Terorism. După atentat, Turku plânge dar nu cedează urii. Și religiile se roagă împreună
De Sarah Numico
A trecut o săptămână de când la Turku, în Kauppatori, piața târgului, Abderrahman Mechkah, marocan în vârstă de optsprezece ani care locuia într-un centru de primire pentru cei care cer azil, a semănat panica și, înarmat cu un cuțit, a ucis două femei finlandeze și a rănit opt persoane. Pentru prima dată a coborât asupra țării nordice umbra terorismului. După ce a fost rănit și arestat autorul atentatului, poliția în aceste zile face investigații asupra unui grup de radicalizați semnalați deja serviciilor secrete și a arestat alte persoane bănuite că au avut un rol în atentat.
Nu oricărei forme de violență. "După vinerea trecută, orașul Turku a rămas pașnic, dar toți sunt sub șoc. Atmosfera este de reculegere. Finlanda este o țară care a fost și este, în pofida acestor evenimente recente, o țară pașnică. În aceste zile locuitorii orașului merg să viziteze Kauppatori, unde a avut loc această tragedie, și depun flori și lumânări aprinse în amintirea victimelor. În acel loc de vineri sunt și persoane specializate care ascultă pe cel care are nevoie să vorbească. Viața s-a reluat dar durerea este acolo". Mărturisește asta părintele Jean Claude Kabeza, parohul comunității catolice din Turku, care a fost "foarte atinsă direct, pentru că printre răniți este și o persoană din comunitatea noastră care încă este în spital și pe care noi o purtăm în rugăciunile noastre cu toată familia sa și desigur cu toate celelalte". Și catolicii, ca toți locuitorii din Turku, "se întreabă de ce există atâta ură și violență, de ce sunt lovite persoane nevinovate". În seara zilei atentatului, la 18 august, "am participat la rugăciunea organizată de Biserica luterană și prezidată de arhiepiscopul Kari Mäkinen, în prezența autorităților civile și politice", mai povestește părintele Kabeza, pentru a ne ruga pentru victimele și familiile lovite. Însă mesajul a fost "refuzarea categorică a urii și a violenței". Același mesaj a fost reafirmat duminica trecută, într-o altă comemorare solemnă la locul atentatului, cu toți reprezentanții comunităților religioase și civile din Turku. O trăsătură care caracterizează comunitatea catolică finlandeză este faptul că e compusă din imigrați peste 50%, după cum este imigrat însuși părintele Jean Claude.
Dar între timp crește furia... Cum era previzibil, atentatul din Turku a activat o "discuție aprinsă în societate și sentimente de furie" față de imigrați. "Nu vreau să citesc tot ceea ce se scrie pe pagina mea de facebook, pentru că este urât și oribil", destăinuiește episcopul luteran Kaarlo Kalliala, episcop coadiutor de Turku și președinte al Forumului Național pentru Cooperare Interreligioasă (USKOT), rețea născută în 2011 care unește astăzi creștini, musulmani și evrei. Invective și cuvinte de ură au devenit virale, într-o "creștere irațională a populismului". Se discută dacă "legislația cu privire la cei care cer azil și la imigrație este corectă, dacă este necesară o eficiență mai mare, dacă aceste legi creează situații de disperare" ca aceea a tânărului autor al atentatului.
"Religia nu intră în asta". Multiculturalitatea actuală din Finlanda, unde conform ultimelor date statistice imigrații sunt o treime din cei 5,5 milioane de locuitori, este o realitate recentă: "în urmă cu 30 de ani eram o țară monoculturală", explică episcopul, care consideră că legislația nu are nevoie să fie schimbată. Apoi faptul că între cei care au încercat să oprească atentatorul și au fost răniți au existat și persoane străine este o realitate care a fost adesea subliniată în aceste zile și demonstrează că finlandezii și ne-finlandezii sunt uniți și fac parte din același popor. Finlanda este o "țară puternică și stabilă, unde se trăiește în pace"; între oameni "încrederea este puternică", în pofida a toate, spune episcopul. Cel care a acționat la Turku, precum și la Barcellona sau Manchester, "nu poate reprezenta islamul, nici vreo altă religie: sunt persoane care încearcă să justifice cu religia" actele lor, dar "în realitate nefericirea personală" îi mișcă. A fost promptă și din inimă reacția din partea Bisericilor și religiilor la aceste fapte: în ziua următoare atentatului, comunitățile musulmane din Finlanda l-au condamnat în mod public.
"A împărtăși viața". Reprezentanții diferitelor comunități de credință s-au prezentat uniți în celebrările din Turku, precum și la aceea care s-a desfășurat la Helsinki lunea trecută, la inițiativa Forumului USKOT, la "Kampin kappeli", "capela tăcerii", loc ecumenic de rugăciune și de tăcere în centrul capitalei finlandeze. În viitor va fi nevoie să se creeze "legături mai bune cu celelalte religii prezente în Finlanda, ca de exemplu cu budiștii", afirmă episcopul Kalliala, care, în privința experienței Forumului, spune: "Vorbim aceeași limbă și ne înțelegem. Avem relații bune și cu guvernul". Însă va fi necesar "să găsim căi de întâlnire și înțelegere în comunități, nu numai între conducători. Trebuie să învățăm să ne cunoaștem mai bine pentru a putea astfel să ne îngrijim unii de alții. Pentru a face asta nu trebuie să ne considerăm ca reprezentanți ai altor religii, ci ca ființe umane: acest lucru nu este posibil dacă nu se împărtășește viața".
(După agenția SIR, 26 august 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.