau în război

De Iacopo Scaramuzzi

Franța este "fiica mai mare a Bisericii", "fille ainée de l'Eglise", așa cum afirmă un mod vechi de a spune, și papa Francisc cunoaște expresia și îi împărtășește sensul, dar deocamdată nu este prevăzută o călătorie a sa dincolo de Alpi pentru că Jorge Mario Bergoglio a făcut alegerea, "politică în sens larg", de a vizita "țări sărace sau în război", coerent cu prioritățile sale. A explicat asta sociologul francez Dominique Wolton, autor al cărții-interviu "Politique et société" apărută în Franța cu editura L'Observatoire și tradusă acum în italiană de Rizzoli cu titlul, luat dintr-o expresie a pontifului, "Dumnezeu este un poet". Francisc, a spus intelectualul francez, "este mai preocupat de inegalități și de nedreptăți decât de bioetică".

Cu privire la călătorii "papa a făcut o alegere: nu vrea să meargă în țările bogate, ci în țările sărace și în război", a spus sociologul în cursul prezentării organizate la Sala Marconi din Palazzo Pio, sediu al Secretariatului pentru Comunicare, și moderată de jurnalistul Piero Badaloni. "Despre Europa a spus că este o bunică, una este adormită, dar nu consideră că are nevoie de El. Crede că dacă unele țări înfruntă o criză spirituală este destinul acelor popoare. În timp ce vorbeam când și când îmi spunea: «fille ainée de l'eglise», fiica mai mare a Bisericii... dar nu că nu vrea să vină, ci are alte priorități. De exemplu Rohingya pe care i-a întâlnit în Bangladesh. Când a mers în Portugalia, s-a dus pentru Fátima și nu s-a dus acolo pentru a vizita restul țării, când s-a dus la Strasbourg la Consiliul Europei, n-a vizitat nici măcar catedrala care sărbătorea 1000 de ani. Alegerea călătoriilor sale este o alegere politică în sensul larg al termenului".

"N-am întâlnit niciodată un om politic sau un cardinal sau un episcop cu atâta simplitate", a povestit Wolton, care înainte de a intra în sala de prezentare l-a salutat pe monseniorul asesor de la Secretariatul pentru Comunicare, Dario Edoardo Vigan?. Francisc "are o obsesie: să evite războiul într-o lume fără busole și fără reguli. Este mai preocupat de inegalitățile economice și militare decât de cele bioetice. Ia în considerare și bioetice importantă, dar are încrederea dezbaterii care se desfășoară pe chestiuni. Este papa globalizării, dar a globalizării după criza economică și financiară din 2008. Vede inegalitățile și nedreptățile, este cel mai mult ce-l preocupă. Pentru papa trebuie urmărită unitatea popoarelor evitând războiul și depășind nedreptățile". Un papa "de gauche", "de stânga", cum a intitulat Le Figaro după ieșirea cărții în Franța? "L-am întrebat: dumneavoastră sunteți papa poporului? Și el a răspuns: nu, sunt papa tuturor. Este adevărat că se revoltă împotrivă nedreptăților din lume, împotriva războaielor, și are o încredere enormă în persoanele simple, nu tot atâta în elite".

Dominique Wolton a povestit și atmosfera celor douăsprezece întâlniri ale sale cu papa. Jorge Mario Bergoglio "are un mare simț al umorismului. În cursul celor douăsprezece întâlniri ale noastre am râs mult. Pentru mine nu era nimic mai dificil decât să vorbesc cu un papă, dată fiind autoritatea sa spirituală, și în schimb este un om care râde, călduros, dă încredere. Nu se ia prea în serios. Prima întâlnire trebuia să dureze 20 de minute și a durat o oră și jumătate. El reflecta asupra lucrurilor pe care le-am întrebat și a răspuns fără nicio manifestare de autoritate sau de iritare. Uneori trebuia să-mi repet, «vorbești cu papa!». Dar exista un climat de egalitate. Puneam reportofonul și el vorbea fără condiții. Nu cunosc alt om politic sau un om al Bisericii care să facă așa. L-am întrebat dacă puteam să-i trimit în prealabil întrebările pe care i le voi adresa și el a răspuns: «Poți să le trimiți, dar nu le voi citi»".

Wolton a comentat cu sarcasm curiozitatea pe care a provocat-o în publicistica din toată lumea două pasaje conținute în cartea-interviu cu papa, relatarea chimistului comunist care conducea laboratorul unde el lucra ca tânăr și alegerea, până acum necunoscută, de a merge la terapie la o psihologă evreică în acea vreme în vârstă de patruzeci de ani. "Întrebările pe care mi le-au adresat - a spus el - sunt acelea despre profesoara sa comunistă de chimie și despre psihanalista evreică... dar există sute de mii de lucruri mai importante în carte! În timp ce vorbeam el mi-a povestit aceste două episoade și când a recitit interviul le-a lăsat așa cum le-a povestit. Gata. Nu era altceva de adăugat. Atenția îndreptată spre aceste evenimente arată după părerea mea deriva gravă de a voi să se reducă totul la pălăvrăgeală piezișă, pierzând din vedere chestiunile de fond".

Cât privește Națiunile Unite, Wolton a spus: Întrebarea mea era foarte bună, răspunsul papei mediază pentru că nimeni nu poate să răspundă. Eu întrebam dacă există un mod de a depăși logica politică a războiului și a păcii, dacă resursele spirituale pot să dea un răspuns diferit. Dau un mic exemplu extraordinar: când era încă zidul din Berlin, la Leipzig în fiecare săptămână comunitățile din cele două biserici protestante la câteva sute de metri una de alta se adunau și se rugau cu lumânări. Într-o zi, credincioșii din ambele biserici au decis să iasă și să se întâlnească. Poliția a spus că dacă credincioșii vor ieși din biserică pentru a se întâlni vor trage, dar nu s-a întâmplat nimic. Credincioșii s-au întâlnit în tăcere cu lumânările în mână. Iată un caz în care religia, iubirea, spiritul este mai puternic decât orice. A fost un gest politic, desigur, dar nu numai atât. Și după o lună, zidul din Berlin a căzut.

Înainte de a-l intervieva pe papa, Dominique Wolton a intervievat, în lunga sa carieră, alte diferite personalități, ca fostul președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, pe filozoful Raymond Aron și pe arhiepiscopul de Paris de atunci, Jean-Marie Lustiger. Care "mi-a spus - a povestit astăzi sociologul - că va veni un papă latinoamerican, apoi un papă asiatic și apoi un papă african. Și Francisc este latinoamerican".

(După Vatican Insider, 23 aprilie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat