Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Sărbătoarea popoarelor - "Construim punți, nu ziduri"

La Roma trăiesc peste 363.000 de imigranți. Pentru a da romanilor posibilitatea de a cunoaște bogăția diferitelor culturi din care provin aceste persoane și pentru a pune în valoare tradițiile diferitelor comunități etnice, duminică, 21 mai 2017, la bazilica papală "Sfântul Ioan în Lateran", s-a ținut a 26 ediție a evenimentului Sărbătoarea popoarelor.

Motoul evenimentului, inspirat din îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc de "a construi punți și nu ziduri", pune în lumină valoarea dialogului dintre comunitățile etnice și orașul care le găzduiește, și, la nivel extins, exigența cunoașterii reciproce între popoare pentru a întâmpina cu seninătate și cumințenie provocările pe care globalizarea le lansează identităților etnice de pretutindeni.

Organizatorii evenimentului din acest an, la ora 10.00, au dat start programului la Seminarul Pontifical Roman, cu forumul "Comunitatea imigranților, Biserica și Roma: femeile în dialog, pentru integrarea între popoare".

La ora 12.30 a urmat sfânta Liturghie în bazilica din Lateran, prezidată de PS Augusto Paolo Lojudice, episcop auxiliar de Roma Sud. Animarea liturgică de care s-au ocupat comunitățile etnice a anunțat sărbătoarea Rusaliilor prin deschiderea catolică, diversitatea limbilor în care s-a proclamat cuvântul și a ritmurilor în care s-a cântat.

Începând cu ora 14.00 a urmat programul cultural-artistic, ce a cuprins cântece, dansuri și degustarea preparatelor culinare tipice diferitelor țări.

Și în acest an comunitatea românilor catolici de la Roma, păstorită de pr. Isidor Iacovici, s-a implicat într-un mod strălucit în animarea liturgică, dar și în pregătirea momentului de artă gastronomică, în prezentarea de costume tradiționale, dansuri și muzică populară, motiv pentru care a primit vii aprecieri din partea organizatorilor și a participanților la sărbătoare.

Atunci când se descoperă alteritatea se cunoaște mai bine identitatea. Atunci când îl rostesc cu respect pe tu, realizez mai bine cine sunt eu, cel care interacționează cu altul diferit de mine. Aceste legi de aur întipărite în țesutul ființei umane se aplică în mod vădit într-un context multicultural și multietnic, așa cum îl oferă Cetatea eternă.

Aici, de sute de ani s-au încrucișat destinele oamenilor de pe toată fața pământului, care atunci când rosteau eu și mai ales noi, potriveau în cuvintele lor subînțelesul unui trecut atât de prezent și strigătul pământului în care s-au născut, cugetul unei identități etnice și de multe ori dorul pe care nu-l puteau traduce într-o altă limbă.

Întâlnirea cu ceilalți, cu diferitele comunități etnice, poate conduce la îmbogățirea reciprocă și la prețuirea mai trează a cea ce este propriu, național. Aspecte din propria cultură care treceau drept pirpirii banalități mai deunăzi revin ca nestemate în prezent. Care să fie piatra filozofală care operează mirabila schimbare? Timpul? Distanța? Sau eventual întâlnirea cu celălalt, poate de altă culoare, de pe alt continent, alteritatea încarnată, care interpelează identitatea mea îndreptând-o cu gândul la Alteritatea absolută care ne-a chemat la existență și care, întrupându-se, a devenit proximitatea absolută, cea mai intimă a sufletului uman. Într-adevăr, în fața lui Dumnezeu, în rugăciune, oamenii de toate rasele și limbile se pot simți frați, uniți de iubirea Celui a toate creator.

Pr. Iulian Robu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 mai: Roma: Sărbătoarea popoarelor - "Construim punți, nu ziduri"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat