Iași: Sărbătoarea fericitului martir Anton Durcovici
Sâmbătă, 9 decembrie 2017, în aula "Anton Durcovici", de la subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a desfășurat simpozionul național "Fericitul Anton Durcovici - o viață consacrată Fecioarei Maria" care a dorit să marcheze importanța specială a fericitului Anton Durcovici, comemorat la 10 decembrie, și a Fecioarei Maria, a cărei Neprihănită Zămislire a fost celebrată în ziua precedentă, 8 decembrie. Duminică, 10 decembrie 2017, a avut loc o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, în cinstea fericitului martir Anton Durcovici.
Fericitul Anton Durcovici și Inima Neprihănită a Mariei sunt cei doi mijlocitori care se roagă necontenit în fața lui Dumnezeu pentru Dieceza de Iași.
Este o mare bucurie să-l avem în oastea cerească pe unul dintre cei ce au păstorit dieceza noastră și o bucurie că el a închinat această dieceză mamei întregii oști cerești, Fecioara Maria. Acest lucru s-a dorit a fi subliniat în cadrul manifestării din 9 decembrie 2017. Această manifestare a împletit cuvintele oamenilor pentru oameni, proiectate în cadrul conferințelor moderate de pr. dr. Fabian Doboș, și Cuvântul lui Dumnezeu pentru oameni rostit în cadrul sfintei jertfe euharistice celebrate de PS Petru Gherghel.
Simpozionul desfășurat la ora 16.00 a debutat cu o cuvântare din parte PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care și-a exprimat bucuria resimțită pentru un asemenea eveniment care ne ajută să-l păstrăm în minte și în suflet pe fericitul episcop Anton Durcovici, mijlocitor al diecezei noastre.
C.S. Lewis, vorbind despre creștinism, spunea despre romano-catolici că, raportându-se la subiectul Fecioarei Maria, nu o prețuiesc doar în virtutea unei simple convingeri religioase, ci dau dovadă de o sensibilitate cavalerească caracteristică unui bărbat care simte că este pusă în pericol onoarea celei pe care o protejează. Anton Durcovici, păstor catolic, a dat dovadă în acest sens că este un cavaler care, cu inima mereu îndreptată către Fecioara Maria, a luptat lupta cea bună, și-a purtat crucea. Însă nu o cruce imaginară, ci una concretă, o cruce pe care dr. Andrea Dobeș, istoriograf venit de la Sighetu Marmației, a putut să o contureze. Prezentarea pe care dumneaei ne-a oferit-o a expus condițiile pe care le-a suportat martirul Anton Durcovici în închisoare: muncile silnice, alimentația precară, chinul "celulei negre", suferințe care au devenit pentru el izvor de virtute. Acest fapt trebuie să ne facă conștienți de valoarea virtuților născute din suferință.
Așadar, Anton Durcovici a fost un cavaler al lui Cristos care a luptat în tăcere, dar, ca orice alt cavaler nu a fost singurul, lupta silențioasă a fost purtată de flancurile credinței din România comunistă de mulți alții. Dintre aceștia dr. Cosmin Budeancă a scos la iveală nouă portrete clericale care au suferit pentru credință în Penitenciarul de la Râmnicu-Sărat, "Închisoarea tăcerii": ep. Boros Adalbert, pr. Godo Mihaly, pr. Heber Johann Nikolaus, pr. Gheorghe Pătrașcu, pr. Gheorghe Petz, pr. Sándor Imre și pr. Waltner Josef.
Cea de-a treia prelegere a fost a pr. Isidor Iacovici care a convers mesajul acestui simpozion către legătura strânsă dintre Fecioara Maria, fericitul Anton Durcovici și Dieceza de Iași, trei elemente care au pășit într-un marș armonios către Dumnezeu și o fac și acum. Cuvintele sale și-au găsit o altfel de expresie în scurtmetrajul realizat de seminariștii anului III al Seminarului din Iași care a prezentat consacrarea Diecezei de Iași către Inima Neprihănită a Mariei în anul 1948.
Conferința a fost încheiată la 18.00 cu o sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel în cadrul căreia omilia ne-a fost oferită de PS Aurel Percă și a subliniat portretul fericitului Anton: păstor fidel, profet al Domnului pentru un popor aflat în timpuri grele și predicator prin fapte și mai ales prin sacrificiu.
Memoria fericitului martir a fost celebrată în mod solemn duminică, 10 decembrie, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel. La această au participat PS Aurel Percă, mai mulți preoți din Iași și numeroși credincioși. La finalul celebrării a avut loc, în catedrală, o scurtă procesiune cu relicva fericitului Anton Durcovici.
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat