Traian: "L-au cunoscut la frângerea pâinii"
Sâmbătă, 29 aprilie 2017, la Centrul "Gaudium et Spes", de la Traian, a avut loc întâlnirea "Cu familia la Emaus", care a reunit peste 30 de familii, din mai multe parohii ale diecezei, la inițiativa Oficiului pentru Pastorația Familiei.
Programul a început în jurul orei 10.00 cu reflexia părintelui Felician Tiba: "Primii pași spre Emaus", care s-a inspirat, atât din textul evanghelic care prezintă întâlnirea lui Isus cu cei doi ucenici pe drumul spre Emaus, cât și din pictura "Primii pași" a renumitului pictor, Vincent van Gogh.
"Universul copilului, a spus părintele, se desfășoară între brațele deschise ale tatălui, care în pictură reprezintă forța, curajul, munca etc. și brațele mamei, care reprezintă protecția, gingășia, maternitatea etc. Este vorba despre un drum al înțelegerii acestor calități, drum pe care copilul îl începe odată cu primii pași și care continuă tot restul vieții. Este drumul pe care cei doi ucenici îl fac de la Ierusalim spre Emaus, drum pe care li se alătură Isus cel înviat și care îi călăuzește treptat la cunoașterea lui, la frângerea pâinii".
"Familia, a continuat părintele este locul în care Isus-Iubirea lui Dumnezeu Tatăl este la ea acasă. Acolo, în familie, Dumnezeu trebuie să se simtă mereu acasă. Armonia unei familii este dată de armonia membrilor ei cu Dumnezeu".
La ora 11.30 a avut loc Liturghia prezidată de către pr. Adrian Faraoanu, coordonatorul Centrului "Gaudium et Spes", alături de care a concelebrat pr. Felician, care a ținut și predica. A fost o ocazie în plus să ni se amintească misiunea pe care fiecare dintre noi o are în planul lui Dumnezeu și anume, aceea de a-l face cunoscut pe el, milostivirea și bunătatea sa, mai ales în familie, Biserica domestică.
După celebrarea euharistică a avut loc un prânz special pe care organizatorii l-au numit "prânzul speranței", nu atât pentru culoarea verde care a predominat designerul mesei, ci și pentru atmosfera de familiaritate și deschidere care s-a creat între participanți.
Imediat după prânz, sr. Cecilia, de la Surorile Iubirii Milostive, ne-a vorbit despre venerabila Maică Speranța, ca și despre carisma ei în favoarea răspândirii milostivirii lui Dumnezeu, de asemenea un moment foarte apreciat de către participanți.
Întâlnirea s-a încheiat cu o suită de cântece populare, prezentate de către Andreea Romila, o tânără interpretă de folclor din zona Iași-Răducăneni, care a ridicat participanții la propriu de pe scaune.
La capătul unei astfel de inițiative nu putem decât să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne dă astfel de posibilități, păstorului diecezei și preoților care ne stau alături, implicându-ne cu încredere și disponibilitate în viața de zi cu zi a Bisericii, dar și părintelui Felician, care ar face orice să ne vadă familii fericite.
Cecilia și Victor Mihoc
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
29 aprilie: Traian: "L-au cunoscut la frângerea pâinii"
lecturi: 11.