Tineri pelerini spre Santiago de Compostella, la Radio Maria
După Ierusalim și Roma drumul către Santiago de Compostela este al treilea mare pelerinaj creștin.
În anul dedicat tinerilor, Eduard-Ciprian Gabor și Andrei Ailenei, doi tineri din Dieceza de Iași, primul originar din Bacău, iar al doilea din Pașcani, au pornit în pelerinaj, pe jos, spre Santiago de Compostella, Spania, la 12 martie 2018. Și-au propus să parcurgă peste 500 km, sperând să ajungă la Santiago de Compostella la 24 martie 2018.
Fiind pe drum, au dat curs invitației de a participa, prin legătură telefonică, la emisiunea "Planeta Creștină", difuzată pe postul Radio Maria, luni, 19 martie 2018, la ora 15.30.
În cadrul mărturiei lor, au povestit ascultătorilor de unde le-a venit acest gând al pelerinajului, care este ritmul în care merg, provocările pe care le au pe drum, scopul pentru care doresc să meargă atât de mult pe jos.
Din ultimele date statistice rezultă că anual, ajung la Santiago de Compostella, pe jos, peste 150.000 de pelerini și aproape 3 milioane de turiști de pe toate continentele.
Mii de pelerini se îndreaptă spre Santiago de Compostela, unde se crede că s-ar afla mormântul apostolului Iacob, patronul spiritual al Spaniei. Pelerinii parcurg drumul cu trenul, cu mașina, cu bicicleta sau autocarul, dar în special pe jos, păstrând tradiția și semnificația inițială a drumului. În Europa Occidentală sunt organizate puncte de plecare, trasee bine marcate, sunt editate hărți cu puncte de interes și cazare, trasee bine descrise, puncte de informare sau primire a pelerinilor susținute de organizații sau asociații caritabile.
De-a lungul timpului principala motivație a străbaterii acestui drum lung și dificil a fost cea religioasă, de a face penitență sau de a cere sfântului Iacob protecție și ajutor. Pentru cei de azi pelerinajul are pe lângă scopul religios și o motivație culturală și reprezintă un test al rezistenței fizice sau o incursiune în propria experiență de viață.
În ultimul timp s-a produs o reală renaștere a pelerinajului, iar ca o recunoaștere a însemnătății sale pentru lumea culturală și spirituală europeană, din 1987 Camino de Santiago a devenit Drum Cultural European. În 1993 Camino de Santiago a fost inclus în lista patrimoniului UNESCO.
Pelerinilor, care au parcurs pe jos sau călare cel puțin 100 de kilometri, de altfel și cicliștilor, care au parcurs 200 km pe bicicletă, li se acorda un certificat de recunoaștere a traseului parcurs în scop religios, certificat care se numește Compostela, cu text în latină. Călătorii trebuie să dovedească însă faptul că sunt pelerini cu pașaportul de pelerin, numit "credencial", ștampilat la adăposturile sau parohiile vizitate de-a lungul traseului.
Pr. Cristian Bîrnat
* * *
Radio Maria, emisiunea "Planeta creștină", ediția din 19 martie 2018:
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat