Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (17 septembrie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Textul evanghelic din această duminică (cf. Mt 18,21-35) ne oferă o învățătură despre iertare, care nu neagă ofensa îndurată ci recunoaște că ființa umană, creată după imaginea lui Dumnezeu, este mereu mai mare decât răul pe care-l comite. Sfântul Petru îl întreabă pe Isus: "De câte ori să-l iert pe fratele meu care greșește împotriva mea? De șapte ori?" (v. 21). Lui Petru i se pare deja maximul să ierte de șapte ori una și aceeași persoană; și probabil că și nouă ni se pare deja mult să facem asta de două ori. Însă Isus răspunde: "Nu-ți spun până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori șapte" (v. 22), adică întotdeauna: tu trebuie să ierți mereu. Și confirmă asta relatând parabola regelui milostiv și a slujitorului nemilos, în care arată incoerența celui care mai înainte a fost iertat și după aceea refuză să ierte.

Regele din parabolă este un om generos care, cuprins de compasiune, iartă o datorie enormă - "zece mii de talanți": enorm - unui slujitor care-l imploră. Însă același servitor, imediat ce întâlnește un alt servitor ca și el care-i datora o sută de dinari - adică mult mai puțin - se comportă în mod nemilos, aruncându-l în închisoare. Atitudinea incoerentă a acestui servitor este și a noastră atunci când refuzăm iertarea fraților noștri. În timp ce regele din parabolă este imaginea lui Dumnezeu care ne iubește cu o iubire așa de bogată în milostivire încât ne primește și ne iubește și ne iartă încontinuu.

Încă de la Botezul nostru Dumnezeu ne-a iertat, ștergându-ne o datorie insolvabilă: păcatul strămoșesc. Însă, aceea este prima dat. După aceea, cu o milostivire fără limite, El ne iartă toate păcatele imediat ce arătăm chiar și numai un mic semn de căință. Așa este Dumnezeu: milostiv. Când suntem tentați să închidem inima noastră în fața celui care ne-a ofensat și ne cere iertare, să ne amintim de cuvintele Tatălui ceresc adresate servitorului nemilos: "Eu ți-am iertat toată datoria aceea pentru că m-ai rugat. Nu trebuia să te înduri și tu de cel care este servitor ca și tine așa cum eu m-am îndurat de tine?" (v. 32-33). Oricine a experimentat bucuria, pacea și libertatea interioară care vine din faptul de a fi iertat poate să se deschidă la posibilitatea de a ierta la rândul său.

În rugăciunea Tatăl nostru Isus a voit să insereze aceeași învățătură din această parabolă. A pus în relație directă iertarea pe care o cerem de la Dumnezeu cu iertarea pe care trebuie s-o acordăm fraților noștri: "Ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri" (Mt 6,12). Iertarea lui Dumnezeu este semnul iubirii sale îmbelșugate față de fiecare dintre noi; este iubirea care ne lasă liberi să ne îndepărtăm, ca fiul risipitor, dar care așteaptă în fiecare zi întoarcerea noastră; este iubirea întreprinzătoare a păstorului față de oaia pierdută; este duioșia care primește pe fiecare păcătos care bate la ușa sa. Tatăl ceresc - Tatăl nostru - este plin, este plin de iubire și vrea să ne-o ofere, dar nu poate face asta dacă închidem inima noastră la iubirea față de alții.

Fecioara Maria să ne ajute să fim tot mai conștienți de gratuitatea și de măreția iertării primite de la Dumnezeu, pentru a deveni milostivi ca El, Tată bun, încet la mânie și mare în iubire.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut cu afect pe voi toți, romani și pelerini care proveniți din diferite țări: familii, grupuri parohiale, asociații.

Salut credincioșii din La Plata (Argentina), pe oficialii de la Școala Militară din Columbia și catehetele din Rho.

Salut participanții la cursa de alergare Via Pacis, care a atins locuri de cult ale diferitelor confesiuni religioase prezente la Roma. Doresc ca această inițiativă culturală și sportivă să poată favoriza dialogul, conviețuirea și pacea.

Salut numeroșii tineri veniți de la Loreto, însoțiți de frații capucini, care au început astăzi o zi de reflecție și meditație: voi ne aduceți "parfumul" sanctuarului Sfintei Case, mulțumesc! Salut și voluntarii Pro Loco și mergătorii care încep astăzi ștafeta pentru Assisi. Drum bun!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat