![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
Fratele Augustin Tamaș, originar din Ciucani, hirotonit preot la 4 ianuarie 2017, în cadrul Familiei Mariane "Cinci Pietre" (Famiglia Mariana Cinque Pietre) din Italia, a celebrat prima Liturghie în satul natal la 23 aprilie. A avut alături la acest eveniment alți patru membri ai familiei călugărești: două surori și alți doi preoți, unul dintre ei este fondatorul comunității, pr. Giovanni dell'Imacollata. A mai fost însoțit și de 12 laici din Italia. Cu o zi înainte, sâmbătă, 22 aprilie 2017, la ora 17.00, fratele Augustin și acești membri au organizat la Ciucani un concert de cântece religioase pentru tineri, cu motoul "Lăudați pe Domnul pentru că este bun". La întoarcerea în mănăstirea din Vitorchiano, în Italia, fratele Augustin Tamaș a realizat un montaj video cu imagini și filmări din timpul șederii grupului în România, la Ciucani, incluzând și mărturii video ale membrilor familiei sale călugărești. Redăm transcrierea audio editată a intervențiilor din cadrul înregistrării video. * "Lăudat să fii tu, Domnul meu" - cu aceste cuvinte ale sfântului Francisc de Assisi aș vrea să mulțumesc Domnului pentru acest dar mare care este Preoția. În marea lui îndurare a avut milă de mine și mă chemat ca să-l urmez. Acest dar în sufletul meu este o mare bucurie, mereu mulțumind și fiind recunoscător pentru tot ce mi-a dat Domnul. În aceste zile, între 21 și 25 aprilie 2017, am mers cu câțiva frați, surori și laici din Italia în România, am trăit momente de bucurie și veselie, au făcut o experiență deosebită, pentru că împreună sărbătorind prima sfânta Liturghie a mea la Ciucani, satul meu natal, comuna Răcăciuni, au făcut experiența de la țară, a sărăciei și a simplității oamenilor, cu noroi și zăpadă, dar Dumnezeu i-a făcut să simtă bucuria de a sărbători cu mine.
Părintele Giovanni: "În aceste puține zile pe care le-am petrecut în România am avut ocazia de a întâlni mai mute tipuri de sărăcie. A fi găzduit într-o parohie mi-a făcut să simt în mine suferințele și speranțele unui paroh. Acesta a fost foarte important pentru mine, m-a făcut să cunosc mai mult inima parohiei și a lumii din sat. Mai ales simplitatea pe care am văzut-o pe fața multor persoane va fi o amintire care o să port pentru mult timp cu mine. Dorința noastră, ca familie călugărească, este aceea de a trăim ca într-o familie împreună, frați și surori, ca să ne ajutăm unul cu altul pentru a crește în această iubire la care ne-a chemat Domnul, această iubire care ne transformă, și ajutându-ne unul pe altul, devenim mai puternici în necazuri". Sora Maria Francesca: "Pace vouă! Mă numesc Maria Francesca. În Italia se spune că prima iubire nu se uită niciodată. Cu aceste cuvinte aș vrea să vă spun că România a fost prima experiență a mea în străinătate, m-am simțită primită, de o cultură altfel ca a mea, dar mi-a permis ca să mă simt parte din această casă care este lumea. Această casă a tuturor este Biserica pentru mine și este o casă frumoasă pentru că nu are frontiere, nu are diferențe de cultură, dar are un unic limbaj, aceea a iubirii. În aceste zile nu am putut să comunic cu cuvinte pentru că nu cunoșteam limba, dar s-a întâmplat ceva minunat, pentru că am vorbit cu oameni prin privirea lor și prin zâmbetul lor. Este un modul cel mai frumos de a vorbi, al iubirii. Întorcându-mă în Italia, am purtat în sufletul meu toate zâmbetele, toate privirile, pe care persoanele mi-au dăruit cu bunătate. Pentru mine România a fost o experiență frumoasă, dar sunt sigur că a schimbat ceva în viața mea, pentru că m-a făcut să doresc mai mult să trăiesc viața în simplitate. Mulțumesc, România!! Fratele Augustin: "Familia noastră este contemplativă și activă în același timp, pentru că încercăm prin modul nostru de a trăi, prin rugăciune și prin aceste «Cinci Pietre» să transmitem lumii, persoanelor pe care le întâlnim pe stradă, mai ales acelora care au nevoie de iubire, de înțelegere, îmbrățișare".
Fratele Augustin: "Sloganul nostru este «Iubire fără măsură». Prin acest slogan (moto) vrem ca noi să transmitem celor pe care îi întâlnim pe stradă în misiunile noastre, să le arătăm lor această iubire a lui Dumnezeu, iubire între noi, că este posibil. De multe ori ne întrebam cum putem să iubim pe dușmanii noștri? Dacă într-adevăr iubim pe Dumnezeu, vom putea iubi și pe cei care sunt în jurul nostru, cei care ne fac rău. De aceea noi cu acest slogan vrem să arătăm că este posibilă iubirea, iubind pe Dumnezeu, de a iubi și pe cei care sunt în jurul nostru". Sora Maria Stella: "Pace vouă! Mă numesc Maria Stella. De câteva zile ne-am întors din România cu inima plină de bucurie pentru experiența pe care am trăi acolo. Multe amintiri cu siguranță o să port în suflet dar ceea ce va rămâne viu, va fi aceea legat de comuniunea, împărtășirea și fraternitatea pe care le-am petrecut cu toate persoanele pe care le-am întâlnit. Un moment foarte frumos de sărbătoare a fost concertul pe care l-am făcut la Ciucani. Mai ales văzând prezenta și altor persoane consacrate, tineri, familii, rude ale lui Augustin. Erau și câteva surori care au făcut un lung drum de la Piatra Neamț pentru a fi prezenți la acest moment de bucurie, mai erau și câțiva novici de la Frații Conventuali. Văzând că mi-a plăcut mult bucuria voastră de a lauda pe Domnul, simplitatea voastră și credința pe care o aveți, așteptăm în Italia multe vocații din România".
* Impresii ale unora dintre laicii italieni:
"Călătoria în România a fost o experiență minunată și în același timp foarte semnificativă. Bucuria și disponibilitatea, simplitatea sunt lucruri care disting pe bărbații și femeile din acel loc. Dar mai ales învățătura pe care am purtat-o cu mine este aceea că am văzut cu ochii mei că este posibil a trăi în viața asta fără multe lucruri materiale. Pentru că zâmbetele, bucuria, îmbrățișările, priviri fără a vorbi cu ei, au pus în sufletul meu dorința de a trăi viața dăruind iubire și alungând răul. Mulțumesc fraților și surorilor, pentru fericirea pe care mi-ați dăruit-o, și ori de câte ori mă voi gândi la acele zile, sufletul meu se va bucura". (Monica)
"Neașteptat! Nu credeam că o să văd un sat așa primitor, persoane afectuoase, încercam să comunicăm cu persoanele, câteodată reușeam să ne înțelegem. Familia fratelui Augustin este minunată! Am primit îmbrățișarea tatălui lui Augustin care mă făcut să înțeleg cât de mult țin la noi! Tot ce am petrecut acolo, concertul, procesiunea cu lumea și Sfânta Liturghie, au fost momente plăcute și de neuitat" (Elsa). *
Rugăciunea, Euharistia, Biblia, Spovada și postul sunt cele cinci "pietre" care stau la temelia congregației "Familia Mariană Cinci Pietre". Congregația este activă și în mediul online prin site-ul www.cinquepietre.org, pagina de facebook www.facebook.com/cinquepietre.gio și canalul de Youtube. "Suntem o familie mixtă de frați și surori. Încercăm să trăim ca o familie, în iubirea Domnului, ajutându-ne să creștem cât mai mult în iubirea față de Domnul. Suntem activi și contemplativi în aceeași măsură. Facem și misiuni și contemplație când suntem acasă, mai ales adorație euharistică", sunt cuvintele cu care pr. Augustin își descrie congregația. Referindu-se la acest concert, fratele a precizat anterior evenimentului: "Este un moment nou care nu s-a făcut niciodată în sat la mine. Vom cânta în italiană, dar va fi un comentariu în limba română înainte de fiecare cântec". Ovidiu Bișog * * * Ciucani: Primiția pr. Augustin Tamaș (montaj video)
lecturi: 60.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |