Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa merge la "Sfântul Egidiu": "Viitorul lumii este a trăi împreună"

De Domenico Agasso jr

Omenirea are nevoie de o "globalizare a solidarității și a spiritului". Pentru că viitorul lumii "globale este a trăi împreună". Asta afirmă papa Francisc în vizita sa la Trastevere la Comunitatea "Sfântul Egidiu", pentru cei cincizeci de ani ai întemeierii sale. Pontiful reafirmă că sunt fundamentale punțile, dialogul și întâlnirile.

În această după-amiază, 11 martie 2018, episcopul de Roma a mers în piața "Santa Maria in Trastevere" pentru a celebra jumătate de secol de viață a comunității întemeiate de Andrea Riccardi.

"Bună seara, dar nu atât de bună, nu-i așa? Impagliazzo a spus că Roma are porțile deschise, dar și cerul le are deschise și a revărsat toată apa". Așa a salutat papa oamenii de la "Sfântul Egidiu" care l-au așteptat sub o ploaie mocănească în piața Santa Maria in Trastevere. "Mulțumesc că sunteți aici, mulțumesc pentru generozitatea voastră, aici este generozitate și inimă deschisă pentru toți, fără a distinge, asta îmi place, asta nu-mi place, nu-i așa, toți suntem primiți. Vă mulțumesc mult, vă urez tot binele fiecăruia dintre voi, familiilor voastre precul și viselor voastre și rugați-vă pentru mine".

Pontiful a întâlnit reprezentanții veniți din diferite orașe din Italia și din lume, cu tineri și săraci, prieteni ai Comunității, între care refugiații veniți cu coridoarele umanitare, fără locuință stabilă, bătrâni și copii. După Liturgia Cuvântului, introdusă de salutul de bun-venit al lui Marco Impagliazzo, președinte al Comunității, este momentul câtorva mărturii: o bătrână, un refugiat, o tânără și un mediator internațional. După aceea, intervenția lui Andrea Riccardi, care subliniază: "Am preferat să nu privim înapoi în mod celebrativ sau pentru ca să ne bucurăm de vreun succes, ci să privim înainte. Nu e vorba de a face proiecte pe care istoria le tulbură punctual. Ci de a vedea cine ne vine în întâmpinare, cine are nevoie de ajutor astăzi, cum sunt întrebările deschise. Așadar, din care parte vin viața și istoria". Fondatorul afirmă că timpul s-a schimbat "din '68 și de la începuturile noastre. Lumi întregi au dispărut, ca regimurile din est și forțele utopiei revoluționare. Totul s-a globalizat devenind o mare piață. Însă pare că s-a schimbat puțin în puterile care sprijină istoria, cum sunt banii". Aceasta este "o vârstă a furiei pretutindeni: împotriva celorlalți, cei diferiți, săracii, dușmanii presupuși. Vârstă dureroasă, unde sunt violențe și războaie fără de sfârșit. Și violența este cuibărită la poarta fiecărei societăți. Ispita este pesimismul care favorizează închideri sau trândăvii".

Riccardi evidențiază "că - nu pentru a vă face un compliment ci pentru a spune realitatea - de când cu Evangelii gaudium", papa Francisc "a propus să ieșim pe stradă, în afara instituției, din sacristii, din planurile pastorale, din autoreferențialitate, din egocentrism, din puritatea noastră, un popor mare a pornit la drum". Se văd "atâția oameni care vor să facă binele, nu numai furie ci multă iubire". Și asta dă speranță și bucurie".

Astfel furia și "egocentrismul se vindecă, dacă le întâmpinăm cu simpatie, dăm cont de speranță și ajutăm la întâlnirea săracilor, care sunt adevărați maeștri ai adevărului vieții. Aceasta este bucuria Evangheliei pe care o simțim".

Iată după aceea discursul episcopului de Roma, care înainte de toate mulțumește "pentru primirea voastră! Sunt bucuros să fiu aici cu voi". Papa îi salută pe toți, îndeosebi pe "profesorul Andrea Riccardi, care a avut intuiția fericită a acestui drum, și pe președintele Marco Impagliazzo".

Jorge Mario Bergoglio vorbește despre viitorul Comunității - care el însuși în trecut a rebotezat "Comunitatea celor 3 P" (preghiera, poveri, pace [rugăciune, săraci, pace]) - gândindu-se la parabola evanghelică a talanților: "Și fiecăruia dintre voi le este dat cel puțin un talant. Pe el este scrisă carisma acestei comunități".

