Iași: "Mamă, tată, nu mă abandonați!" Întâlnire despre copiii abandonați
Miercuri, 4 octombrie 2017, în Sala "Prof. Doru Constantin Țigău" (Sala verde) a Instituției Prefectului din Iași, a avut loc o întâlnire în cadrul căreia specialiști din diverse domenii conexe au pus în discuție tema copiilor abandonați în orfelinate sau acasă. La acest eveniment a fost invitat și Oficiul pentru Pastorația Familiei, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Dincolo de statistici, participanții au subliniat rolul pe care îl are fiecare instituție a statului în a preveni sau măcar în a diminua numărul copiilor abandonați.
Din acest punct de vedere, s-a convenit că familia, Biserica, școala au un rol determinant în prevenirea abandonului copiilor.
Problema este complexă, a afirmat doamna Magdalena Vicovan, șef serviciu Centrul Maternal "Maternus", și nu se poate epuiza într-o întâlnire. E adevărat că în ceea ce îi privește pe copiii abandonați nu mai avem acea imagine de după Revoluția din '89, pe care toți am văzut-o și care ne-a marcat, dar au apărut provocări noi: părinți plecați în străinătate care și-au lăsat copiii la rude sau tutori și care nu se mai interesează de ei; părinți care, deși îi au pe copii alături în mediul familial, trăiesc ca și cum nu i-ar avea; copii care abandonează școala, care fug de acasă și se droghează sau se pierd în lumea străzii.
O statistică pe cât de curioasă pe atât de alarmantă a fost prezentată de către Ciprian Iftimoiei, director executiv adjunct la Direcția Județeană de Statistică Iași, fost prefect de Vaslui. Domnia s-a și-a arătat îngrijorarea cu privire la numărul locuitorilor țării. Dacă în anul 1990 populația României avea în jur de 23 milioane de locuitori, astăzi, mai sunt în jur de 12 milioane, cauza principală fiind în special emigrarea. În fiecare zi, spunea Iftimoaiei, 500 persoane părăsesc țara în vederea unui trai mai bun. Din 2016 numărul deceselor l-a întrecut pe cel al nașterilor, ceea ce înseamnă că România are o problemă demografică majoră.
Printre cauzele care pricinuiesc abandonul copiilor de către părinți, dar și abandonul în sine al copilului de către copil, adică descurajarea în fața vieții, abandonarea școlii, s-au subliniat a fi: lipsa de educație, lipsa de perspectivă financiară și socială, mirajul banului câștigat instant și fără efort, instabilitatea și incapacitatea clasei politice de a gestiona situația, precum și lipsa de speranță și credință.
În final s-a convenit că orice copil este un dar al lui Dumnezeu, că merită orice efort pentru a-i sta alături și a-l călăuzi spre ceea ce este bine pentru el, dar în egală măsură trebuie susținuți și părinții, să înțeleagă că, în ceea ce îl privește pe copilul născut, acesta nu este un produs și ca atare nu se poate profita de el sau abandona.
Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
lecturi: 12.