Papa Francisc: Audiență acordată membrilor Academiei Pontificale de Teologie (26 ianuarie 2018)
Domnilor cardinali,
Venerați frați întru episcopat și preoție,
Iubiți frați și surori,
Sunt bucuros să vă primesc și îi mulțumesc președintelui pentru cuvintele pe care mi le-a adresat. Celebrarea unei aniversări este întotdeauna un moment de bucurie, de aducere de mulțumire pentru ceea ce a avut loc în trecut și, în același timp, o angajare pentru viitor. Acest lucru este valabil și pentru Pontificia Academia Theologica, în anul în care celebrează cele trei secole de instituire, petrecută la 23 aprilie 1718 cu Breve din partea papei Clement al XI-lea.
Trei secole de viață constituie desigur o țintă semnificativă, dar nu trebuie să fie ocazia nici pentru a privi narcisist la voi înșivă, nici pentru a vă întoarce nostalgic la trecut. Mai degrabă, reprezintă stimulentul pentru o reînnoită conștiință a propriei identități și pentru o relansare a propriei misiuni în Biserică.
Academia Pontificală de Teologie a cunoscut, în istoria sa, diferite schimbări de structură și de organizare pentru a veni în întâmpinarea provocărilor mereu noi puse de diferitele contexte sociale și ecleziale în care a trebuit să acționeze. De fapt, ea se naște, în intențiile cardinalului Cosimo de' Girolami, ca loc de formare teologică a ecleziasticilor într-un moment în care alte instituții era carente și nepotrivite pentru acest scop. Însă când schimbarea situației istorice și culturale nu a mai cerut această misiune, Academia a asumat fizionomia - pe care încă o posedă - a unui grup de studioși chemați să investigheze și să aprofundeze teme teologice de relevanță deosebită. În același timp s-a schițat, în compunerea corpului de colaboratori, acel echilibru între membri care lucrează în Urbe cu aceia care lucrează în afara ei, care distinge și astăzi dimensiunea catolică și internațională specială a Instituției.
Dincolo de diferitele schimbări, există însă un element constant care caracterizează Academia: a fi în slujba Bisericii cu intenția de a promova, a solicita și a susține în diferitele sale forme înțelegerea credinței în Dumnezeu care s-a revelat în Cristos; fidelă față de magisteriul Bisericii și deschisă la instanțele și la provocările culturii, ea este ca un loc de confruntare și dialog pentru comunicarea Evangheliei în contexte mereu noi, lăsându-se solicitată de urgențele care vin de la omenirea suferindă pentru a oferi contribuția unei gândiri credincioase, întrupate și solidare: și Forumul despre creație pe care-l țineți actualmente vă împinge tocmai în această direcție.
Există apoi un aspect ulterior care încă de la originea sa a caracterizat Academia voastră: este vorba despre legătura cu celelalte instituții universitare și educative romane, începând de la vechea Universitate "La Sapienza", pentru a continua cu Școlile Seminarului Roman, până la acelea care după aceea vor deveni Universitățile Pontificale din Urbe.
Contactele continue, într-un raport de schimb cultural reciproc, cu aceste instituții și cu multe congregații călugărești la care au aparținut și aparțin membrii săi, au făcut în așa fel încât Academia Pontificală de Teologie nu s-a considerat niciodată o entitate izolată și autonomă, ci a dezvoltat rolul propriu inserată într-o rețea de relații din care s-au îmbogățit toți interlocutorii. Privind la acest trecut, Academia este chemată și astăzi să perceapă propria identitate nu într-o perspectivă autoreferențială, ci ca promotoare a unei întâlniri între teologie, filozofie și științele umane, pentru ca sămânța bună a Evangheliei să aducă rod în vastul ogor al științei. În sfârșit, necesitatea unei colaborări tot mai strânse între instituțiile universitare ecleziastice romane cere Academiei Teologice care să nu se înstrăineze, ci să știe să se situeze în dialog rodnic cu fiecare dintre ele pentru a favoriza o lucrare comună, coordonată și împărtășită.
Cu aceste perspective pentru viitor, și asigurându-vă rugăciunea mea și apropierea mea, vă împart binecuvântarea apostolică. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.