Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dorința papei Francisc: "Fiecare țară să aibă autosuficiență alimentară"

Există o "strânsă relație" între agricultură, păstrarea creației, creșterea economică. Este ceea ce afirmă papa Francisc într-o scrisoare, semnată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, adresată celui de-al X-lea Forum pentru viitorul agriculturii, care se desfășoară la 28 martie 2017, la Bruxelles, în Belgia.

Bergoglio adresează înainte de toate încurajarea de a se angaja în favoarea sectorului agricol "nu numai în îmbunătățirea sistemelor de producție sau de comercializare", ci "și mai ales în a pune accentul pe dreptul fiecărei ființe umane de a avea acces la o hrană sănătoasă și suficientă și de a fi hrănită în măsura propriilor necesități, participând la deciziile și la strategiile care se vor pune în practică".

El pune accentul pe zonele planetei în care "activitatea agricolă rămâne carentă pentru că nu este suficient diversificată, deci nepotrivită să răspundă la contextul ambiental sau la schimbarea climatică". Rezultă abandonarea propriilor pământuri din partea maselor de persoane "în căutarea de refugiu și speranță de viață".

În fața acestei realități - avertizează Francisc - trebuie să ne gândim la viitorul agriculturii "fără a mai impune un model de producție în folosul grupurilor restrânse și al unei mici porțiuni din populația mondială", nici a gândi "la munca agricolă pornind de la rezultatele obținute din cercetarea din laborator".

În schimb devine necesar să ne străduim pentru "a face în așa fel încât fiecare țară să mărească propriile resurse pentru a ajunge la autosuficiența alimentară, gândind la noi modele de dezvoltare și de consum, facilitând forme de organizare comunitară care să-i valorizeze pe micii producători și să ocrotească ecosistemele locale și biodiversitatea, precum și adoptând politici de cooperare care să nu agraveze situația populațiilor mai puțin avansate sau dependența lor externă".

Apelul final al papei este așadar de "a intensifica lucrarea întreprinsă" de dialog "făcând-o tot mai creativă și structurată".

(După Zenit, 28 martie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat