Roma: Primiți cu colinda?
Duminică, 17 decembrie 2017, la bisericile de la Grotte Celoni și de la San Vitale, corurile reunite ale comunității romano-catolice de la Roma au susținut tradiționalul concert de colinde. Departe de casă, printre străini, românii poartă în suflet bucuria nașterii Domnului și nostalgia după obiceiurile de Crăciun cu care au crescut. Prin colindele lor, ei au dat glas acestor trăiri profunde și intense.
Bibiana Balan, prezentatoarea concertului, a invitat participanți la o audiție plăcută și reculeasă, cu aceste cuvinte:
"Bun găsit și în acest an la concertul de colinde susținut de corul comunității catolice din Roma, aflat sub îndrumarea dascălilor noștri Gabriel Cadar și Eduard Pal, și a părinților noștri spirituali, pr. paroh Isidor Iacovici și pr. Iulian Robu, colaboratorul său. Vă vom înviora sufletele cu colindele noastre, pentru a trăi cât mai intens și mai aproape de casă spiritul sărbătorilor.
Ce înseamnă Crăciunul? Pentru fiecare dintre noi are o semnificație aparte, un parfum special, trăiri care ne duc cu gândul la copilărie, la locul unde avem rădăcinile, unde am crescut și unde am petrecut de atâtea ori Crăciunul. Sărbătorim înainte de toate Nașterea Domnului, sau, cum ar spune un copil, este ziua lui Isus. Și cum sărbătorim noi, muritorii de rând, o zi de naștere? Cântăm cu multă voie bună La mulți ani! Și, după posibilități, oferim o masă, o petrecere... Dar când este vorba de nașterea lui Isus, Mântuitorul nostru? Cântăm imnuri de slavă pentru a-l întâmpina așa cum se cuvine, și îl cinstim curățindu-ne sufletele prin fapte bune și Spovadă.
Și ce mai înseamnă Crăciunul? Pentru noi, creștinii, înseamnă Pruncușorul, înseamnă ieslea săracă în care Maria a trebuit să-l aducă pe lume pe Cristos, Salvatorul nostru. Ce sacrificiu imens pentru o femeie... Ce credință! Să dea naștere unui Fiu, și să vadă apoi că întreaga lui viață a fost o jertfă de iubire. Câte dintre noi am fi dispuse să iubim atâta, să renunțăm la atâtea fără nicio obiecție, așa cum a făcut sfânta Maria? Suntem mândri că avem o astfel de Mamă cerească. De aceea, ne deschidem inimile ca să ni-l dea pe Cristos. Vă invit pe toți să vă deschideți inimile, pentru a primi vestea cea bună a acestor colinde...
Crăciunul înseamnă și tradiții, și noi, românii, suntem un popor bogat în tradiții, mai ales de sărbători. Colinda de Crăciun și urătura de Anul nou sunt obiceiuri pe care nu vrem să le uităm.
La Grotte Celoni, copiii l-au întâlnit pe darnicul Moș Crăciun, iar la San Vitale urmează să sosească, mai ales că tradiția ne-a confirmat că niciodată n-a lipsit.
Părintele paroh Isidor Iacovici le-a mulțumit tuturor coriștilor pentru concertul de excepție, și tuturor participanților pentru susținerea și atenția lor. La final, și Sfinția Sa ne-a făcut un cadou deosebit, cântând colinde extraordinare, cu parfum de casă.
Bibiana Balan
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
17 decembrie: Roma: Primiți cu colinda?
lecturi: 16.