|
|
Anul pastoral 2024‑2025
|
|
|
Sinod 2021-2024
|
|
|
În Dieceza de Iași
|
|
|
Librărie on-line |
comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală |
|
|
|
|
|
Timișoara: A VIII-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic
A VIII-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 25-28 aprilie 2017, la Timișoara, județul Timiș. Din Dieceza de Iași au participat 46 de elevi. Elevii și profesorii însoțitori își arată recunoștința față de PS Aurel Percă pentru susținerea financiară a momentelor de recreere. Lotul național diecezan s-a întors cu șapte diplome Premiul I, cinci diplome Premiul II, opt diplome Premiul III, șapte mențiuni și patru diplome Premiul special.
Deplasarea s-a făcut cu trenul pentru cei din județul Vaslui, cu microbuzul pentru cei din județul Suceava, cu autocarul pentru cei din județele Iași, Neamț, Bacău, Vrancea și Galați.
Deschiderea oficială a Olimpiadei s-a făcut cu celebrarea sfintei Liturghii în catedrala romano-catolică "Sfântul Gheorghe" din Timișoara. Apoi au fost adresate discursuri de bun venit din partea membrilor din Comisia de organizare și reprezentanți ai Ministerului Educației și ai Inspectoratului școlar Județean Timiș.
Programul pregătit pentru aceste zile a cuprins activități și vizite de interes cultural și religios. Elevii și profesorii însoțitori au avut posibilitatea de a vedea bisericile și clădirile istorice din oraș, sanctuarul "Maria Radna", biserica greco-catolică "Sfânta Maria, Regina Păcii" și de a viziona piesa de teatru Cum vă place, a lui William Shakespeare.
Olimpiada de religie s-a încheiat cu un moment festiv, cu acordarea premiilor și a diplomelor pentru membrii comisiei centrale, profesorilor însoțitori și elevilor.
Elevii premianți din dieceza noastră sunt:
la disciplina religie
clasa a VII-a: Premiul I - Daria Alexandra Filip, Școala Gimnazială M. Sadoveanu, Huși; Premiul II - Irina Iancu, Școala Gimnazială nr. 10, Bacău; Premiul III - Flavian Constantin, Școala Gimnazială Mogoșești-Siret; Mențiune - Robert Tomozii, Școala Gimnazială Ploscuțeni-Vrancea; Denisa Pătăchi, Școala Gimnazială nr. 1 Pildești.
clasa a VIII-a: Premiul I - Ioana Albert, școala Gimnazială "E. Cuza" Iași; Premiul II - Lorena Pandelea, Școala Gimnazială "A. Panu" Huși; Premiul III - Ramona Nicu, Școala Gimnazială Ploscuțeni - Vrancea; Mențiune - Monica-Eugenia Marculeac, Școala Gimnazială "Krystyna Bochenek", Poiana Micului; Diana Percă, Școala Gimnazială Traian, Săbăoani, Premiul special - Diana-Alexandra Salca, Școala Gimnazială Cleja, Bacău.
clasa a IX-a: Premiul I - Lucia Stoian, Colegiul Național "Cuza Vodă" Huși; Premiul III - Laura-Cristina Petrișor, Colegiul Tehnic "Petru Poni" Roman; Mențiune - Maria Pan Tong, Colegiul Național "E. Racoviță" Iași.
clasa a X-a: Premiul I - Larisa-Monica Farțadi, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif", Bacău; Premiul III - Mihaela Tansanu, Colegiul Național "Mihail Sadoveanu", Pașcani.
clasa a XI-a: Premiul II - Mihaela Antal-Burlacu, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu", Bacău.
clasa a XII-a: Premiul I - (nota 10) Olga Teodora Popescu, Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu", Bacău; Mențiune - Andreea Baciu, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași.
la discipline teologice
clasa a IX-a: Premiul I - Andrei Carasevici, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul III - Cristian Demușcă, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul Special - David Balan, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", Roman;
clasa a X-a: Premiul II - Eduard Perlanovchi, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Premiul III - Dănuț Mircea, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", Roman; Mențiune - Iulia Toma, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul Special - Cosmin Petrașc, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești;
clasa a XI-a: Premiul II - Paul Andrici, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iași; Premiul III - Marius Gherghel, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău; Mențiune - Daniel Ciobanu, Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi", Roman; Premiul Special - Florin Conferenț, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești;
clasa a XII-a: Premiul I - (nota 10) Ioana Bonaparte, Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Iași; Premiul III - Iulian Patrașcu, Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești; Premiul Special - Alin Balint, Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău.
Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători!
*
Impresii
"Cea mai minunată răsplată este cea dobândită atunci când munca pe care ai depus-o implicându-ți întreaga ființă, trupul, sufletul și mintea, aduce roade și îi este recunoscută valoarea de către ceilalți, în același mod în care tu ai perceput-o! Olimpiada de Religie a fost anul acesta, cu totul specială, întrucât mai mult ca oricând m-am regăsit rezonând cu materia pe care a trebuit să o studiez. Mai mult, nu doar am avut ocazia de a deprinde fascinante cunoștințe teologice de studiu biblic, ci am avut posibilitatea de a-mi trece viața prin filtru acestora și a le plica, a-mi fundamenta valori noi și a privi din noi perspective. Amintiri, prieteni și o experiență frumoasă - toate acestea sunt răsplata oricărui olimpic. Însă, pe lângă acestea, cel mai merituos premiu al unui tânăr studiind teologia este fără îndoială apropierea de Dumnezeu, experiență vie și personală pe care am avut-o din plin". (Ioana Bonaparte, Iași)
"A fost o experiență nouă și minunată. E o realizare mare. Mă aflu pentru prima oară la o olimpiada națională. Emoțiile au fost foarte puține. Aș mai repeta această experiență și anul viitor". (Flavian Constantin, Mogoșești-Siret)
"Olimpiada națională de religie a reprezentat o frumoasă experiență în care am avut atât ocazia de a-mi reprezenta dieceza, școala și județul la o competiție de nivel național, cât și de a explora lucruri noi, de a descoperi un nou fragment al peisajului pitoresc românesc. Mi-a aprofundat cunoștințele în domeniul religios, am legat prietenii cu tineri din toată țara și am căpătat amintiri de neuitat, marcându-mi drumul cu nuanțe din paleta de culori a Banatului". (Maria Pan Tong, Iași)
"Participarea la etapa națională a olimpiadei de religie a fost o noutate pentru mine. A fost o experiență de neuitat. Mulțumesc familiei mele și pr. Ștefan Cătălin Rotăraș pentru îndrumare și însoțire". (Daria Alexandra Filip, Huși)
"A fost o experiență frumoasă. Mă bucur că am obținut un premiu și sper să am rezultate la fel de bune și în anii următori" (Lorena Pandelea, Huși)
"Prin participarea la faza națională de religie am avut șansa să trăiesc niște zile de neuitat. Într-adevăr a fost și stres și emoție, dar totul a fost constructiv. Mulțumim organizatorilor pentru tot efortul depus". (Claudia Iștoc, Roman)
"Mi-a plăcut că m-am întâlnit cu episcopul de Timișoara, mi-au plăcut subiectele, am experimentat lucruri noi". (David Marius Balan, Roman)
"Pentru mine a fost o experiență frumoasă în care am reușit atât să cunosc persoane noi, cât și să vizitez Timișoara, un oraș de o frumusețe unică". (Dănuț Mircea Alexandru, Roman)
"Fiind ultimul an în care particip la Olimpiada națională de religie, sunt mulțumit de modul cum aceasta s-a desfășurat. Timișoara este un oraș al tinerilor, un oraș al culturii, încărcat cu multe evenimente istorice, cel mai recent fiind Revoluția din anul 1989. Punându-mi încrederea în Dumnezeu, anul acesta am reușit să obțin un onorabil loc 3. În toți acești patru ani de participare la Olimpiada națională de religie am reușit să descopăr și să învăț mai multe lucruri despre Dumnezeu și Fiul său. Sunt fericit că am putut participa la acest concurs deoarece am reușit să îmi fac prieteni noi și să trăiesc alături de ei momente de neuitat". (Iulian Iustin Patrașcu, Onești)
"Mă bucur că am avut această oportunitate de a participa la olimpiada națională de religie. Orașul în care s-a desfășurat această olimpiadă, după părerea mea, este unul dintre cele mai frumoase din Romania. Are o unicitate aparte, din punct de vedere istoric și cultural. În legătură cu organizarea acestei competiții, mi s-a părut una foarte bună. Totul a fost bine pus la punct, desfășurându-se într-un ambient calm și eficient. Mi-a plăcut în mod special pelerinajul organizat la sanctuarul «Maria Radna». Subiectele de la olimpiada au fost interesante și m-au pus la încercare. Această olimpiadă mi-a oferit șansa să cunosc persoane noi și să descopăr istoria unui oraș minunat. Aș repeta această experiență cu mult drag". (Larisa-Monica Farțadi, Bacău)
"A fost un minunat prilej de a descoperi tainele Timișoarei, oraș care a reușit să mă impresioneze deplin prin diversitatea culturală și importanța pe care o acordă tinerilor. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și celor care au contribuit la buna desfășurare a olimpiadei!" (Olga Popescu, Bacău)
"Olimpiada s-a remarcat prin profesionalism în ceea ce privește organizarea, dar mai ales prin emoțiile pe care le-au trăit cu siguranță toți participanții. Concurența a fost strânsă, dar acest lucru nu a constituit o piedică pentru prieteniile ce s-au legat între elevii din toată țara, indiferent de clasă sau filieră. Pentru mine a însemnat sfârșitul unui ciclu complet de participare consecventă în care am avut ocazia să culeg roadele muncii depuse. Mă bucur nespus ca această oportunitate s-a ivit. Atmosfera a fost cu totul deosebită, conferită într-o oarecare măsură și de frumusețea orașului Timișoara, iar eforturile depuse ne-au fost răsplătite prin rezultatele și premiile obținute". (Mihaela Antal Burlacu, Bacău)
"A fost o experiență unică pentru mine. M-am simțit foarte bine în prezența celorlalți participanți, a profesorilor îndrumători, dar mai ales l-am simțit pe Isus mai aproape de mine. Am trăit momente frumoase de rugăciune, am cunoscut oameni noi și am vizitat Timișoara, un loc unde îmi doream foarte mult să ajung. Această experiență o să rămână mult timp în inima mea pentru că am avut multe lucruri de învățat. Chiar dacă la început nu eram sigură dacă să particip și în acest an la olimpiadă, mi-am dat seama că a fost o idee foarte bună să merg și să ajung atât de departe. După cum spunea și papa Francisc: Faceți lucruri mici ca să ajungeți la lucruri mari!, consider că această experiență a fost un prim pas spre Dumnezeu, Supremul nostru bine și fericirea noastră. Le mulțumesc foarte mult celor care ne-au îndrumat atât în Timișoara, cât și pr. vicar Cosmin Alexandru Cimpoeșu, care m-a ajutat să ajung până aici". (Diana Pînzaru, Rădăuți)
"Olimpiada a însemnat enorm pentru mine, fiind atât o experiență spirituală, cât și una educativă, o ocazie de a dovedi și mărturisi credința și dragostea pentru Dumnezeu, ce cu siguranță nu o voi uita vreodată. A fost prima dată când particip la o etapă națională de olimpiadă și nu putea să fie decât cea de religie, materie (dacă pot să o numesc așa) pentru care am dezvoltat o pasiune încă din copilărie. Cu sinceritate spun că totul a fost încântător și bine organizat încă de la primire, toate activitățile desfășurându-se în acest mod până la plecare: condiții bune de cazare, organizatori și membrii de comisie mereu cu zâmbetul pe buze și dornici să ne acorde atenția cuvenită și să ne facă să ne simțim cât mai bine cu putință în minunatul oraș Timișoara. Despre colegii participanți din toate județele țării, am doar cuvinte de laudă, s-au comportat peste așteptările mele, au fost calzi și prietenoși, demonstrând că educația în spirit creștin dă roade excelente în rândul tinerilor. Timp de patru zile, luând parte la sfintele Liturghii, am avut ocazii de reculegere, simțind o conexiune specială cu Isus, Domnul nostru, și mai ales în cadrul slujbei de la bazilica «Maria Radna», pot spune că Duhul Sfânt a coborât asupra noastră, deoarece acolo a fost o atmosferă cu adevărat specială. De asemenea, am avut ocazii de plimbare cu grupul și alături de noii prieteni făcuți aici: orașul Timișoara m-a fascinat, arhitectura și ambientul vestic m-au făcut să-mi doresc ca să revin. A fost o experiență minunată, din care mă întorc încărcată de energie pozitivă și cu zâmbetul pe buze". (Iustina Logigan, Suceava)
Prof. Lăcrămioara Boroș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
25-28 aprilie: Timișoara: Olimpiada Națională de Religie
lecturi: 61.
|
|
|
|
Caută pe site |
|
|
Biblia on-line |
|
|
Centrul Misionar Diecezan |
|
|
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta" |
|
|
|
|
|