Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul bolnavilor la sanctuarul marian de la Cacica - 12 mai 2017

Începând cu anul 2009, în Dieceza de Iași, la sanctuarul marian de la Cacica se desfășoară pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. În acest an, pelerinajul s-a desfășurat vineri, 12 mai 2017, și a fost organizat de Oficiul pentru Pastorația Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iași, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Centrului Diecezan Caritas Iași, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul Marian de la Cacica și parohiile Diecezei de Iași.

La inițiativa sfântului Ioan Paul al II-lea, în anul 1992 a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului la 11 februarie, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se dorește sensibilizarea credincioșilor față de cei care suferă. Din motive pastorale, Preasfințitul Petru Gherghel a decis ca în Dieceza de Iași Ziua Bolnavului să se celebreze la 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima. În acest an, în mod deosebit pelerinii de la Cacica au fost uniți în rugăciune cu credincioșii prezenți la Fatima, unde se sărbătorește centenarul apariției Sfintei Fecioare Maria.

Despre aceasta ne vorbește papa Francisc în scrisoarea pentru a 25-a Zi Mondială a Bolnavului: "... această zi constituie o ocazie de atenție specială față de condiția bolnavilor și, mai în general, a celor suferinzi; și în același timp invită persoane care să se străduiască în favoarea lor, începând de la rude, de la lucrătorii sanitari și de la voluntari, pentru a aduce mulțumire pentru vocația primită de la Domnul de a-i însoți pe frații bolnavi".

Pelerinajul bolnavilor a fost precedat de novena de rugăciune către sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, care s-a încheiat prin recitarea comună a rugăciunii dedicate Preacuratei Fecioare în sanctuarul din Cacica. De altfel în fiecare parohie credincioșii au avut posibilitatea să participe la acest moment de rugăciune pregătitor pentru întâlnirea de la Cacica.

Prin urmare, vineri, 12 mai, dis de dimineață, în grădina Mariei au sosit pelerini, mulți dintre ei bolnavi, însoțiți de preoți, persoane consacrate și personal medical. Parohul sanctuarului, preotul Anton Mărăndescu, i-a întâmpinat cu salutul său de bun venit, dorindu-le să simtă prezența sfintei Fecioare Maria în orice moment al zilei.

Apoi, cei prezenți au participat la rugăciunea închinată Sfintei Fecioare Maria, sfântul Rozariu, condus de surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus. S-a meditat rozariul bolnavului inspirat din scrierile sfântului Ioan Paul al II-lea. Acesta spunea: "Dragi bolnavi, priviți la Maria cu încredere deplină și abandonare filială; ea vă privește într-un mod deosebit, vă surâde cu gingășia ei maternă și vă ocrotește cu o grijă deosebită. Să vă asiste și să vă ocrotească mereu această Mamă preaiubită! Noi o rugăm pentru voi, pentru ca să vă fie alături, să vă întărească, să vă dăruiască pace și să ducă la îndeplinire în voi, pentru binele Bisericii, pentru răspândirea Evangheliei, pentru pace în lume, acel plan de har și de iubire, care vă unește în mod mai strâns și vă conformează în Isus Cristos".

La începutul sfintei Liturghii, pr. Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, a transmis celor prezenți salutul dumnealui. Acesta i-a îndemnat pe bolnavi, pe pelerini, personalul sanitar și pe toți cei prezenți să fie încrezători în sprijinul Sfintei Fecioare care le primește rugăciunile și suferințele de fiecare zi.

În centru zilei a stat sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, parohul comunității din Cacica, pr. Eugen Robu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, și numeroși preoți din parohiile Diecezei de Iași.

La cuvântul de învățătură Preasfințitul Aurel Percă a salutat toți pelerinii și în special persoanele suferinde care participă la pelerinaj, amintindu-ne de mesajul papei Francisc în scrisoarea pentru a 25-a Zi Mondială a Bolnavului, care menționează: "Punându-mă încă de acum în mod spiritual la Grota de la Massabielle, în fața statuii Fecioarei Neprihănite, în care Cel Atotputernic a făcut lucruri mari pentru răscumpărarea omenirii, doresc să exprim apropierea mea de voi toți, frați și surori care trăiți experiența suferinței, de familiile voastre; precum și aprecierea mea pentru toți cei care, în diferitele roluri și în toate structurile sanitare răspândite în lume, lucrează cu competență, responsabilitate și dăruire pentru alinarea voastră, îngrijirea voastră și bunăstarea voastră zilnică. Doresc să vă încurajez pe toți, bolnavi, suferinzi, medici, infirmieri, rude, voluntari, să contemplați în Maria, Tămăduitoarea bolnavilor, pe garanta duioșiei lui Dumnezeu față de fiecare ființă umană și modelul abandonării în voința sa și să găsiți mereu în credință, hrănită de cuvânt și de sacramente, forța de a-l iubi pe Dumnezeu și pe frați chiar și în experiența bolii".

În cursul după-amiezii, pelerinii au participat la adorația euharistică celebrată de pr. Eugen, care s-a încheiat cu binecuvântarea cu sfântul sacrament. Aceasta a fost condusă de Surorile Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe.

Cântările au fost susținute de un grup de tineri care fac parte din corul "Juvenes Ecclesiae", având ca dirijor pe Maria Miler și la orgă pe Daniel Duma.

Mulțumim tuturor participanților la pelerinaj că au ales să fie părtași la acest eveniment important la nivel diecezan pentru cei bolnavi, dar și persoanelor dedicate care îi însoțesc în momentele vieții lor și ne dorim ca împreună cu Maria, mama noastră, să ne unim în rugăciune pentru alinarea celor mai mici și în suferință.

Împreună cu papa Francisc, îi salutăm pe cei bolnavi și le transmitem încurajările noastre. Nu am putea să încheiem aceste rânduri mai frumos decât redând câteva cuvinte din mesajul Sfântului Părinte adresat la finalul sfintei Liturghii de la Fatima, în cadrul căreia au fost canonizați fericiții Francisc și Iacinta Marto: "Dragi bolnavi, trăiți viața voastră ca un dar și spuneți-i Sfintei Fecioare Maria, ca păstorașii, că vreți să vă oferiți lui Dumnezeu cu toată inima. Nu vă considerați numai destinatari ai solidarității caritative, ci simțiți-vă părtași cu titlu deplin de viața și de misiunea Bisericii. ... Nu vă rușinați să fiți o comoară prețioasă a Bisericii".

Antonina Dogariu
coordonator diecezan
Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 mai: Pelerinajul bolnavilor la sanctuarul marian de la Cacica


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat