Papa Francisc: "O lume fără arme nucleare, obiectiv la îndemâna noastră"
"Destul comun al omenirii cere să fie întărit, cu realism, dialogul și să se construiască și să se consolideze mecanisme de încredere și de cooperare, capabile să creeze condițiile pentru o lume fără arme nucleare". Așa spune papa Francisc, în mesajul său adresat Conferinței ONU care are ca scop negocierea unui instrument obligatoriu din punct de vedere juridic despre interzicerea armelor nucleare (New York, 27-31 martie 2017), la care participă Mons. Antoine Camilleri, șeful delegației Sfântului Scaun la această adunare.
Sfântul Părinte subliniază că astăzi pentru a aplica pe deplin tratatul de neproliferare este fundamentală cooperarea între toți actorii de pe tabla de șah geopolitică. El afirmă că principalele amenințări de astăzi - terorism, conflicte asimetrice, siguranță informatică, problematici de mediu, sărăcie - definesc "nepotrivirea armelor nucleare de a răspunde în mod eficace la aceste provocări".
Fără a calcula - continuă textul - "catastrofalele consecințe umanitare și de mediu care derivă din orice folosire a bombelor nucleare cu efecte devastatoare nediscriminate și incontrolabile în timp și în spațiu".
Așadar trebuie considerată o "risipă" cheltuielile pentru arme nucleare în scop militar, aceste fonduri "ar putea fi folosite în schimb pentru priorități mai semnificative", precum promovarea păcii și lupta împotriva sărăciei.
"Trebuie să ne întrebăm - continuă Sfântul Părinte - și cât de sustenabil este un echilibru bazat frică, atunci când tinde de fapt să mărească frica și să amenințe relațiile de încredere dintre popoare", creând "un echilibru de putere" condus de "amenințarea unei distrugeri reciproce sau a unei eliminări totale".
Invitația pontifului este așadar "de a merge dincolo de armele nucleare", mergând spre "eliminarea totală a armelor nucleare". Care trebuie să se nască dintr-o abordare concretă" care să respingă "frica" și "izolaționismul". Citând enciclica Laudato si', el amintește că "obținerea unui lumi fără arme nucleare cere procese de perioadă lungă, bazate pe conștiința că «totul este în legătură», într-o optică de ecologie integrală".
Iată deci că "destinul comun al omenirii cere să fie întărit, cu realism, dialogul și să se construiască și să se consolideze mecanisme de încredere și de cooperare, capabile să creeze condițiile pentru o lume fără arme nucleare". De aici necesitatea "unui dialog care să fie cât mai inclusiv posibil", între organizații și toate statele, inclusiv cele care au arme nucleare. "În acest efort - precizează Episcopul de Roma - trebuie să evităm acele forme de încriminare reciprocă și de polarizare care încurcă dialogul în loc să-l încurajeze".
De altfel - subliniază el - "omenirea are capacitate de a lucra împreună pentru a construi casa noastră comună; avem libertatea, inteligența și capacitatea de a călăuzi și a conduce tehnologia, precum și de a limita puterea noastră, și de a le pune în slujba unui alt tip de progres: mai uman, mai social și mai integral".
În sfârșit papa definește această conferință de la Națiunile Unite "un exercițiu de speranță" care se dorește "ca să poată reprezenta și un pas decisiv în drumul spre o lume fără arme nucleare", obiectiv "de perioadă lungă extrem de complex", dar care "nu este la neîndemâna noastră".
(După Zenit, 28 martie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.