Papa Francisc: Angelus (11 martie 2018)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
În această a patra duminică din Postul Mare, numită duminica "laetare", adică "bucură-te", pentru că așa este antifonul de intrare de la liturgia euharistică ce ne invită la bucurie: "Bucură-te, Ierusalime [...] - astfel, este o chemare la bucurie - Bucurați-vă și veseliți-vă, voi care ați fost întristați". Așa începe Liturghia. Care este motivul acestei bucurii? Motivul este marea iubire a lui Dumnezeu față de omenire, așa cum ne indică Evanghelia de astăzi: "Într-adevăr, atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Aceste cuvinte, rostite de Isus în timpul colocviului cu Nicodim, sintetizează o temă care se află în centrul vestirii creștine: și atunci când situația pare disperată, Dumnezeu intervine, oferind omului mântuirea și bucuria. De fapt, Dumnezeu nu stă deoparte, ci intră în istoria omenirii, se "amestecă" în viața noastră", intră, pentru a o însufleți cu harul său și a o mântui.
Suntem chemați să dăm ascultare acestei vești, respingând ispita de a ne considera siguri de noi înșine, de a voi să ne lipsim de Dumnezeu, revendicând o absolută libertate de El și de Cuvântul său. Când regăsim curajul de a ne recunoaște ceea ce suntem - este nevoie de curaj pentru asta! -, ne dăm seama că suntem persoane chemate să se confrunte cu fragilitatea noastră și cu limitele noastre. Atunci se poate întâmpla să fim cuprinși de angoasa, de neliniștea pentru ziua de mâine, de frica de boală și de moarte. Asta explică pentru ce atâtea persoane, căutând o cale de ieșire, o iau uneori pe scurtături periculoase ca de exemplu tunelul drogurilor sau cel al superstițiilor sau al ritualurilor distrugătoare de magie. Este bine de cunoscut propriile limite, propriile fragilități, trebuie să le cunoaștem, dar nu pentru a dispera, ci pentru a le oferi Domnului; El este cel care ne ajută pe calea vindecării, ne ia de mână și niciodată nu ne lasă singuri, niciodată! Dumnezeu este cu noi și pentru aceasta mă "bucur", ne "bucurăm" astăzi: "Bucură-te, Ierusalim", spune, pentru că Dumnezeu este cu noi.
Și noi avem adevărata și marea speranță în Dumnezeu Tatăl bogat în milostivire, care ni l-a dăruit pe Fiul său pentru a ne mântui, și aceasta este bucuria noastră. Avem și atâtea tristeți, însă, atunci când suntem adevărați creștini, există acea speranță care este o mică bucurie care crește și îți dă siguranță. Noi nu trebuie să ne descurajăm când vedem limitele noastre, păcatele noastre, slăbiciunile noastre: Dumnezeu este acolo aproape, Isus este pe cruce pentru a ne vindeca. Aceasta este iubirea lui Dumnezeu. A privi Răstignitul și a ne spune înăuntru: "Dumnezeu mă iubește". Este adevărat, există aceste limite, aceste slăbiciuni, aceste păcate, însă El este mai mare decât limitele și decât slăbiciunile și decât păcatele. Nu uitați asta: Dumnezeu este mai mare decât slăbiciunile noastre, decât infidelitățile noastre, decât păcatele noastre. Și să-l luăm de mână pe Domnul, să privim Răstignitul și să mergem înainte.
Maria, Mama milostivirii, să ne pună în inimă certitudinea că suntem iubiți de Dumnezeu. Să ne stea aproape în momentele în care ne simțim singuri, când suntem ispitiți să capitulăm în fața dificultăților vieții. Să ne comunice sentimentele Fiului său Isus, pentru ca drumul nostru de Postul Mare să devină experiență de iertare, de primire și de caritate.
_______________
După Angelus
Iubiți frați și surori,
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini veniți din Italia și din diferite țări, îndeosebi credincioșii din Agropoli, Padova, Troina, Foggia și Caltanissetta și tinerii din parohia "Sfântul Anton de Padova" din Serra di Pepe.
Salut comunitatea braziliană din Roma, candidații la mir din Tivoli cu episcopul lor, tinerii din Avigliano și tinerii din Saronno.
Un salut special adresez studenților universitari care provin din diferite părți ale lumii și reuniți în primul "Vatican Hackathon", promovat de Dicasterul pentru Comunicație: dragi tineri, este frumos să puneți inteligența, pe care Dumnezeu ne-o dăruiește, în slujba adevărului și a celor mai nevoiași.
Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.