Rugăciune, săraci și pace sunt "talantul Comunității, format în cincizeci de ani. Îl primiți din nou astăzi cu bucurie. Însă în parabolă - afirmă el - un slujitor ascunde talantul într-o groapă și se justifică astfel: «Mi-a fost frică și am ascuns talantul tău în pământ». Acest om n-a știut să investească talantul în viitor, pentru s-a lăsat sfătuit de frică".

Francisc spune că astăzi lumea este adesea "locuită de frică"; adaugă fără să citească textul scris: "Și de furie", așa cum a spus "profesorul Riccardi", și furia este "sora fricii", care este "o boală veche: în Biblie apare adesea invitația de a nu ne fi frică. Timpul nostru cunoaște mari frici în fața dimensiunilor vaste ale globalizării. Și fricile se concentrează adesea asupra celui care este străin, diferit de noi, sărac, ca și cum ar fi un dușman". Consecința este că ne apărăm "de aceste persoane, crezând că ocrotim ceea ce avem sau ceea ce suntem. Atmosfera de frică poate să-i contagieze și pe creștini care, ca acel slujitor din parabolă, ascund darul primit: nu-l investesc în viitor, nu-l împărtășesc cu alții, ci îl păstrează pentru ei".

Astfel, "dacă suntem singuri - afirmă pontiful - suntem cu ușurință cuprinși de frică". Însă drumul Comunității "vă orientează să priviți împreună viitorul: nu singuri, nu pentru sine. Împreună cu Biserica".

Francisc avertizează: "Viitorul lumii apare nesigur. Priviți câte războaie deschise! Știu că vă rugați și lucrați pentru pace. Să ne gândim la durerile poporului sirian (în acest moment izbucnesc aplauzele celor prezenți, n.r.), ai cărui refugiați i-ați primit prin «coridoarele umanitare»". Apoi se întreabă: "Cum este posibil ca, după tragediile din secolul al XX-lea, să se poată recade iarăși în aceeași logică absurdă? Însă Cuvântul Domnului este lumină în întuneric și dă speranță de pace; ne ajută să nu ne fie frică nici în fața forței răului".

Papa Bergoglio arată că "Cuvântul lui Dumnezeu este făclia cu care să privim viitorul. La lumina sa se pot citi semnele timpurilor". Bergoglio îl citează pe predecesorul și viitorul sfânt Paul al VI-lea: "El spunea: «Descoperirea semnelor timpurilor rezultă dintr-o confruntare a credinței cu viața», așa încât «lumea devine pentru noi o carte»". O carte de citit "cu privirea și inima lui Dumnezeu". Aceasta este "spiritualitatea care vine de la Conciliu, care învață o mare și atentă compasiune față de lume".

De când s-a născut Comunitatea, "lumea a devenit «globală»: economia și comunicațiile, ca să spunem așa, s-au «unificat». Însă pentru atâția oameni, în special săraci, s-au ridicat noi ziduri. Diversitățile sunt ocazie de ostilitate și de conflict; încă trebuie construită o globalizare a solidarității și a spiritului". Însă atenție: "Viitorul lumii globale este a trăi împreună: acest ideal cere angajarea de a construi punți, de a ține deschis dialogul, de a continua să ne întâlnim". Și nu este numai un fapt politic sau organizator: "Fiecare este chemat să-și schimbe propria inimă asumând o privire milostivă față de celălalt, pentru a deveni artizan al păcii și profet al milostivirii".

Creștinul, "prin vocația sa, este fratele fiecărui om, în special dacă este sărac, și chiar dacă este dușman". Iată după aceea un apel papal: "Nu spuneți niciodată: «Ce-mi pasă mie?». Eh, frumos cuvânt - spune el «liber» - pentru a ne spăla mâinile". O privire "milostivă ne angajează la îndrăzneala creativă a iubirii, este atâta nevoie de asta! Suntem frați ai tuturor și, pentru asta, profeți ai unei lumi noi". Și Biserica este semn de "unitate a neamului omenesc, între popoare, familii, culturi".

Papa i-a încurajat pe membrii Comunității: "Astăzi, și mai mult, continuați cu îndrăzneală pe acest drum. Continuați să fiți alături de copiii din periferii cu Școlile Păcii, pe care le-am vizitat; continuați să fiți alături de bătrâni: uneori sunt rebutați, însă pentru voi sunt prieteni. Continuați să deschideți noi coridoare umanitare pentru refugiații războiului și foamei (explodează alte aplauze, n.r.). Săracii sunt comoara voastră!".

(După Vatican Insider, 11 martie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat