Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

„Toate au fost create prin el și pentru el” (Col 1,16). Cristos și creația

Prima predică de Advent 2017 a părintelui Raniero Cantalamessa (15 decembrie 2017)

Meditațiile de Advent din acest an (numai două, din cauza calendarului) își propun să repună persoana divino-umană a lui Cristos în centrul celor două mari componente care, împreună, constituie „realul”, adică cosmosul și istoria, spațiul și timpul, creația și omul. De fapt, trebuie să luăm act că, în pofida faptului că se vorbește mult despre el, Cristos este un marginalizat în cultura noastră. El este complet absent – și din motive mai mult decât comprehensibile – în cele trei dialoguri principale în care credința este angajată în lumea contemporană: cel cu știința, cel cu filozofia și cel între religii.

Însă scopul ultim nu este de ordin teoretic, ci practic. Este vorba de a-l repune pe Cristos înainte de toate „în centrul” vieții noastre personale și al viziunii noastre despre lume, în centrul celor trei virtuți teologale ale credinței, speranței și iubirii. Crăciunul este perioada cea mai propice pentru o astfel de reflecție, din moment ce în el amintim momentul în care Cuvântul se face trup, intrând, și fizic, în creație și în istorie, în spațiu și în timp.

  1. Pământul era gol

În această primă meditație reflectăm asupra primei părți din programul anunțat: adică asupra raportului dintre Cristos și cosmos. „La început Dumnezeu a creat cerul și pământul. Pământul era neorânduit și pustiu, și întuneric era deasupra abisului, și duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor” (Gen 1,1-2). Un autor medieval, abatele englez Alexander Neckam (1157-1217), comentează astfel într-un poem al său aceste versete inițiale din Biblie:

„Pământul era gol deoarece Cuvântul încă nu se făcuse trup. Pământul nostru era gol pentru că încă nu locuia acolo plinătatea harului și adevărului. Era gol pentru că încă nu era făcut ferm și stabil prin unirea cu divinitatea. Locuința noastră pământească era goală pentru că nu venise plinătatea timpului. «Și întuneric era deasupra abisului». De fapt, încă nu venise lumina adevărată care luminează pe tot omul care vine în această lume”[1].

Cred că nu se poate exprima în mod mai biblic și mai sugestiv raportul care există între creație și întrupare decât citind în contrapunct începutul cărții Genezei cu începutul Evangheliei lui Ioan, așa cum face, întocmai, acest autor. Enciclica Laudato si’ dedică acestei teme un paragraf care, dată fiind scurtimea sa, putem să-l ascultăm în întregime:

„Conform înțelegerii creștine a realității, destinul întregii creații trece prin misterul lui Cristos, care este prezent încă de la început: «toate au fost făcute prin el și pentru el» (Col 1,16). Prologul Evangheliei lui Ioan (1,1-18) arată activitatea creatoare a lui Cristos drept Cuvânt divin (Logos). Însă acest prolog uimește prin afirmația sa că acest Cuvânt «s-a făcut trup» (In 1,14). O persoană din Treime s-a inserat în cosmosul creat, împărtășindu-i destinul până la cruce. De la începutul lumii, dar în mod deosebit pornind de la întrupare, misterul lui Cristos acționează în mod ascuns în ansamblul realității naturale, fără ca prin asta să lezeze autonomia sa” (nr. 99).

Este vorba de a ști ce loc ocupă persoana lui Cristos față de întregul univers. Aceasta este astăzi o misiune mai urgentă ca oricând. Maurice Blondel scria unui prieten: „În fața orizonturilor mărite ale științei naturii și umanității nu se poate, fără a trăda catolicismul, să se rămână pe explicații mediocre și la moduri limitate de a vedea, care fac din Cristos un incident istoric, care-l izolează în cosmos ca un episod fictiv, și par să facă din el un intrus sau un rătăcit în imensitatea strivitoare și ostilă a universului”[2].

Textele biblice pe care se întemeiază credința noastră cu privire la rolul cosmic al lui Cristos sunt cele ale lui Paul și Ioan citate în enciclică, pe care merită să le amintim aici în mod extins. Primul (și în ordine cronologică) este Col 1,15-17: „El este icoana Dumnezeului nevăzut, primul născut din toată creația, pentru că prin el au fost create toate în ceruri și pe pământ: cele văzute și cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie principate, fie puteri: toate au fost create prin el și pentru el. El este mai înainte de toate și toate subzistă în el”.

Celălalt text este In 1,3.10: „Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există. […] Lumea a luat ființă prin el, dar lumea nu l-a cunoscut”.

În pofida consonanței impresionante a acestor texte, este posibil de găsit între ele o diferență de accent care va avea mare importanță în dezvoltarea viitoare a teologiei. Pentru Ioan, punctul de legătură care unește creația și răscumpărarea este momentul în care „Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi”; pentru Paul, el este mai degrabă momentul crucii. Pentru primul este întruparea, pentru al doilea este misterul pascal. De fapt, textul din Scrisoarea către Coloseni continuă spunând: „pentru că în el i-a plăcut lui Dumnezeu să facă să locuiască toată plinătatea și prin el să reconcilieze toate pentru sine, făcând pace prin sângele crucii sale, prin el, fie între cele de pe pământ, fie între cele din ceruri” (Col 1,19-20).

Reflecția patristică, sub atacul ereziilor, a valorizat aproape numai un element din aceste afirmații: ceea ce ei spun despre persoana lui Cristos și despre mântuirea omului realizată de el; puțin sau nimic, în schimb, decât ceea ce ei spun despre însemnătatea lor cosmică, adică despre semnificația lui Cristos pentru restul creației.

Față de ariani, aceste texte foloseau pentru a afirma dumnezeirea și preexistența lui Cristos. Fiul lui Dumnezeu nu poate să fie o creatură, argumenta Atanasiu, din moment ce este Creatorul a toate. Însemnătatea cosmică a Logosului în creație nu are un corespondent adecvat în răscumpărare. Unicul text care se potrivea pentru o dezvoltare în acest sens – adică textul din Rom 8,19-22 despre creația care suspină și suferă ca pentru durerile unei nașteri – n-a fost niciodată, din ceea ce știu eu, punctul de plecare al unei reflecții aprofundate din partea Părinților Bisericii.

La întrebarea despre „motivul” întrupării, de la sfântul Atanasiu (De incarnatione) la sfântul Anselm de Aosta (Cur Deus homo), se răspunde în substanță prin cuvintele din crez: „Propter nos homines et propter nostram salutem descendit de coelo”: „Pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire s-a coborât din cer”. Perspectiva este cea antropologică a raportului lui Cristos cu omenirea: nu cuprinde, decât incidental, raportul lui Cristos cu cosmosul. Asta apare numai indirect în polemica împotriva gnosticilor și maniheilor care opuneau creația și răscumpărarea, ca operă a doi dumnezei diferiți și considerau materia și cosmosul ca străine în mod intrinsec lui Dumnezeu și incapabile de mântuire.

La un anumit punct al dezvoltării credinței, în Evul Mediu, se impune un alt răspuns la întrebarea „De ce Dumnezeu s-a făcut om?”. Se pune întrebarea: Poate venirea lui Cristos, care este „primul născut din toată creația” (Col 1,15), să depindă total de păcatul omului, intervenit după creație?

Pe această linie, fericitul Duns Scotus face pasul decisiv, dezlegând întruparea de legătura sa esențială cu păcatul. Motivul întrupării, spune el, se află în faptul că Dumnezeu vrea să aibă, în afara sa, pe cineva pe care să-l iubească în mod maxim și vrednic de el[3]. Cristos este voit pentru el însuși, ca singurul capabil să-l iubească pe Tatăl – și să fie iubit de el – cu o iubire infinită, vrednică de Dumnezeu. Cristos s-ar fi întrupat chiar dacă Adam n-ar fi păcătuit, pentru că el este însăși încoronarea creației, opera supremă a lui Dumnezeu. Păcatul omului a determinat modul întrupării conferindu-i caracterul de răscumpărare de păcat, nu faptul întrupării. Aceasta are un motiv transcendent, nu ocazional.

  1. Viziunea cosmică a lui Teilhard de Chardin

Cea a lui Scotus este o primă tentativă de a da un sens precis afirmațiilor biblice despre Cristos „prin care și pentru care toate au fost create”; însă, desigur, încă nu se poate vorbi, cu el, despre o incidență de fapt a lui Cristos asupra întregii creații. În schimb acest lucru este posibil dacă facem un salt de secole și, de la Scotus, trecem în zilele noastre, la Teilhard de Chardin. Teilhard este preocupat, așa cum spunea Blondel, să evite ca, într-o cultură dominată de ideea evoluționismului, Cristos să ajungă să fie văzut ca „un incident istoric, izolat de cosmos”.

Folosindu-se de cunoștințele sale științifice indiscutabile, Teilhard de Chardin vede un paralelism între evoluția lumii (cosmogeneza) și formarea progresivă a lui Cristos total (cristogeneza). Cristos, nu numai că nu este străin de evoluția cosmosului, ci, în mod misterios, o conduce din interior și va constitui, în momentul parusiei, împlinirea sa finală și transfigurarea sa, „punctul omega”, conform limbajului său.

Autorul deduce din aceste premise o întreagă viziune nouă și pozitivă a raportului dintre creștinism și realitățile pământești. Pentru prima dată în istoria gândirii creștine, un credincios compune un „Imn adus materiei” și un „Imn al universului”[4]. O flacără de optimism străbate un vast sector al creștinătății, ajungând să se facă simțită influența sa asupra unui document al Conciliului Vatican II, constituția despre „Biserica și lumea”, Gaudium et spes. Există o reevaluare a activităților pământești, prima dintre toate, a muncii umane. Operele pe care creștinul le îndeplinește au o valoare prin ele însele, ca îmbunătățire a lumii, nu numai datorită intenției pioase cu care creștinul le îndeplinește.

Teilhard de Chardin are penița deosebit de fericită când aplică această viziune a sa la sacramentul Euharistiei. Prin munca și viața zilnică a credinciosului, Euharistia își extinde acțiunea sa la întregul cosmos. Fiecare Euharistie este o „Liturghie asupra lumii”[5].

„Când, prin intermediul preotului, Cristos spune: «Acesta este trupul meu», cuvintele sale merg cu mult dincolo de bucata de pâine asupra căreia sunt rostite. Ele fac să se nască trupul mistic în întregime. În afară de ostia transubstanțiată, acțiunea sacerdotală se extinde la întregul cosmos”[6].

Totuși, nu cred că se poate defini această spiritualitate cosmică drept o spiritualitate ecologică, în sensul actual al termenului. Încă prevalează în autor ideea evolutivă a progresului, a urcării creației spre forme tot mai complexe și diversificate, în timp ce nu este prezentă, decât indirect, preocuparea pentru salvgardarea creației. În timpul său, încă nu se conștientizase clar pericolul pe care dezvoltarea – în special cea industrială – poate să-l reprezinte pentru creație, sau cel puțin pentru acea parte minusculă din ea care găzduiește omenirea.

Credința biblică este în acord cu Teilhard de Chardin cu privire la faptul că Isus Cristos este punctul omega al istoriei, dacă prin punctul omega se înțelege cel care la sfârșit va supune lui toate lucrurile, pentru a le încredința Tatălui (1Cor 15,28), cel care va inaugura „cerurile noi și pământul nou” și va pronunța judecata finală asupra lumii și asupra istoriei sale (Mt 25,31 șu). Însuși Cristos înviat se definește în Apocalips „Alfa și Omega, cel dintâi și cel din urmă, începutul și sfârșitul” (Ap 22,13).

În schimb credința nu justifică ideea lui Teilhard de Chardin conform căreia actul final al istoriei va fi o „încoronare” a evoluției ajunse la apogeul său. Conform viziunii dominante din toată Biblia, actul final ar putea să fie contrariul său, adică o întrerupere bruscă a istoriei, o criză, o judecată, momentul separării grâului de neghină (Mt 13,24 șu). A doua Scrisoare a lui Petru spune că creștinii așteaptă „venirea zilei lui Dumnezeu în care cerurile vor fi distruse în foc, iar principiile elementare, arzând, se vor topi!” (2Pt 3,12). Această viziune este aceea care a marcat sentimentul Bisericii așa cum se vede din cuvintele inițiale din Dies irae: „Dies irae dies illa solvet saeculum in favilla”: „Zi de mânie va fi aceea, când lumea va fi transformată în cenușă”. Așadar, mai degrabă un sfârșit al răului decât un apogeu al binelui, cât privește lumea prezentă[7].

Această parte slabă a viziunii lui Teilhard de Chardin depinde de o lacună semnalată și de studioși admiratori ai gândirii sale[8]. El n-a reușit să integreze în mod organic și convingător, în viziunea sa, aspectul negativ al păcatului, deci nici viziunea dramatică a lui Paul conform căreia reconcilierea și recapitularea tuturor lucrurilor în Cristos are loc în crucea sa și în moartea sa.

  1. Duhul lui Cristos

Există așadar ceva care să permită să scăpăm de pericolul de a face din Cristos, așa cum spunea Blondel, „un intrus sau un dezorientat în imensitatea strivitoare și ostilă a universului”? Cu alte cuvinte, Cristos are ceva de spus cu privire la problema fierbinte a ecologiei și a salvgardării creației sau aceasta se desfășoară complet independent de el, ca o problemă care atinge eventual teologia, dar nu cristologia?

Lipsa unui răspuns clar din partea teologiei la această întrebare depinde, cred eu, ca atâtea alte lacune, de o atenție scăzută față de Duhul Sfânt și față de raportul său cu Cristos înviat. „Cel din urmă Adam a fost făcut cu Duhul dătător de viață” (1Cor 15,45); apostolul ajunge să spună, cu o formulă prea concisă: „Domnul este Duhul” (2Cor 3,17), pentru a sublinia că Domnul înviat acționează de acum în lume prin „brațul său operativ” care este Duhul Sfânt.

Aluzia la creația care suferă în travaliul nașterii este făcut de Paul în contextul discursului despre diferitele operațiuni ale Duhului Sfânt. El vede o continuitate între suspinul creației și cel al credinciosului: „Dar nu numai ea [creația], ci și noi, cei care avem ca prim dar [al lui Dumnezeu] Duhul, și noi suspinăm în noi înșine” (Rom 8,23).

Duhul Sfânt este forța misterioasă care împinge creația spre împlinirea sa. Vorbind despre evoluția ordinii sociale, Conciliul Vatican II afirmă că „Duhul lui Dumnezeu, care, printr-o minunată purtare de grijă, călăuzește cursul veacurilor și reînnoiește fața pământului, e prezent în această evoluție”[9]. Ceea ce afirmă conciliul despre ordinea socială este valabil despre toate locurile, inclusiv cosmosul. În fiecare efort dezinteresat și în fiecare progres în păstrarea creației este în acțiune Duhul Sfânt. El care este „începutul creării lucrurilor”[10], este și începutul evoluției sale în timp. De fapt, aceasta nu este altceva decât creația care continuă.

Ce aduce specific și „personal” Duhul Sfânt în creația și în evoluția cosmosului? El nu este la originea, ci, pentru a spune așa, la sfârșitul creației și răscumpărării, așa cum nu este la originea, ci la sfârșitul procesului trinitar. În creație – scrie sfântul Vasile – Tatăl este cauza principală, cel de la care sunt toate lucrurile; Fiul este cauza eficientă, cel prin care toate lucrurile sunt făcute; Duhul Sfânt este cauza perfecționatoare[11].

Din cuvintele inițiale ale Bibliei („La început Dumnezeu a creat cerul și pământul. Pământul era neorânduit și pustiu, și întuneric era deasupra abisului, și duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor”) se deduce că acțiunea creatoare a Duhului este la originea perfecțiunii creației; el, am spune, nu este atât cel care face să treacă lumea de la nimic la ființă, cât mai ales cel care-l face să treacă de la ființă neorânduită la ființă formată și perfectă, chiar dacă trebuie ținut cont mereu de faptul că orice acțiune pe care Dumnezeu o îndeplinește în afara sa este întotdeauna operă comună a întregii Treimi.

Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt este cel care, prin natura sa, tinde să facă să treacă creația de la haos la cosmos, să facă din ea ceva frumos, ordonat, curat: întocmai o „lume”, conform semnificației originare a acestui cuvânt. Sfântul Ambrozie afirmă: „Când Duhul a început să plutească deasupra ei, creația încă nu avea nicio frumusețe. În schimb, când creația a primit operațiunea Duhului, a obținut toată această splendoare de frumusețe care a făcut-o să strălucească drept «lume»”[12].

Un autor anonim din secolul al II-lea vede această minune repetându-se, cu o corespundere impresionantă, în noua creație care se realizează în Paștele lui Cristos. Ceea ce „Duhul lui Dumnezeu” a realizat în momentul creației, realizează acum „Duhul lui Cristos” în răscumpărare. Scrie autorul: „Întregul univers era pe punctul de a recădea în haos și de a se distruge datorită uluirii în fața pătimirii, când Isus și-a dat Duhul său divin exclamând: «Tată, în mâinile tale încredințez Duhul meu» (Lc 23,46). Și iată că în momentul în care toate lucrurile erau agitate de un freamăt și răscolite de frică, imediat, la revărsarea Duhului divin, universul, parcă reanimat, însuflețit și consolidat, a regăsit stabilitatea sa”[13].

  1. Cum acționează Cristos în creație

Rămâne o întrebare care este cea mai relevantă dintre toate atunci când e vorba de ecologie: Cristos are ceva de spus și despre problemele practice pe care provocarea ecologică le ridică omenirii și Bisericii? În ce sens putem spune că Cristos, activ prin Duhul său, este elementul cheie pentru un ecologism creștin sănătos și realist?

Eu cred că, da, Cristos desfășoară o funcție decisivă și cu privire la problemele concrete ale salvgardării creației, dar o desfășoară în manieră indirectă, acționând asupra omului și – prin om – asupra creației. O desfășoară cu evanghelia sa pe care Duhul Sfânt o „amintește” credincioșilor și o face vie și activă în istorie, până la sfârșitul lumii (In 16,13). Se întâmplă ca, la începutul creației, Dumnezeu creează lumea și îi încredințează omului păstrarea și salvgardarea ei. Rugăciunea euharistică a IV-a exprimă astfel acest lucru:

„L-ai zidit pe om după chipul tău

și i-ai încredințat lui grija lumii întregi,

pentru ca, slujindu-ți numai ție, Creatorul său,

să stăpânească peste toate celelalte făpturi”.

Noutatea adusă de Cristos în acest domeniu este că el a revelat adevăratul sens al cuvântului „stăpânire”, așa cum este înțeles el de Dumnezeu, adică slujire. Spune Evanghelia: „Știți că cei care conduc popoarele le domină și cei mari își fac simțită puterea asupra lor. Între voi să nu fie așa. Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie slujitorul vostru și cine vrea să fie primul între voi să fie servitorul vostru, așa cum Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru cei mulți” (Mt 20,25-28).

Toate motivațiile pe care teologii au încercat să le dea întrupării, „De ce Dumnezeu s-a făcut om?”, se frâng în fața clarității acestei declarații: „Am venit pentru a sluji și pentru a-mi da pentru cei mulți”. Este vorba de a aplica această nouă idee de stăpânire și la raportul cu creația, folosindu-se de ea, e adevărat, dar și slujind-o, adică respectând-o, apărând-o și ocrotind-o de orice manipulare.

Cristos acționează în creație așa cum acționează în domeniul social, adică prin preceptul său de iubire a aproapelui. În raport cu spațiul, în sens ca să spunem așa sincronic, „aproape” sunt cei care, acum și aici, trăiesc lângă noi; în raport cu timpul, în sens diacronic, „aproape” sunt cei care vor veni după noi, începând de la copiii și tinerii de astăzi, cărora le luăm posibilitatea de a trăi într-o planetă locuibilă, fără a trebui să umblăm cu o mască pe față pentru a respira sau „a întemeia colonii pe alte planete”. Despre toți acești „aproapele”, în spațiu și în timp, Isus a spus: „Mie mi-ați făcut… Mie nu mi-ați făcut” (Mt 25,40.45).

Ca toate lucrurile, și îngrijirea creației se joacă pe două niveluri: nivelul global și nivelul local. O vorbă modernă îndeamnă să gândim global, dar să acționăm local: Think globally, act locally. Asta înseamnă că transformarea trebuie să înceapă de la individ, adică de la fiecare dintre noi. Francisc din Assisi obișnuia să spună fraților săi: „N-am fost niciodată hoț de pomeni, când ceream sau foloseam dincolo de nevoie. Am luat mereu mai puțin decât îmi trebuia, pentru că alți săraci să nu fie privați de partea lor; pentru că a face altfel, ar însemna a fura”[14].

Astăzi această regulă ar putea să aibă o aplicație deosebit de utilă pentru viitorul pământului. Și noi ar trebui să ne propunem: să nu fim hoți de resurse, folosind mai mult decât trebuie și sustrăgându-le astfel de la cel care va veni după noi. Doar așa ca să începem, noi, care lucrăm de obicei cu hârtiile, am putea încerca să nu contribuim la risipa enormă și nesăbuită a acestei materii care se face, privând astfel mama pământ de un copac mai puțin.

Crăciunul este o chemare puternică la această sobrietate și moderație în folosirea lucrurilor. Ne dă exemplu însuși Creatorul care, făcându-se om, s-a mulțumit cu un grajd pentru a se naște. Să ne amintim de acele două versuri simple și profunde din cântecul „Tu te cobori din ceruri” de sfântul Alfons Maria de Liguori: „Tu care ești stăpânul, a toate Creator / N-ai adăpost, nici hrană, ești ca un cerșetor”.

Toți, credincioși sau necredincioși, suntem chemați să ne angajăm pentru idealul sobrietății și respectării creației, dar noi creștinii trebuie să facem asta pentru un motiv și cu o intenție în plus și diferită. Dacă Tatăl ceresc a făcut totul „prin Cristos și pentru Cristos”, și noi trebuie să încercăm să facem toate lucrurile astfel, „prin Cristos și pentru Cristos”, adică prin harul său și pentru gloria sa. Chiar și ceea ce facem în această zi.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

[1] A. Neckam, De naturis rerum, I, 2 (ed. Th. Wright 1863, pag. 12 șu).

[2] M. Blondel et A. Valensin, Correspondance, Aubier, Paris 1965.

[3] Duns Scotus, Opus Parisiense, III, 7, 4 (Opera omnia, XXIII, Paris 1894, pag. 303).

[4]Mon Univers (1924), în Inno dell’Universo, a cura di N.M. Wildiers, Queriniana, Brescia 1995, pag. 54.

[5] Teilhard de Chardin, La Messe sur le monde (1923), în Hymne de l’univers, Œuvres, éd. du Seuil, Paris 1961, pag. 17 șu.

[6] Teilhard de Chardin, Comment je crois (1923), ed. du Seuil, Paris 1969, pag. 90).

[7] Conform sfântului Augustin, sfârșitul va consta în despărțirea celor buni de cei răi, în distrugerea (conflagratio) lumii prezente și în reînnoirea sa: cf. De civitate Dei, XX, 30,5.

[8] C. Mooney, Teilhard de Chardin et le Mystère du Christ, Paris 1966, pag. 229 șu.

[9]Gaudium et spes, 26.

[10] Toma de Aquino, Summa contra gentiles, IV, 20, n. 3570 (Marietti, Torino 1961, vol. 3, pag. 286).

[11] Sf. Vasile, Despre Duhul Sfânt, XVI, 38 (PG 32, 136).

[12] Sf. Ambroziu, Despre Duhul Sfânt, II, 32.

[13] Anonim din secolul al II-lea [Pseudo Hipolit], Omilie despre Sfântul Paște, 106 (SCh 27, 1950). Traducerea italiana în I più antichi testi pasquali della Chiesa, a cura di R. Cantalamessa, Roma, Edizioni Liturgiche 2009, pag. 93-94.

[14] Celano, Oglinda perfecțiunii 12 (FF 1695).


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat