Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misiuni de pace ale papei Francisc între Egipt și Columbia, cu gândul la Sudanul de Sud

De Andrea Tornielli

Luni, 13 martie 2017, papa Francisc intră în al cincilea an al pontificatului său. Mulți vor comenta și vor propune analize și bilanțuri contrare cu privire la cele 48 de luni trecute de când arhiepiscopul de Buenos Aires a fost ales de conclav și s-a arătat îmbrăcat în alb de la loja centrală a bazilicii "Sfântul Petru". Un mod pentru a evita riscul de a cădea în locuri obișnuite și în sloganuri poate să fie acela de a privi spre viitor și îndeosebi spre călătorii.

În interviul dat la Die Zeit publicat la 9 martie, papa a vorbit explicit despre următoarele sale călătorii: "Voi merge în India, în Bangladesh, cu siguranță, în Columbia, apoi numai o zi în Portugalia, la Fatima, și apoi cred că este o altă călătorie care se studiază, în Egipt". Călătoria la Fatima, legată de aniversarea a 100 de ani a aparițiilor mariane din 1917, are o dată fixă la 13 mai, ziua primei apariții. A fost confirmată oficial în aceste zile data călătoriei în Columbia, prevăzută de la 6 la 11 septembrie. Apoi Francisc a confirmat vestea despre călătoria în Egipt, definind-o "în studiu". Există ipoteza că această scurtă vizită de două zile să se poată concretiza în curând, însă directorul Sălii de Presă vaticane Greg Burke a declarat că "încă n-au fost definite nici datele nici programul". Încă nu este nimic sigur nici cu privire la data călătoriei în India, pe care însă papa continuă să o considere sigură și care în mod ipotetic ar putea avea loc pe la sfârșitul anului: Ioan Paul al II-lea a fost acolo de două ori, prima dată de la 31 ianuarie la 11 februarie 1986, a doua oară de la 5 la 9 octombrie 1999.

Este încă totul deschis cât privește o altă călătorie anunțată personal de papa în timpul vizitei la parohia anglicană din Roma, cea în Sudanul de Sud: "Bisericile tinere au mai multă vitalitate - a spus el - și au nevoia de a colabora, o nevoie puternică. De exemplu eu studiez, colaboratorii mei studiază posibilitatea unei călătorii în Sudanul de Sud. De ce? Pentru că au venit episcopii, anglicanul, prezbiterianul și catolicul, împreună ei trei ca să-mi spună: «Vă rugăm, veniți în Sudanul de Sud, numai o zi, dar să nu veniți singur, veniți cu Justin Welby», adică împreună cu arhiepiscopul de Canterbury. De la ei, Biserică tânără, a venit această creativitate. Și ne gândim dacă se poate face, dacă situația este prea urâtă acolo... Dar trebuie să facem pentru că ei, cei trei, împreună vor pacea, și ei lucrează împreună pentru pace".

Situația în Sudanul de Sud devine din zi în zi mai îngrijorătoare, pentru papa se studia ipoteza unei vizite fulger în țară, fără a se anunța. O călătorie care să se adauge la vizitarea unei alte națiuni africane. Care după cât se pare nu va fi Congo, dat fiind faptul că Francisc a părut s-o excludă în interviul dat la Die Zeit amintind de dificultăți care au apărut. Noiembrie a fost luna aleasă pentru călătoria papală în Africa din 2015 (Kenya, Uganda și Republica Centrafricană). Dar este de ieri o știre de pe situl anglicanews.org dată de Sismografo, în care se citește că la 30 iulie 2017, primatul Justin Welby - pe care papa dorește să-l aibă ca însoțitor de călătorie - va fi în Sudan pentru a inaugura o nouă provincie anglicană separată de cea din Sudanul de Sud, cu care până astăzi a fost unită.

În următoarele săptămâni tabloul datelor va fi mai clar. Ceea ce reiese deja astăzi, ca perspectivă pentru al cincilea an de pontificat, este voința lui Francisc de a exprima apropiere de cei care în zone diferite ale lumii unde se duce "al treilea război mondial pe bucăți" încearcă să construiască pacea. Dacă proiectul "în studiu" va fi confirmat ca probabil, Francisc va intra în Universitatea Al Azhar, unul dintre principalele centre de învățământ religios al islamului sunnit. Nu va fi primul Pontif care face asta, dat fiind că în februarie 2000 deja Ioan Paul al II-lea a fost primit acolo de marele imam Sayyed Tantawi. Dar ceea ce s-a schimbat este situația lumii. La începutul noului mileniu, înainte de atacurile de la 11 septembrie 2001, se trăia în climatul aproape euforic de "sfârșit al istoriei" și tema terorismului fundamentalist nu avea actualitatea dramatică din aceste timpuri.

Apropiere și încurajare față de procesul de pace aflat în desfășurare, în pofida dificultăților, Francisc vrea să manifeste în Columbia, făcând o vizită transoceanică pentru a vizita o singură țară din America Latină, după ce a constatat că acordul dintre guvern și foștii luptători de gherilă din FARC este o cale luată fără posibilitate de întoarcere înapoi. Columbia va reprezenta și posibilitatea de a celebra și a actualiza mesajul pe care cu aproape cincizeci de ani în urmă, în 1968, a venit de la Medelin, de la reuniunea episcopatului latinoamerican la care a participat Paul al VI-lea, autor al enciclicei Populorum progressio. Cuvintele sale despre "popoarele foamei care interpelează astăzi în manieră dramatică popoarele bogăției" rămân în mod dramatic actuale.

Vizită fulger, în situație de urgență, se poate defini și cea în Sudanul de Sud, dacă va putea avea loc. Comparabilă este fie călătoria în Republica Centrafricană, făcută în pofida contraindicațiilor (uneori interesate) ridicate de unele importante cancelarii europene; fie călătoria de câteva ore la Lesbo, făcută la invitația patriarhului ecumenic Bartolomeu I și a arhiepiscopului ortodox de Atena Hieronimos, pentru a manifesta solidaritate refugiaților și migranților.

Africa, America Latină, sud-estul asiatic. Interes și atenție față de realități îndepărtate, adesea dificile și în unele cazuri în condiții dramatice, ca în cazul lui Sudanul de Sud. Un interes și o atenție care fac parte din albia călătoriilor apostolice, noutate consolidată pentru papalitate în ultima jumătate de secol. Cu o privire privilegiată față de cei din urmă, pe care Francisc a accentuat-o ulterior. Pentru a aminti ulterior a patra aniversare a pontificatului său, în loc să se privească la el, la Papa, polarizând asupra figurii sale orice atenție, probabil este mai util să se privească la popoarele și la Bisericile pe care episcopul de Roma le are în suflet să le viziteze și să le întâlnească.

(După Vatican Insider, 11 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat