"Reformele lui C9? Rezultatele există, numai că nu fac zgomot"
De Domenico Agasso jr.
"Am făcut deja 18 reforme. Rezultatele există, dar nu se văd pentru că nu fac zgomot". Asta asigură Oscar Rodriguez Maradiaga, coordonatorul Consiliului celor Nouă Cardinali (C9) instituit de Francisc pentru reînnoirea Curiei Romane, într-un interviu publicat de săptămânalul Bisericii torineze La Voce e il Tempo.
"Uneori ne întreabă «dar ce face acest consiliu de cardinali? Nu vedem rezultate». Papa Francisc - amintește Rodriguez Maradiaga - în discursul de la Crăciunul trecut adresat Curiei le-a prezentat", aceste obiective obținute, "tocmai pentru a arăta că se merge", că "rezultate există, dar nu se văd" numai "pentru că nu fac zgomot". În total, până acum, sunt "18".
Cardinalul povestește cu s-a născut C9 și despre munca desfășurată în acești ani. "Printre nodurile care trebuie înfruntate, un număr excesiv de dicastere", afirmă cardinalul, după care "s-a procedat la unirea câtorva consilii în dicastere, nu pentru a da mai mult importanță unora, ci pentru a simplifica birocrația și a lucra mai zvelt. Nu o centralizare, ci o iuțire".
Pentru coordonatorul C9, "când reformele vor fi făcute" va ieși noua constituție despre conducerea Bisericii: "Nu va fi începutul, ci sfârșitul unui proces", garantează el, motiv pentru care "Consiliul va continua pentru că n-a fost constituit numai pentru a reforma «Pastor bonus», ci pentru a oferi sfaturi când Sfântul Părinte le cere".
Apoi Rodriguez Maradiaga subliniază că "atunci când Papa Francisc vorbește despre «Biserică în ieșire»" spune "că nu trebuie să ne oprim în curiile noastre, în casele noastre parohiale, ci să mergem în întâmpinarea celor care s-au îndepărtat și a celor pe care nu i-am întâlnit niciodată pentru că nimeni nu le-a vorbit lor despre Dumnezeu". Este vorba de a răspândi "acea bucurie a Evangheliei" care reiese din exortația apostolică Evangelii gaudium, care "rezumă stilul sudamerican al papei Francisc: bucuria, veselia".
Cu privire la următorul Sinod despre tineri, cardinalul salezian evidențiază că "trebuie să ne pregătim bine, ascultându-i și pe acei tineri care nu vin la biserică, pe cei marginalizați datorită drogurilor, trebuie să-i atragem spre Dumnezeu".
Trebuie să ne comportăm "așa cum a făcut don Bosco și cum ne repetă papa Francisc - conclude el - privind la o Biserică ce merge cu ei, deschisă la schimbare, în ieșire pentru a se apropia de fiecare".
(După Vatican Insider, 18 februarie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.