Simpozionul Național "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă"
Sâmbătă, 20 mai 2017, în Sala Tineretului din complexul Grădiniței "Sfântul Paul" din Onești a avut loc simpozionul național "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă?", organizat de către Episcopia Romano-Catolică de Iași în colaborare cu Grădinița "Sfântul Paul" din Onești și Inspectoratul Școlar al Județului Bacău.
Simpozionul a fost dedicat creativității în educația uman-religioasă și s-a bucurat de mare interes în rândul profesorilor pentru învățământul preșcolar și primar, al profesorilor de religie, dar și de alte specialități și avut două secțiuni: 1. Comunicări științifice sau metodice, cu subsecțiunile: Motivații aduse creativității și Exemple de bună practică, și 2. Concursul Național "Pași spre fericire", cu cele trei subsecțiuni: colaj, pictură și desen.
Sr. Maria Tifan (din cadrul Surorilor de Caritate ale Sfântului Apostol Paul), directoarea Grădiniței "Sfântul Paul" din Onești - gazda simpozionului, a deschis ziua cu un frumos moment spiritual invocându-l pe Creatorul a toate, împreună cu un grup de copii din grădiniță.
În deschiderea simpozionului a luat cuvântul și pr. Toma Rediu, paroh al Parohiei "Ss. Petru și Paul", care a urat un bun-venit celor prezenți și lucrări rodnice.
Deschiderea lucrărilor i-a aparținut părintelui prof. Petru Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan și moderatorul simpozionului, care a transmis salutul episcopilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, adresat educatoarelor grădinițelor din dieceză, profesorilor și părinților prezenți.
Începând cu ora 10.30 au conferențiat: lect. univ. dr. pr. Iosif Iacob, de la Facultatea de Teologie Catolică a Universității "Al.I. Cuza" din Iași, profesor pentru învățământul preșcolar, Carmen Nedelcu, metodist ISJ Bacău și expert școlar pentru probleme de învățământ preșcolar din cadrul Oficiului pentru Pastorația Școlară și predarea Religiei în Școli, dar și profesor psiholog Coca Ganea, având expuneri cu un înalt grad de profesionalism în domeniul teologic, metodic și psihopedagogic, pe tema creativității în educație.
Între orele 12.30 și 13.00, în biserica parohială, a avut loc un moment de rugăciune condus de pr. Claudiu Cocuț, vicar parohial.
După-amiaza, începând cu ora 14.00, au fost prezentate rezultatele Concursului Național "Pași spre fericire" (cea de doua secțiune a simpozionului). Concursul "Pași spre fericire" a fost dedicat exprimării creativității în domeniul religiei și a reunit peste 140 de lucrări din 25 de județe ale țării.
La finalul lucrărilor simpozionului a avut loc o împărtășire a propriilor experiențe în domeniul creativității în educația uman-religioasă, precum și evaluarea activităților zilei.
Pentru puțin timp, pr. prof. Petru Sebastian Tamaș a dorit apoi să expună câteva detalii de organizare a activității sectorului grădinițelor catolice din cadrul Diecezei de Iași, educatoarelor din grădinițele confesionale prezente la simpozion. La întâlnire, toți cei prezenți au căzut de acord asupra faptului că e nevoie de o mai bună colaborare între grădinițe, în proiectele educative și concursurile specifice.
Cele peste 100 de comunicări științifice și exemple de bună practică participante la simpozionul național "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă?" vor fi parte dintr-un volum special dedicat care va apărea în curând.
Echipa de organizare
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 mai: Onești: Simpozionul Național "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă"
lecturi: 30.