Ladispoli: Concert de colinde și scenetă de Crăciun
Pentru a zecea oară consecutiv, sâmbătă, 16 decembrie 2017, în Ladispoli (Italia) a început deja să se simtă atmosfera Crăciunului, prin farmecul minunatelor colinde tradiționale românești, chiar în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" unde românii catolici din această zonă se întâlnesc în fiecare duminică pentru a celebra sfânta Liturghie.
Doar cine este departe de casă, de părinți, de rude și prieteni, de ani de zile, și mai ales de Sărbătoarea Crăciunului, știe cât de diferit și de greu este să trăiești aceste sărbători, fără ceea ce aveai în țara ta natală. Aceste motive, cât mai ales dorința de a transmite copiilor născuți aici frumusețea sărbătorilor trăite în România i-a motivat, an de an, timp de 10 ani, mai întâi pe cei mari, iar apoi și pe cei mici, să se implice în mod concret pentru a prezenta tuturor celor care doresc un minunat concert de colinde și o scenetă de Crăciun.
Astfel, și în acest an, corul comunității catolice românești din Ladispoli și împrejurimi, dedicat sfintei Cecilia, prin îndemânarea și neobosita doamna Adriana Susanu, a dorit să transmită și aici, departe de casă, ceva din bogăția culturală și religioasă a României creștine.
După câteva luni de pregătire și de emoții a sosit momentul mult așteptat al concertului unde, începând cu ora 19.00, biserica a devenit neîncăpătoare, atât prin prezența românilor cât și a italienilor. Aceștia s-au bucurat de o "Noapte de vis", bucurie care și-au manifestat-o prin nenumăratele aplauze pe care le-au oferit micilor și marilor artiști.
Programul serii a început cu o mică prezentare a tradițiilor românești ale colindelor (atât în limba română, cât și în limba italiană), au urmat două colaje de colinde atât vechi cât și moderne, urmate apoi de alte șase colinde, interpretate de corul "Sfânta Cecilia"; după care au urmat copiii din comunitatea noastră care ne-au prezentat sceneta de Crăciun "Fuga în Egipt", scenetă pe care au acompaniat-o cu diferite colinde.
Prin această scenetă cei mici au dorit să ne reamintească tuturor că binele, iubirea și bucuria, roadele Crăciunului, atrag la sine numai lucruri frumoase. Vom reuși să-i schimbăm pe cei din jur doar dacă schimbarea și transformarea vor începe mai întâi de la noi. Sărbătoarea Crăciunului este un moment important din viață care ne amintește să fim mai buni, să renaștem pentru adevăratele valori; iar făcând binele facem ca Pruncul Isus să se nască pentru noi, în inimile noastre: să fie adevăratul Crăciun.
Înainte de finalul concertului pr. Adrian Chili, păstorul comunității, a felicitat și a mulțumit micilor și marilor artiști, doamnei Adriana (dirijoarea corului) și doamnelor Tatiana și Claudina (care s-au ocupat de organizarea scenetei de Crăciun), pentru că ne-au oferit tuturor posibilitatea de a începe deja să trăim bucuria și minunea Crăciunului. Ei sunt aceia care ne-au făcut să uităm că suntem departe de casă și ne-au reamintit că împreună, prin armonia colindelor, a mesajelor transmise prin scenetă, dar și a timpului dedicat ca să pregătească această seară, au putut fi un dar și o bucurie pentru noi. În același timp noi toți am fost provocați să oferim în dar de Crăciun celor nevoiași nu doar lucruri materiale, cât și rugăciunea, timpul și cuvintele noastre de încurajare.
De aici, din Ladispoli (Italia), dorim din toată inima tuturor celor de acasă, cât și românilor de pretutindeni, să fie binecuvântați de Pruncul Isus cu un Crăciun fericit și un An nou binecuvântat.
Pr. Adrian Chili
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
16 decembrie: Ladispoli: Concert de colinde și scenetă de Crăciun
lecturi: 27.