Editura "Sapientia": Psallite Domino: Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes
La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Psallite Domino: Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes, coordonată de pr. Eduard Soare. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească", în formatul 14x20 cm, coperți cartonate, are 280 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.
Dezbaterile conciliare referitoare la muzica sacră, păstrând spiritul documentelor magisteriale deja promulgate, în special Motu proprio al sfântului papă Pius al X-lea, Inter sollicitudines și Scrisoarea enciclică Musicae sacrae disciplina a papei Pius al XII-lea, au subliniat importanța cântului gregorian și a limbii latine în celebrările liturgice ale Bisericii Romane.
"Biserica recunoaște cântul gregorian ca fiind propriu liturgiei romane; de aceea, în acțiunile liturgice, în condiții egale, el trebuie să ocupe primul loc" (Sacrosanctum Concilium 116).
"Folosirea limbii latine, excepție făcând prevederile locale, să fie păstrată în riturile Bisericii latine" (Sacrosanctum Concilium 36).
Limba latină și Cântul gregorian, legate în mod intim de izvoarele biblice, patristice și liturgice, fac parte din acea lex orandi care s-a modelat pe parcursul a douăzeci de secole. Alături de caracteristicile ecleziale ale unității și catolicității, cântul gregorian își propune, datorită particularității sale, să ofere roade tipice și culori artistice remarcabile tuturor celor care, uniți în aceeași credință, participă la misterele mântuirii. Sfințenia, bunătatea formei, universalitatea sunt calități indispensabile oricărui gen muzical care se dorește a fi folosit în liturgie. Însă o compoziție destinată celebrării liturgice este cu atât mai sacră și mai liturgică cu cât în alcătuirea ei, în desfășurarea ei, în inspirația și în savoarea ei, își trage seva din muzica gregoriană. Marii maeștri ai polifoniei au devenit și mai mari atunci când s-au inspirat din disciplina Cântului gregorian, preluându-i tematica, construcția modală și caracterul său poliritmic.
Prezenta ediție, intitulată Psallite Domino, este o culegere de cântări gregoriene, pregătită în colaborare cu studenții seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Ideea care a stat la originea elaborării acestui volum a fost legată, pe de o parte, de dorința Conciliului, care a recomandat să le fie oferită credincioșilor o ediție cu melodii gregoriene simple (cf. Sacrosanctum Concilium 117) iar, pe de altă parte, obișnuința de a celebra săptămânal în Seminarul din Iași o Liturghie în limba latină. Alături de cântările gregoriene consacrate, în această culegere au fost incluse și câteva compoziții mai recente, ale căror texte sunt în limba latină.
Modul cel mai potrivit de a cunoaște și de a studia muzica gregoriană este însăși practica acestui repertoriu. De aceea, vă recomandăm cu căldură acest volum sperând ca tezaurul gregorian să nu rămână doar în atenția academiilor de specialitate, a concertelor spirituale, a muzeelor sau a imprimărilor discografice, ci să pătrundă cu adevărat inimile tuturor acelora care îi aduc laudă lui Dumnezeu, ut salutares suos fructus feliciter edere possit (cf. Musicae sacrae disciplina, III,1).
Pr. Eduard Soare
* * *
Psallite Domino: Liber cantualis. Cantus in ordine Missae occurrentes,
Eduard Soare, coord., Ed. "Sapientia", 2017, 14x20 cm, 280 p., ISMN 979-0-69490-010-6, 25 lei
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 10.