Scrisoare deschisă adresată tinerilor care urmează să se căsătorească
Dragi tineri,
Mă adresez vouă ca de la inimă la inimă, ca de la prieten la prieten sau ca de la om la om. Sunteți încă tineri și datorită entuziasmului care vă caracterizează încă nu reușiți să anticipați cu adevărat ce înseamnă responsabilitatea întemeierii unei familii. Încă mai persistă între tinerii care urmează să se căsătorească mentalitatea conform căreia un tânăr se căsătorește cu o tânără pentru actul conjugal, pentru a-i pregăti mâncare și pentru a-i spăla, ceea ce este total eronat. Un tânăr se căsătorește cu o tânără, simplu de tot, ca să o facă fericită. Vorbim aici de o alegere nobilă, de o vocație specială, de un itinerar de creștere. De altfel, în iubire se crește continuu. În momentul în care doi tineri s-au oprit să mai construiască iubirea dintre ei, nu doar că stagnează, dar pierd și ceea ce au acumulat până în acel moment.
Nu e o slăbiciune să cereți sfaturi de la părinții voștri, de la preot, de la personalul specializat în viața de familie, dar și în viața individuală în general.
Băieții, ca și fetele, ar trebui să aibă curaj să vorbească atât cu tatăl cât și cu mama despre tot ceea ce înseamnă o relație de prietenie, despre cum progresează această relație și de ce la un moment dat, deși căsătoriți, soții încetează să mai lucreze la consolidarea iubirii dintre ei, realitate atât de des întâlnită printre soți.
Nu ezitați, dragi tineri, să puneți întrebări, nu ezitați să participați la cursurile special dedicate vouă de către Oficiul pentru Pastorația Familiei, în toate cele zece centre decanale, asta după ce mai întâi ați trecut pe la biroul parohial, ați făcut cunoscută părintelui paroh dorința voastră de a vă căsători și după ce vi s-a propus și un curs de formare religioasă.
Ispita cea mai mare a tinerilor logodnici este să spună că nu au timp de pregătire. Poate că mulți sunt în străinătate și la fel, nu au timp. Trebuie luat în calcul ceea ce este esențial pentru căsătoria voastră. Nunta, cu tot ceea ce presupune ea, e importantă, dar nu atât de importantă precum este aprofundarea plină de atenție a drumului concret pe care îl începeți prin celebrarea căsătoriei.
Cereți părinților parohi programul Oficiului pentru Pastorația Familiei cu privire la cursurile pentru logodnici și înscrieți-vă din timp. Dacă nu aș avea experiența atâtor familii distruse pentru că "n-au știut...", nu aș insista atât de mult cu privire la aceste cursuri, dar pentru că voi sunteți la început de drum, nu ezitați să participați.
Programul acestor cursuri este după cum urmează:
Mai
6 mai: Curs pentru logodnici, la Traian, Centrul "Gaudium et Spes"
13 mai: Curs pentru logodnici la Iași
20 mai: Curs pentru logodnici la Bacău-Centru
27 mai: Curs pentru logodnici la Suceava
Iunie
3 iunie: Curs pentru logodnici la Moinești
10 iunie: Curs pentru logodnici la Piatra Neamț
17 iunie: Curs pentru logodnici la Galbeni
Iulie
1 iulie: Curs pentru logodnici la Onești
8 iulie: Curs pentru logodnici la Butea
15 iulie: Curs pentru logodnici la Focșani
22 iulie: Curs pentru logodnici la Iași
29 iulie: Curs pentru logodnici la Bacău-centru
August
Septembrie
2 septembrie: Curs pentru logodnici, la Traian, Centrul "Gaudium et Spes"
9 septembrie: Curs pentru logodnici la Iași
O zi de curs se va derula astfel:
Ora 09.00-10.00: Motivații pentru o căsătorie reușită
Ora 10.00-11.00: Căsătoria, fundamente antropologice
Ora 11.00-13.00: Despre metodele naturale
Ora 13.00-14.00: Pauză de prânz
Ora 14.00-15.00: Căsătoria - aspecte psihologice și pedagogice
Ora 15.00-16.00: Căsătoria - aspecte practice
Înscrierea pe adresa: feliciantiba@yahoo.com sau la telefoanele: 0785/828857; 0744/407260 sau la pr. Adrian Faraoanu, 0766/323384, ori gaudiumetspestraian@gmail.com.
Cursul se va desfășura doar pe parcursul unei zile, participanții urmând să aleagă ziua și locul unde urmează să participe.
Vă așteptăm cu drag,
PS: Sunt așteptate la curs și familiile care doresc să cunoască mai multe lucruri despre viața de familie.
Pr. dr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei
lecturi: 26.