Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Identitatea romano-catolicilor din Moldova dezbătută la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului

În perioada 13-18 august 2017 s-au desfășurat lucrările celei de a XV-a ediții a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, manifestare organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale - Centrul Cultural Toplița, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

La lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au fost invitați miniștrii, secretari de stat, parlamentari, oameni politici, lideri ai organizațiilor românești din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Albania și Macedonia, cursanți și conferențiari din diverse centre universitare.

Printre cursanții Universității de Vară de la Izvoru Mureșului s-au aflat studenți, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naționale, conviețuirea interetnică și afirmarea identității culturale, lingvistice și confesionale în medii multietnice.

Din cadrul comunității romano-catolicilor din Moldova au participat ca invitați: ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș"), prof. dr. Anton Coșa, de la Muzeul de Istorie din Bacău (membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, consilier istoric al Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș") și părintele profesor doctor Fabian Doboș de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași (director al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași).

Miercuri, 16 august 2017, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, organizatorii au inclus în program și tema: Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova - istorie și actualitate.

Dezbaterile au fost moderate de către domnul Vlad Cubreacov - președintele Asociației "Răsăritul Românesc" din Chișinău. Domnia sa a prezentat timbrele emise recent de Poșta Moldovei cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș. Aceste timbre, precum și plicul "In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș (1897-1979)" au fost tipărite prin grija domnului Vlad Cubreacov, în colaborare cu Asociația Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș", cu sprijinul financiar al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Părintele profesor doctor Fabian Doboș și-a structurat discursul în jurul importanței învățământului catolic pentru catolicii din Dieceza de Iași în ultimele două secole. De asemenea, Sfinția sa a prezentat și cel mai recent număr al revistei Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, "Buletin istoric" nr. 17 (2016), care conține rezultatele unor demersuri științifice întreprinse de către autorii materialelor publicate.

În conferința sa, prof. dr. Anton Coșa a jalonat, cu argumente științifice, principalele repere istorice ale comunității catolicilor din Moldova ca parte a națiunii române, insistând asupra ancorelor identitare românești (Biserică-Școală-Cultură) ale acestei minorități confesionale și greșita încadrare a ei într-o imaginară "minoritate etnică a ceangăilor", asupra legăturii strânse dintre problematica romano-catolicilor din Moldova și problematica românilor din sud-estul Transilvaniei, menționând totodată importanța cercetărilor științifice interdisciplinare (istorice, etnografice, arheologice, sociologice, lingvistice, antropologice) derulate de către membrii și colaboratorii Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și implicarea directă a Excelenței Sale Petru Gherghel (episcop de Iași) în sprijinirea lor.

Domnul ing. Gheorghe Bejan a prezentat o carte apărută anul acesta (2017) la Editura "Sapientia" din Iași, cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș (1897-1979). Este vorba de volumul semnat de prof.dr. Anton Coșa (coordonator), O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș. Volumul a apărut sub egida Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" Bacău și Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași, prin grija și bunăvoința părintelui profesor doctor Ștefan Lupu (directorul editurii ieșene "Sapientia").

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-18 august: Identitatea romano-catolicilor din Moldova dezbătută la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat