Reflecție la sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta - 31 mai 2017
Dumnezeul este în mijlocul tău ca un viteaz care salvează și se bucură pentru tine (cf. Sof 3,17)
Omul căzut în păcat poate fi asemănat cu un nefericit jefuit de tâlhari, lovit cu cruzime și lăsat aproape mort (cf. Lc 10,30); sau cu un alt nefericit care a căzut într-o groapă adâncă (cf. Ps 35,7) sau într-o mlaștină cu nisip mișcător care cu cât încearcă să se salveze singur, mai mult se afundă. Singura lui șansă este ca cineva puternic din afara mlaștinii să vină ca să-l salveze.
După ce omul a experimentat durerea căderii, tristețea jefuirii, groaza morții și neputința semenilor de a-l ajuta și salva, s-a oprit lângă el Dumnezeu pe care omul l-a părăsit mergând spre ruină și moarte. Și știind Dumnezeu că suferă de multă vreme, l-a întrebat cu bunătate: Vrei să fii salvat? Vrei să te vindeci? Vrei să fii mântuit? Eu sunt cel de care tu ai nevoie (cf. In 5,6-9)! Mulți oameni crezând că se pot salva singuri, au refuzat ajutorul. Însă mulți l-au acceptat (cf. Ps 40,2; 107,18-20). Între cei care au acceptat mântuirea lui Dumnezeu și care astăzi cântă de bucurie în veșnicie: "Sufletul meu preamărește-l pe Domnul" (Lc 1,46), este Sfânta Fecioară Maria. Așa cum ne spune ea însăși în cântarea ei de laudă, văzându-se mică, neputincioasă, smerită, săracă și flămândă, a acceptat ca "brațul celui puternic al Celui care este sfânt", să o salveze. Și nu a rămas dezamăgită, căci "lucruri mari i-a făcut ei cel atotputernic, că toate generațiile de oameni o vor numi fericită" (cf. Lc 1,46-54).
Omul înșelat de diavol și ajuns în valea de lacrimi a pământului, a fost amăgit din nou că trebuie să se preocupe mai întâi de jertfe făcute de el pentru Dumnezeu și nu de primirea neprihănirii și mântuirii de la Dumnezeu, fără de care nici o jertfă nu-i este plăcută. Numai Isus putea împlini curăța dinăuntru și mântuirea și tocmai pe el unii l-au refuzat (cf. Mt 23,26; Lc 11,41).
Când îl vom primi pe Dumnezeu cel întreit și unic, ca Dumnezeu al nostru, ca salvator al nostru, ca mântuitor al nostru, ne va veni mult mai ușor să-i înțelegem bucuria celor mântuiți, dar mai ales bucuria lui Dumnezeu, despre care ne vorbește astăzi profetul Sofonia: "Bucură-te, fiică a Sionului! Strigă de veselie, Israel! Veselește-te și jubilează din toată inima, fiică a Ierusalimului! Domnul a îndepărtat judecățile tale, l-a îndepărtat pe dușmanul tău. Regele lui Israel, Domnul, este în mijlocul tău și nu te vei mai teme de rău. În ziua aceea, se va zice în Ierusalim: "Nu te teme!", și în Sion: "Să nu-ți slăbească mâinile!" Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău ca un viteaz care salvează. El se va bucura cu veselie pentru tine și va tăcea în iubirea lui. Se va veseli pentru tine cu cântare de bucurie. Pe cei din tine care sunt mâhniți că sunt departe de sărbători îi voi aduna și va fi ridicată ocara de deasupra lor" (Sof 3,14-18).
Deci, bucuria nu este numai pentru cei care primesc mântuirea lui Dumnezeu! Dar bucurie mare este și pentru Dumnezeu însuși, ale cărui afecțiuni de dragoste față de om au fost satisfăcute! Aici să ne gândim numai la bucuria lui Cristos pentru oamenii care i-au acceptat mântuirea sa de la cruce. El, care a plâns pe pământ, cunoaște acum o bucurie deplină și neștirbită că s-a înălțat cu ei în cer. El care a îndurat cumplita durere a Calvarului, se bucură acum veșnic împreună cu cei mântuiți de odihna desăvârșită a paradisului.
Prin sărbătoarea de astăzi, Biserica, Maria și Elisabeta, care au primit și cunoscut mântuirea lui Dumnezeu, dar și bucuria lui pentru mântuirea oferită în dar, ne spun nouă tuturor de peste 2000 de ani: "Veniți și ascultați și vă voi spune tot ce a făcut Domnul pentru sufletul nostru (cf. Ps 66,16). "Primiți-l pe Dumnezeu cel întreit și unic, ca singurul și sigurul mântuitor al vostru" (cf. Fil 2,20a)! Atunci: "Veți scoate apă cu bucurie din izvoarele mântuirii, căci mare este în mijlocul vostru Sfântul lui Israel" (Is 12,3.6)! Atunci veți face o mare bucurie lui Dumnezeu însuși (cf. Sof 3,17).
Iar o a doua învățătură pe care vrea să ne-o transmită Biserica prin Maria în vizită la Zaharia și Elisabeta, este aceasta: După ce l-am primit ca unic salvator pe Dumnezeu cel întreit și unic; mai exact, după ce l-am primit pe Cristos cel trimis de Tatăl ceresc și zămislit de la Duhul Sfânt, să prindă viață și să trăiască în ființa noastră, trebuie să-l naștem în lume ca Maria, adică, în sufletele oamenilor.
Bucuria pe care a simțit-o Maria când a primit mântuirea lui Dumnezeu, când a acceptat planul de mântuire a lui Dumnezeu ca Isus, Fiul său să se nască în inima ei și din inima ei în lume, prin putere a scos-o din casă, a făcut-o să urce munții lui Israel și să ajungă în casa preotului Zaharia și a Elisabetei, ca să le împărtășească misterul mântuirii. Avea dreptate profetul Isaia când a spus: "Cât de frumoase sunt pe munți picioarele celui ce aduce vești bune, care vestește pacea, picioarele celui ce aduce vești bune, care vestește mântuirea!" (Is 52,7).
Maria iese din casă și pornește la drum pentru a-l naște pe Isus zămislit în inima ei, în viața Elisabetei, a lui Zaharia, a lui Ioan Botezătorul din sânul mamei sale și în inima locuitorilor din munții Iudeii (cf. Lc 1,40-65). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima locuitorilor Betleemului care căutau numai pâinea trupească (cf. Lc 2,4), a păstorilor săraci care slujeau la cei bogați (cf. Lc 2,16), a magilor bogați și înțelepți dar nemulțumiți de lumea aceasta (cf. Mt 2,1-2), a regilor pământului care se temeau de el (cf. Mt 2,3), a evreilor și preoților chemați primii la mântuire, dar ajunși indiferenți (cf. Mt 2,4-6), a drepților care așteptau mântuirea (cf. Lc 2,25). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima păgânilor din Egipt care nu-l cunoșteau (cf. Mt 2,14). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima celor din Nazaret care locuiau în întuneric și în umbra morții (cf. Mt 2,23; 4,16). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima cărturarilor din Ierusalim pe care să îi învețe adevărul (cf. Lc 2,46-47). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima celor din Cana Galileei care nu cunoșteau decât lipsa (cf. In 2,3-8), a oamenilor care îl urmau pe Isus numai pentru viața aceasta (cf. Lc 8,19). Maria pornește la drum pentru a-l naște pe Isus în inima călăilor de la Golgota care nu cunoșteau decât jaful și violența (cf. In 19,25). Maria pornește la drum pentru a se alătura și pentru a-l renaște pe Isus în inima a ucenicilor descurajați (cf. Fap 1,14). Maria pornește la drum cu Ioan pentru a-l naște pe Isus și în inima a păgânilor din Efes care nu cunoșteau decât amăgirile zeilor falși (cf In 19,27). Dar, Maria pornește la drum din cer și apare în diferite locuri de pe pământ pentru a-l renaște pe Isus în inima oamenilor de astăzi care au pierdut simțul sacrului și al păcatului.
Am enumerat toate aceste drumuri făcute de Maria și toate aceste locuri și categorii de oameni la care a ajuns Maria cu dragoste de mântuirea lor, purtându-l pe Isus, pentru ca fiecare dintre noi care zicem că suntem creștini, că l-am primit pe Isus ca mântuitor și că am avem dragostea lui asemenea ei, să înțelegem, să învățăm și să plecăm și noi la drum misionar și să-l predicăm pe Isus tuturor categoriilor de oameni care trăiesc pe pământ și care au nevoie urgentă de mântuirea lui.
Iată, ce ne spune sfântul Paul în lectura a doua de astăzi: "Fraților, iubirea să vă fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții! Neobosiți în râvnă, înflăcărați de Duh, slujiți Domnului! Plini de bucurie în speranță, statornici în încercare, stăruiți în rugăciune! Luați parte la trebuințele sfinților! Practicați ospitalitatea! Binecuvântați-i pe cei care vă persecută: binecuvântați și nu blestemați! Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng! Să aveți aceleași sentimente unii pentru alții! Nu râvniți la funcții înalte, ci lăsați-vă atrași de cele modeste" (Rom 12,9-16)!
Lista celor care au primit mântuirea lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt și apoi au dus-o mai departe și altora, a început cu Maria, dar apoi a continuat cum spune sfântul Paul cu: apostolii, evangheliștii, păstorii, învățătorii și cu profeții care sunt toți creștinii (cf. Ef 4,11). Căci așa a zis Domnul: "În zilele de pe urmă, voi turna din Duhul meu peste orice făptură; feciorii voștri și fetele voastre vor proroci, tinerii voștri vor avea vedenii, și bătrânii voștri vor visa vise! Da, chiar și peste robii mei și peste roabele mele voi turna, în zilele acelea, din Duhul meu și vor proroci" (Ioel 2,28-29; Fap 2,17-18).
Dacă fiecare botezat "i-ar vizita" pe semenii lui cu Evanghelia, cu dragostea, cu viața trăită în Cristos, așa cum "i-a vizitat Maria" și apoi toată lista enumerată de sfântul Paul, numărul oamenilor mântuiți ar fi mult mai mare, iar bucuria lui Dumnezeu ar fi totală. Întrebare acum: Oare noi facem parte din listă purtătorilor și născătorilor lui Cristos în lume, listă care a început cu Sfânta Fecioară Maria și a continuat cu apostolii, evangheliștii, martirii și cu toți mărturisitorii credinței? Dacă nu să ne înscriem măcar acum!
Marie, regina apostolilor, roagă-te pentru noi!
Pr. Ioan Lungu
lecturi: 14.