Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către episcopii din Japonia
cu ocazia vizitei pastorale a cardinalului Fernando Filoni, prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor

Iubiți confrați în episcopat,

Vizita pastorală a prefectului Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor îmi oferă oportunitatea de a vă transmite salutul meu cordial, amintindu-mi de întâlnirea noastră care a avut loc cu ocazia vizitei voastre ad limina în martie 2015.

Doresc să vă destăinuiesc că, ori de câte ori mă gândesc la Biserica din Japonia, gândul meu merge la mărturia atâtor martiri care și-au oferit viața pentru credință. Din totdeauna ei au un loc special în inima mea: mă gândesc la sfântul Paul Miki și la însoțitorii săi, care în 1597 au fost jertfiți, fideli față de Cristos și față de Biserică; mă gândesc la nenumărații mărturisitori ai credinței, la fericitul Justus Takayama Ukon, care în aceeași perioadă a preferat sărăcia și calea exilului decât să se lepede de numele lui Isus. Și ce să spun despre așa-numiții "creștini ascunși", care din 1600 până la jumătatea lui 1800 au trăit în clandestinitate numai să nu se lepede, ci să păstreze propria credință și de la a căror descoperire am sărbătorit recent 150 de ani? Ceata lungă de martiri și de mărturisitori ai credinței, prin naționalitate, limbă, clasă socială și vârstă, a avut o iubire profundă față de Fiul lui Dumnezeu, renunțând ori la propriul status civil ori la alte aspecte ale propriei condiții sociale, totul "pentru a-l câștiga pe Cristos" (Fil 3,8).

Amintind atâta patrimoniu spiritual, îmi este drag să mă adresez vouă, frați care l-ați moștenit și pe care cu grijă delicată continuați misiunea evanghelizării, în special îngrijindu-vă de cei mai slabi și favorizând integrarea în comunitățile de credincioși de diferite proveniențe. Doresc să vă mulțumesc pentru asta, precum și pentru angajarea în promovarea culturală, în dialogul interreligios și în îngrijirea creației. În mod deosebit, doresc să reflectez cu voi asupra angajării misionare a Bisericii din Japonia. "Dacă Biserica s-a născut catolică (adică universală) înseamnă că s-a născut «în ieșire», care s-a născut misionară" (Audiența generală din 17.9.2014). De fapt, "iubirea lui Cristos ne constrânge" (2Cor 5,14) să ne oferim viața pentru Evanghelie. Un astfel de dinamism moare dacă pierdem entuziasmul misionar. Pentru aceasta "viața se întărește dăruind-o și slăbește în izolare și în tihnă. De fapt, cei care exploatează mai mult posibilitățile vieții sunt cei care părăsesc țărmul sigur și sunt pasionați de misiunea de a comunica altora viața" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 10).

Mă opresc asupra predicii de pe munte, în care Isus spune: "Voi sunteți sarea pământului; [...] Voi sunteți lumina lumii" (Mt 5,13-14). Sarea și lumina sunt în vederea unei slujiri. Biserica fiind sare are misiunea de a feri de corupere și de a da gust; fiind lumină împiedică întunericului să prevaleze, asigurând o vedere clară cu privire la realitate și la scopul existenței. Aceste cuvinte au și o referință puternică la fidelitate și la autenticitate: adică este necesar ca sarea să dea cu adevărat gust și lumina să învingă întunericul. Împărăția cerurilor - cum vorbește Isus despre ea - se prezintă la început cu sărăcia unei mici bucăți de drojdie sau a unei mici semințe; această simbologie reproduce bine situația actuală a Bisericii în contextul lumii japoneze. Isus i-a încredințat ei o mare misiune spirituală și morală. Știu bine că există multe dificultăți din cauza lipsei de cler, de călugări, de călugărițe și a unei participări limitate a credincioșilor laici. Însă lipsa de lucrători nu poate să reducă angajarea evanghelizării, dimpotrivă este ocazie care stimulează să fie căutați neîncetat, așa cum face stăpânul viei care iese la toate orele pentru a căuta noi lucrători pentru via sa (cf. Mt 20,1-7).

Iubiți frați, provocările pe care realitatea actuală ni le pune în față nu pot să ne facă resemnați și nici să trimită din nou la un dialog irenic și paralizant, chiar dacă unele situații problematice ridică multe preocupări; mă refer, de exemplu, la nivelul înalt de divorțuri, la sinucideri și în rândul tinerilor, la persoane care aleg să trăiască total dezlipite de viața socială (hikikomori), la formalismul religios și spiritual, la relativismul moral, la indiferența religioasă, la obsesia pentru muncă și câștig. Este la fel de adevărat că o societate care aleargă în dezvoltarea economică creează și între voi pe săraci, pe marginalizați, pe excluși; mă gândesc nu numai la aceia care sunt astfel din punct de vedere material, ci și la aceia care sunt astfel din punct de vedere spiritual și moral. În acest context așa de special, se pune cu urgență necesitatea ca Biserica din Japonia să reînnoiască în mod constant alegerea pentru misiunea lui Isus și să fie sare și lumină. Forța evanghelizatoare genuină a Bisericii voastre, care-i provine și din faptul că a fost Biserică de martiri și mărturisitori ai credinței, este un mare bun de păstrat și dezvoltat.

În această privință, aș vrea să subliniez necesitatea unei formări sacerdotale și călugărești solide și integrale, o misiune deosebit de urgentă astăzi, mai ales din cauza propagării "culturii provizoriului" (Întâlnirea cu seminariștii, novicii și novicele, 6.7.2013). O asemenea mentalitate îi face mai ales pe tineri să creadă că nu este posibil de iubit cu adevărat, că nu există nimic stabil și că totul, inclusiv iubirea, este relativă la circumstanțele și la exigențele sentimentului. Un pas mai important în formarea sacerdotală și călugărească este, de aceea, să fie ajutați cei care întreprind acest parcurs de a înțelege și a experimenta în profunzime caracteristicile iubirii învățate de Isus, care este gratuită, comportă jertfirea de sine, este iertare milostivă. Această experiență îi face capabili să meargă împotriva curentului și să se încreadă în Domnul, care nu dezamăgește. Este mărturia de care societatea japoneză este atât de însetată.

Încă un cuvânt doresc să spun despre mișcările ecleziale aprobate de Scaunul Apostolic. Cu impulsul lor evanghelizator și de mărturie, ele pot să fie de ajutor în slujirea pastorală și în missio ad gentes. De fapt, în ultimele decenii Duhul Sfânt a ridicat și ridică în Biserică bărbați și femei care vor, cu participarea lor, să dea viață lumii în care acționează și adesea implicând preoți și călugări, și ei membri ai acelui popor pe care Dumnezeu îl cheamă să trăiască pe deplin propria misionaritate. Aceste realități contribuie la opera de evanghelizare; ca episcopi suntem chemați să cunoaștem și să însoțim carismele pe care le poartă și să le facem părtașe de opera noastră în contextul integrării pastorale.

Iubiți frați în episcopat, încredințez pe fiecare dintre voi mijlocirii Sfintei Fecioare Maria și vă asigur apropierea și rugăciunea mea. Domnul să trimită lucrători în Biserica sa din Japonia și să vă susțină cu mângâierea sa. Mulțumesc pentru slujirea voastră eclezială. Extind asupra voastră, asupra Bisericii din Japonia și asupra nobilului său popor binecuvântarea mea apostolică, în timp ce vă cer să nu uitați de mine în rugăciunile voastre.

Din Vatican, 14 septembrie 2017
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat