Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Începe procesul de beatificare a episcopului de Pyongang și a altor 213 martiri

De Pietro Kim

Comisia specială a episcopilor coreeni pentru cauzele sfinților a făcut cunoscut că a început procesul național care va duce la beatificarea - și apoi la canonizarea - a două grupuri de martiri: cel al slujitorului lui Dumnezeu Giovanni Battista Yi Byeok și a celor 132 de însoțitori ai săi și cel al slujitorului lui Dumnezeu monseniorul Francesco Borgia Hong Yong-ho, primul episcop de Pyongyang și cei 80 de însoțitori ai săi.

Comisia a obținut de la Vatican ca procesul să fie "național" și nu "diecezan", dat fiind că martirii examinați aparțin la diferite dieceze din țară.

Primul grup este constituit din martiri ai credinței uciși între 1785 și 1879, în timpul dinastiei Joseon. Între ei se remarcă numele lui Giovanni Battista Yi Byeok (1754-1785), care provenea dintr-o familie de demnitari de curte, convertit la catolicism și devenit apoi unul dintre primii evanghelizatori ai Coreei. În grup sunt prezenți și toți membrii familiei sale, condamnată din cauza credinței. Un altul al cărui martiriu se vrea să se verifice este Tommaso Kim Pem-ou, mort în exil. În schimb este sigur martiriul lui Alessio Hwang Sa-yeong (1775-1801) care, conform ultimelor studii ar fi avut loc cu lingchi: brațe și picioare legate de patru animale diferite lăsate să meargă în diferite direcții până când sfâșie trupul celui torturat.

Toți cei 133 de membrii ai acestui grup sunt laici, ca o confirmare a importanței laicatului în nașterea și în răspândirea Bisericii coreene de la începuturi.

Al doilea grup cuprinde martiri din perioada modernă a Coreei: unii au fost uciși în timpul masacrului din Jeju (1901); alții sub persecuția comunistă după războiul coreean și divizarea între Nord și Sud (1950-1953). Între cei 81 din al doilea grup este și Giuseppe Kim Sun-young. El a fost trimis în China ca misionar în 1930, în timpul perioadei dominației japoneze în Coreea. După aceea el n-a putut să se întoarcă în patrie și a fost arestat și condamnat de comuniștii chinezi la 15 ani de închisoare. În 1972 a fost eliberat și a murit de privațiuni. În acest grup sunt doi episcopi, 48 de preoți, trei seminariști, șapte surori și 21 de laici. Între ei se remarcă personalitatea monseniorului Francesco Borgia Hong Yong-ho (1906-?), primul episcop de Pyongyang, considerat "dispărut" până în 2013 și de Vatican și cu toată probabilitatea mort în vreun lagăr de concentrare din Nord. În grup, printre misionarii străini este figura delegatului apostolic din Coreea, monseniorul Patrick James Byrne (1888-1950). Misionar Maryknoll din SUA și episcop, a fost răpit de nord-coreeni la Seoul și dus în nord în marș forțat. A murit în timpul deportării.

Este prima dată când tribunalul pentru cauza sfinților examinează cazurile de martori ai credinței în epoca modernă. În trecut Biserica din Coreea s-a concentrat mai ales asupra perioadei începuturilor evanghelizării în Coreea.

Mons. Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon și președinte al comisiei, spune la AsiaNews că "va fi nevoie de cel puțin 10 ani pentru a ajunge la beatificare și la canonizare, însă pentru credincioșii noștri, aceste persoane sunt deja sfinte". El a afirmat că în proces este importantă și "rugăciunea credincioșilor și dorința lor de a urma spiritul martirilor".

(După AsiaNews, 7 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat