Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire între cele două Corei. Episcopii, "suntem un unic popor, o unică familie"

De M. Chiara Biagioni

"Sunt foarte bucuros". Aceasta este prima reacție a monseniorului Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon, la știrile care vin despre întâlnirea care s-a desfășurat la 8 ianuarie 2018 într-un sat de la graniță din Panmunjon între delegațiile celor două Corei pentru participarea la următoarea Olimpiadă, una dintre primele întâlniri de dialog la "nivel înalt" între reprezentanții din nord și din sud.

"Întâlnirea a mers foarte bine", comentează episcopul care definește "important" ceea ce a reieșit în timpul colocviilor, adică, "Coreea de Nord a spus că vrea să participe la jocurile olimpice de iarnă, cu o delegație în care sunt prezenți nu numai sportivi și o echipă de taekwondo, ci și jurnaliști reprezentanți de seamă și un grup de tinere care vor cânta și vor dansa în sprijinul echipelor".

Familiile despărțite de război. Așadar întâlnirea depășește miza Olimpiadei pentru că demarează - după o perioadă de tensiune - un proces de dialog în peninsulă, din totdeauna dorit puternic de episcopii coreeni. De fapt, episcopul de Daejeon subliniază în această privință importanțe "cererii din partea Coreei de Sud de a demara o discuție despre situația familiilor despărțite, în vederea sărbătorii de Anul Nou lunar care se celebrează la 14 februarie și de a activa o linie telefonică directă între militari pentru a evita ciocniri accidentale la graniță".

Printre efectele colaterale ale diviziunii dintre cele două Corei decretată de războiul din 1953 există drama absurdă a familiilor despărțite între cele două părți ale peninsulei. După ani de nicio posibilitate de dialog despre această problemă, din 1988 au fost organizate întâlniri, într-un ritm plus sau minus anual (au fost circa douăzeci în totală până astăzi), în care puține zeci sau sute de extrași la sorți au avut posibilitatea de a întâlni pentru scurt timp pe cei dragi, foarte aproape de graniță, pe muntele Kumgang, în teritoriu nord-coreean. Conform datelor de la Asianews, există actualmente circa 60 de mii de persoane, tot mai bătrâne care nutresc speranța de a-și putea vedea rudele înainte de a muri. Ultima reuniune de familii s-a ținut în 2015.

Semnale pozitive de destindere. Faptul că procesul de apropiere era în desfășurare s-a înțeles în discursul de început de an pe care liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-un, l-a adresat națiunii. "Ceea ce a uimit - spune monseniorul You - este folosirea unui limbaj nou, suav, mai destins. Nu o dată ci de mai multe ori Kim Jong-un a spus, «suntem unic popor, o unică rasă», urând apoi ca jocurile olimpice să poată fi un succes pentru tot poporul coreean".

Cu privire la posibilitatea de a demara raporturi mai destinse în peninsula coreeană a jucat un rol fundamental noul președinte ales al Coreei de Sud, Moon Jae-in, care "de un an, adică din ziua preluării funcției - subliniază episcopul You - se gândește la jocurile olimpice și, umilindu-se, a căutat mereu căi de dialog cu Nordul. După discursul șefului Coreei de Nord, Kim Jong-un, a putut astfel să dea imediat o întâlnire".

Dorința episcopilor. "Trebuie să continuăm și să nu încetăm niciodată în căutarea unei căi pentru conviețuirea și reconcilierea poporului nostru", îndeamnă episcopul You. "Pentru aceasta trebuie să se dialogheze, să se negocieze, să se întâlnească, să se continue dialogul. Fără toate acestea, nu există nicio posibilitate de apropiere. Vedem primii pași înainte". Sportul cu jocurile olimpice a făcut mult mai mult decât au reușit să facă politicienii până astăzi. "Din punct de vedere politic - afirmă monseniorul You - nu este ușor de vorbit. Dar noi suntem un unic popor, o unică familie și această realitate este baza oricărui dialog. Dar trebuie să facem mai mult, trebuie să facem tot posibilul pentru ca să fie din nou unită Coreea".

(După agenția SIR, 9 ianuarie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat