Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familiile catolice din Europa îl întâlnesc pe papa Francisc

La aniversarea a 20 de ani de la întemeiere, Federația Europeană a Asociațiilor Familiale Catolice, joi, 1 iunie 2017, îl întâlnește pe Papa Francisc: o audiență privată, centrată pe valoarea familiei și pe provocările în fața cărora Europa le pune. Reportaj de Francesca Sabatinenelli.

Asociații din 14 țări europene care o compun, prezentă și activă la Consiliul Europei, la Conferința ONG-urilor internaționale și la platforma UE pentru drepturile fundamentale: FAFCE, Federația Europeană a Asociațiilor Familiale Catolice, stinge douăzeci de lumânări la Roma. O aniversare împărțită în trei zile de reflecție, de întâlniri și mai ales, atât de așteptata audiență privată cu PAPA Francisc, de la care FAFCE ia încurajare și încredere și căruia Federația vrea să-i arate toată recunoștința sa, și pentru Amoris laetitia și pentru Laudato si'. În ajunul întâlnirii cu papa Francisc, consacrarea solemnă la Fecioara Maria în sărbătoarea Vizitațiunii, în capela paulină din bazilica "Santa Maria Maggiore". Nicola Speranza este responsabilul relațiilor internaționale din FAFCE:

R.: Faptul însuși de a fi primiți în audiență de Sfântul Părinte este un mare semn de încurajare și este ceea ce avem nevoie în acest moment, moment în care adesea familia pare să fie considerată aproape o povară, o greutate, și la nivel politic, nu numai educativ și cultural. Este și în centrul acestui pontificat, se vede cum Papa a voit să dea importanță familiei. Deci mergem la Papa ducându-i experiența noastră, experiența mărturiei zilnice a frumuseții familiei în fața unei realități care adesea, trebuie s-o spunem, se demonstrează ostilă familiei însăși. Există adesea un discurs anti-european care se dezvoltă, în mod greșit sau pe bună dreptate, dar ceea ce adesea uităm este că aceia care iau deciziile la Bruxelles sau la Strasbourg sunt reprezentanții statelor și cei care aleg reprezentanții statelor suntem noi. De aici importanța familiilor de a fi conștiente de rolul lor ca actori politici, cu votul in primis și prin asociațiile familiale. De exemplu, în Italia există Forumul Asociațiilor Familiale, care face o mare muncă de conștientizare și de dialog cu toată clasa politică față de tematica iernii demografice, față de chestiunea denatalității și față de nevoia urgentă pe care o are Italia de a susține propriile familii.

Î.: Cât de greu este de a transmite mesajul "familie" la instituțiile europene?

R.: Este desigur mult mai dificil. Aș spune aproape că dacă există multe dificultăți la nivel național, aceste dificultăți sunt de cinci ori mai multe la nivel european, și pentru că Uniunea Europeană a fost gândită, în gândirea părinților fondatori, ca o uniune de pace dar apoi în fapte s-a dezvoltat încet-încet ca o realitate pur economică și asta împiedică să se facă acel pas mai departe, care permite să ne gândim la Uniunea Europeană, la Europa, ca la o familie de națiuni. Cam acesta este modelul. Se vorbește mereu despre modelul familiei în atâtea chestiuni antropologice, dezbateri uneori foarte ideologice, dar noi ceea ce vrem să facem este să propunem familia ca model, familia ca model al relațiilor în cadrul statelor dar și între state. Cam aceasta este propunerea care se concretizează după aceea vorbind de politici serioase în favoarea familiei, dar și de relații între state dacă ne gândim la Europa ca la o familie de familii.

(După Radio Vatican, 29 mai 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat