Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bisericile închid Sfântul Mormânt ca protest

De Giorgio Bernardelli

Pentru prima dată în lunga sa istorie, bazilica Sfântului Mormânt își închide porțile ca protest. S-a întâmplat în dimineața zilei de 25 februarie 2018, la Ierusalim cu o inițiativă răsunătoare care va merge înainte pe timp nedefinit. Poarta de intrare încuiată în locul cel mai vizitat de pelerinii creștini care merg în Țara Sfântă este însoțită de o pancartă pe care este scris: "Când e prea mult e prea mult: ajunge cu persecuțiile Bisericilor". Pe pancartă apare și fața primarului de Ierusalim Nir Barkat, care în săptămânile trecute cu o acțiune unilaterală a abolit scutirile care istoric erau recunoscute Bisericilor cu privire la taxele municipale și a dat mandat de a sechestra conturile lor curente pentru a recupera sumele neplătite.

Închiderea de protest este însoțită de o notă semnată de patriarhul greco-ortodox Teofil al III-lea, de custodele Țării Sfinte fratele Francesco Patton și de patriarhul armean Nourhat Manougian, adică de conducătorii celor trei comunități care la Ierusalim administrează împreună bazilica și celelalte principale Locuri sfinte pentru tradiția creștină. "Urmărim cu preocupare gravă campania sistematică împotriva Bisericilor și comunităților creștine din Țara Sfântă, în flagrantă încălcare a Status Quo-ului existent - scriu cei trei lideri religioși -. Recent această campanie sistematică și violentă a ajuns la un nivel fără precedent când municipalitatea din Ierusalim a emis avize scandaloase de plată și a ordonat sechestrarea de bunuri, proprietăți și conturi curente ale Bisericilor pentru presupuse datorii de taxe municipale punitive. Acest pas - continuă cei doi patriarhi și custodele Țării Sfinte - este contrar rolului istoric al Bisericilor în orașul sfânt Ierusalim și raportului pe care l-au menținut mereu cu autoritățile civile. Aceste acte încalcă acordurile existente și angajamentele internaționale care garantează drepturile și prerogativele Bisericilor în ceea ce apare o tentativă de a slăbi prezența creștină la Ierusalim".

Nu este numai o chestiune de principiu: deși municipalitatea susține că taxele municipale n-ar fi aplicate locurilor de cult, ci numai apartenențelor lor (care cuprind și casele și activitățile creștinilor care trăiesc în chirie în "Orașul Vechi"), contul prezentat este foarte sărat. Se vorbește pentru Biserica catolică de 12 milioane de shekel (egal cu circa 2,8 milioane de euro), pentru anglicani 7 milioane de shekel (circa 1,6 milioane de euro), pentru armeni 2 milioane de shekel (circa 465 de mii de euro), pentru greco-ortodocși 500 de mii de shekel (circa 116 mii de euro). La aceste cifre conducătorii Bisericilor răspund scriind că "victimele principale ar fi familiile sărăcite care ar rămâne fără hrană și fără casă, precum și copiii care n-ar putea să meargă la școală".

Dar ceea ce cântărește este mai ales faptul că e vorba - conform Bisericilor - de o altă picătură care face ca vasul să dea pe dinafară. De fapt, deja în luna septembrie, conducătorii tuturor Bisericilor creștine din Ierusalim dăduseră o notă dură pentru a stigmatiza o serie de fapte între care un proiect de lege prezentat la Knesset (parlamentul israelian) care ar limita în manieră grea drepturile Bisericilor asupra proprietăților lor. "Acest proiect de lege abominabil - scriu patriarhul Teofil al III-lea, custodele Patton și patriarhul armean Nourhan - este astăzi pe ordinea de zi a unui comitet ministerial care dacă l-ar aproba ar face de fapt posibilă exproprierea terenurilor Bisericilor. Un fapt care ne amintește de toate legile de natură asemănătoare care au fost puse în practică împotriva evreilor în timpul perioadelor cele mai întunecate din Europa".

Ansamblul tuturor acestor măsuri - continuă ei - reprezintă "un atac sistematic și fără precedent împotriva creștinilor din Țara Sfântă" care tinde "să strivească delicatul ansamblu de raporturi construite în decursul deceniilor între comunitatea creștină și autorități". De aici alegerea unui protest foarte puternic, așa cum este închiderea bazilicii Sfântului Mormânt, cu intenția evidentă de a atrage atenția lumii cu privire la această față a disputei în desfășurare cu privire la Ierusalim. "Împreună cu toți conducătorii Bisericilor din Țara Sfântă - încheie nota cei trei lideri religioși - suntem uniți, fermi și hotărâți în protejarea drepturilor noastre și a proprietăților noastre".

(După Vatican Insider, 25 februarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat