O călugăriță de 97 de ani, o laică și un preot câștigători ai "Premiului Nobel" al misionarilor
De Luciano Zanardini
Cristina, Giannantonia și Tarcisio. Trei istorii diferite, o unică denumire: vestirea Evangheliei. O laică, o călugăriță și un preot fidei donum sunt câștigătorii Premiului Inimă Prietenă, un fel de "Premiu Nobel al misionarilor" care este acordat sâmbăta viitoare, 14 octombrie 2017, la Brescia în cadrul Festivalului Misiunii (12-15 octombrie) ca recunoaștere a diversității de carisme în Biserică.
Prima care ajunge în misiune este Giannantonia Comencini, înainte de mănăstire Giovanna, care, învățătoare la școala elementară, în 1948, după depunerea voturilor la Pie Madri della Nigrizia (Misionarele Comboniene), este trimisă în Eritreea. În timpul călătoriei lungi simte febre puternice și este pusă în carantină. Preocupată că trebuie să renunțe, ascunde durerea (va pierde auzul la o ureche) și începe slujirea sa ca învățătoare. După ce a văzut cruzimile celui de-al doilea război mondial, se află într-o țară care în acești ultimi 70 de ani nu a avut desigur lungi perioade de pace. călugărița din Veneto învață, în pofida situațiilor externe, "gustul pentru viață și arta creativității". Seamănă speranța într-un teren în care războiul și frica sunt protagoniștii principali. Până în 1985 promovează pacea pornind de la școală. După ce a ajuns la pensie, nu părăsește populația care i-a fost încredințată și pentru războiul cu Etiopia prezintă un cont sărat. Decide să se dedice umanității marginalizate, celor mai săraci dintre săraci. Și astăzi, la 97 de ani, îi caută în colțurile străzilor și îi ajută să se ridice. Și cel care reîncepe să trăiască, după aceea îi ajută pe alții să depășească sentimentul de abandonare.
Și Cristina Togni, misionară laică de la PIME, a ales să se confrunte cu o națiune rănită de violență. Născută în 1964, pleacă în 1996 după ce a obținut diploma în asistența neputincioșilor mentali. În Cambogia găsește rănile sângerânde ale perioadei khmerilor roșii (1975-1979). Ca să nu vorbim despre prezența catolică redusă la 7 mii de unități, când, numai în 1970, se estimau 65 de mii. Obiectivul Cristinei este să promoveze o dezvoltare caritabilă în dialog cu toată lumea budistă. Se inserează imediat în ONG-ul "New Humanity" instituită de PIME, ocupându-se de dezvoltarea rurală la Kandaok unde populația este dedicată îndeosebi cultivării orezului. Observând zonele rurale, își dă seama de exigențele formative ale copiilor și ale familiilor care cresc copiii cu o neputință fizică și mentală dar care trebuie să se confrunte cu o mentalitate răspândită: neputința este văzută ca o pedeapsă. Cristina susține, deci, cauza celor din urmă. Astfel se naște în 2011 "Disabled Day Care Centre", un mic centru de ospitalitate diurnă pentru copii, tineri și adulți neputincioși mentali. Pentru prima dată este implicată și comunitatea locală în deschiderea de centre publice pentru reabilitarea și asistența la domiciliu. Colaborează cu activitățile pastorale ale comunității din Kompong Chhnang, susține munca învățătorilor în centrul de zi pentru persoane cu neputință mentală și urmărește experiența casa-familie pentru autonomia a 13 neputincioși. În 2016 demarează o școală pentru copii autiști.
Africa este și în inima părintelui Tarcisio Moreschi. Mai întâi în Burundi din 1976 până în 1980 (este expulzat în urma legilor rasiale), apoi în Zair timp de 10 ani unde se pune la dispoziția unui centru de reabilitare pentru copii neputincioși. Întors în Italia, în 1993 ajunge la noua sa țintă: Tanzania. În afară de pastorație, se îngrijește de mulții bolnavi de SIDA, organizând un serviciu lunar de pachete cu alimente pentru mamele bolnave și singure, și de orfanii care trăiesc pe stradă. Astăzi parohia Mtwango gestionează 30 de grădinițe. În 2006 se transferă în satul Ilembula unde în decembrie 2016 inaugurează prima biserică. În mijloc, construcția unui spital dotat cu radiologie, cu săli de operație și autonom din punct de vedere energetic. Tot în acești ani realizează multe opere, între acestea un orfelinat, o școală profesională de agronomie, laboratoare de tâmplărie și mecanică și un centru socio-reabilitator pentru neputincioșii din savană.
Așadar, la Cristina, Giannantonia și Tarcisio merge Premiul Inimă Prietenă care din 1990 valorizează marea operă a Bisericii în favoarea săracilor din Lumea a Treia, premiindu-i pe misionarii care mărturisesc în cotidianitate iubirea lui Cristos față de cei nevoiași cu care adesea împărtășesc sărăcia și munca. Asociația Inimă Prietenă Fraternitate Onlus numai în 2016 a virat în cele cinci continente 3,5 milioane de euro. Anul acesta premierea are ca personaj de excepție pe Ernst Simoni, preotul albanez creat cardinal de papa Francisc, victimă a persecuțiilor comuniste. Ceremonia este inserată în manifestarea promovată de Conferința Institutelor Misionare Italiene, de Fundația Missio și de Centrul Misionar Diecezan din Brescia: patru zile de întâlniri, expoziții, mărturii și evenimente pentru a spune că astăzi misiunea este încă posibilă.
(După Vatican Insider, 12 octombrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.